Μια στέγη για το Λύκειο του Αριστοτέλη

Αυτή τη φορά θα γίνει το στέγαστρο; Το Λύκειο του Αριστοτέλη θα πάψει να είναι ένας χώρος «τυφλός» στο κέντρο της Αθήνας, με κάποια ακατάληπτα για τους απλούς θνητούς αρχαία; Με νέα σχέδια, απλά, ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, καθώς και εξασφαλισμένους πόρους αντιμετωπίζει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό, παρά την ταπεινότητα των καταλοίπων του, αρχαιολογικό χώρο. Οχι ένα, αλλά τρία μικρά και διακριτικά γυάλινα στέγαστρα στα σημεία ακριβώς όπου απαιτούνται, διάδρομοι επίσκεψης και καθιστικά, φύτευση και ειδικός φωτισμός για τη νύχτα, ένα κτίριο εισόδου, νέα περίφραξη και σύνδεση με το διπλανό πάρκο του Βυζαντινού Μουσείου.

Αυτή τη φορά θα γίνει το στέγαστρο; Το Λύκειο του Αριστοτέλη θα πάψει να είναι ένας χώρος «τυφλός» στο κέντρο της Αθήνας, με κάποια ακατάληπτα για τους απλούς θνητούς αρχαία; Με νέα σχέδια, απλά, ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, καθώς και εξασφαλισμένους πόρους αντιμετωπίζει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό, παρά την ταπεινότητα των καταλοίπων του, αρχαιολογικό χώρο. Οχι ένα, αλλά τρία μικρά και διακριτικά γυάλινα στέγαστρα στα σημεία ακριβώς όπου απαιτούνται, διάδρομοι επίσκεψης και καθιστικά, φύτευση και ειδικός φωτισμός για τη νύχτα, ένα κτίριο εισόδου, νέα περίφραξη και σύνδεση με το διπλανό πάρκο του Βυζαντινού Μουσείου. Αυτά περιλαμβάνει η νέα μελέτη, την οποία ενέκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το κόστος, 1,5 εκατ. ευρώ- αντί των 6 εκατ. ευρώ που θα κόστιζε σήμερα η εφαρμογή της προηγούμενης μελέτης.

Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την αποκάλυψη του Λυκείου στην έκταση των 11 στρεμμάτων επί της οδού Ρηγίλλης, γι΄ αυτό και η καθυστέρηση της ανάπλασης του χώρου και της ανάδειξής του θεωρείται απαράδεκτη. Το θετικό ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είναι η διαφαινόμενη βούληση όλων των εμπλεκομένων για να πραγματοποιηθεί το έργο. Πόσω μάλλον που με την ολοκλήρωσή του και την ταυτόχρονη ανάπλαση των 25 στρεμμάτων του περιβάλλοντος χώρου του Βυζαντινού Μουσείου (βρίσκεται σε εξέλιξη) η Αθήνα θα αποκτήσει έναν ενιαίο χώρο πολιτισμού, περιπάτου, ψυχαγωγίας και πρασίνου.

Ενα τμήμα της παλαίστρας του Λυκείου έχει αποκαλυφθεί από την ανασκαφή η οποία είχε διεξαχθεί από την αρχαιολόγο κυρία Εφη Λυγκούρη . Πρόκειται για μια ορθογώνια αυλή που περιβάλλεται στις τρεις πλευρές της από στοές, ενώ δύο άλλοι, επίσης ορθογώνιοι, χώροι αναπτύσσονται ένθεν και ένθεν. Εκεί τοποθετούνται το εφηβείο και οι λουτρώνες, ενώ στα αριστερά και δεξιά του εφηβείου ήταν το ελαιοθέσιο, το κονιστήριο και το κωρύκειο- χωρίς όμως να είναι ευκρινή σήμερα όλα αυτά. Οπως λέει ο αρχιτέκτονας κ. Δ.Κουτσογιάννης, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη σε συνεργασία με τον κ. Δ. Κουκουλάρη, «πρόκειται για μια ήπια επέμβαση που δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση του φυσικού χώρου,ο οποίος συνέβαλε στην εκπαιδευτική διαδικασία του Λυκείου».

Ενα από τα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία της μελέτης, εξάλλου, που θα συντελέσει στην αναγνωρισιμότητα των αρχαίων καταλοίπων, είναι η επίστρωση του χώρου με συμπυκνωμένο χώμα διαφορετικού χρωματισμού κατά περίπτωση: οι εσωτερικοί χώροι με σκούρο χώμα, ο ημιυπαίθριος χώρος του περιστυλίου με πιο ανοιχτόχρωμο και το αίθριο με φωτεινό. Για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθεί ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk