Ο Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής «Κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής»

Την αντίθεση της Ελλάδας στη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών-μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του συμφώνου σταθερότητας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η Ελλάδα δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη με τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών-μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του συμφώνου σταθερότητας, αλλά κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα, στις περιπτώσεις που προωθεί ή ανέχεται πρακτικές φοροδιαφυγής και φορολογικών παραδείσων, τόνισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως επίσης τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, «εμείς θα θέλαμε το γρηγορότερο να μπορούμε να βγούμε στις αγορές» και πρόσθεσε ότι «τα θετικά σχόλια από πλευράς των εταίρων μας, αλλά και τις Επιτροπής (της ΕΕ) και του
προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, νομίζω ότι είναι ένα ακόμη δείγμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και προς της διεθνή κοινότητ
α».

Σχετικά με το ζήτηματης οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σύνοδος δεν μπήκε σε επιμέρους μέτρα, ούτε υιοθετήθηκαν τέτοια, όπως το αυτόματο πάγωμα των κοινοτικών πόρων που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν, ή η αποβολή από το ευρώ, η οποία απαιτεί αλλαγή Συνθήκης και, όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, θα είναι δύσκολο να βρει πολλούς υποστηρικτές.

Γενικά, η Ελλάδα δεν είναι κατά της ύπαρξης ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι εάν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός πριν από έξι χρόνια, θα είχε αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις κυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θέλει ο μηχανισμός αυτός να είναι αφενός δίκαιος και, αφετέρου, να συμπληρώνεται με τις άλλες όψεις της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως των φορολογικών παραδείσων -και των κυρώσεων κατά των τραπεζών- καθώς και να βλέπει τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμείνει στο επίπεδο της «λιτότητας» και πρότεινε η λέξη αυτή να αντικατασταθεί με την «ευθύνη»: Ευθύνη σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, ευθύνη αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης και ευθύνη σχετικά με τη μετάβαση σε μία πράσινη πράσινη οικονομία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου εισηγήθηκε, όπως είπε, να υιοθετήσει η ΕΕ τρία εργαλεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν τους πόρους εκείνους προκειμένου η Ένωση, αλλά και τα κράτη-μέλη, να κινηθούν προς την πράσινη ανάπτυξη και να κάνουν επενδύσεις σε μεταφορές, ευρυζωνικά δίκτυα, νέες μορφές ενέργειας κ.λπ.: Τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα», τον φόρο Τόμπιν (φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών), και τον φόρο επί του CO², ή των αερίων του θερμοκηπίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό αντιμετωπίζει καταρχάς το βασικό πρόβλημα της χώρας, που ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας. Όπως τόνισε η Ελλάδα δείχνει τώρα πως έχει την αποφασιστικότητα και μπαίνει σε ένα δρόμο εξυγίανσης.

Το έλλειμμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης, της ανομίας, της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής που υπήρξε στη χώρα. «Εκεί δεν θέλει καμία χαλάρωση. Αν δεν τα χτυπήσουμε αυτά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει», τόνισε και επέκρινε την αντιπολίτευση -και ιδιαίτερα της ΝΔ- ότι έπρεπε να δείξει πιο υπεύθυνη στάση και «πατριωτική συνείδηση», καθώς, όπως είπε, η κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι εθνική.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα.

Για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σχόλια όλων για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να πλησιάσει τους στόχους της ήταν θετικά. «Τα θετικά σχόλια της Επιτροπής και των εταίρων μας είναι ένα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.

Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Υπάρχει μία εθνική κρίση και όχι μία κρίση που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των στρατηγικών εταίρων της ΕΕ (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, κ.α.) που απασχόλησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει τη βούλησή της να έχει ένα ενισχυμένο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από την Ευρωασιατική Σύνοδο ASEM που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με την Κίνα και την Ν. Κορέα, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα επισκεφθεί την Αθήνα, γεγονός που αποδεικνύει τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk