Τέλος η «δουλειά για όλους» στην Κούβα

ΑΒΑΝΑ O πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δείχνει να γκρεμίζει εδραιωμένες κατακτήσεις του «σοσιαλιστικού κράτους» του αδελφού του, του κομαντάντε ΦιντέλΚάστρο, προωθώντας ένα άτυπο «μνημόνιο» και μάλιστα χωρίς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως τον Μάρτιο του 2011 θα απολύσει 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγικότητα τόσο στον τεράστιο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό. Στη νέα Cuba Libre (ελεύθερη Κούβα) του 21ου αιώνα δεν ισχύει το «δουλειά για όλους».

ΑΒΑΝΑ O πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δείχνει να γκρεμίζει εδραιωμένες κατακτήσεις του «σοσιαλιστικού κράτους» του αδελφού του, του κομαντάντε ΦιντέλΚάστρο, προωθώντας ένα άτυπο «μνημόνιο» και μάλιστα χωρίς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως τον Μάρτιο του 2011 θα απολύσει 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγικότητα τόσο στον τεράστιο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό. Στη νέα Cuba Libre (ελεύθερη Κούβα) του 21ου αιώνα δεν ισχύει το «δουλειά για όλους». Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των Κουβανών εδώ και μισόν αιώνα, εφόσον η πολιτική της πλήρους απασχόλησης, έστω και με πενιχρούς μισθούς, δεν καταργήθηκε ούτε κατά την περίφημη «ειδική περίοδο» (1990-94), μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου από τη Σοβιετική Ενωση. Αυτός είναι και ο λόγος που το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι πολύ χαμηλό, μόλις 1,7%, καθώς το 95% του εργατικού δυναμικού της Κούβας απασχολείται από το κράτος. Ηδη από τον Αύγουστο κυκλοφορούν «λίστες εργαζομένων υπό απόλυση» σε εργοστάσια, νοσοκομεία και πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες. Και αποτελεί ειρωνεία ότι ανακοίνωση δεν έγινε από την κυβέρνηση αλλά από την κομματικά ελεγχόμενη ομοσπονδία εργαζομένων της Κούβας (CΤC), το μοναδικό εργατικό συνδικάτο που επιτρέπεται να λειτουργεί στο νησί.

Μάλιστα το «μαχαίρι» στον δημόσιο τομέα παρουσιάζεται ως ευκαιρία για πιο προσοδοφόρο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι θα ελαφρύνει τους υπάρχοντες περιορισμούς για να εργαστεί κανείς στον ιδιωτικό τομέα ώστε οι στρατιές των απολυμένων υπάλληλων να «απορροφηθούν» εκεί – ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή συστήνοντας μικρές «συνεταιριστικές» εταιρείες. Ηδη εδώ και λίγους μήνες έχουν «απελευθερωθεί» κατά το ήμισυ κάποια επαγγέλματα, όπως οι κομμωτές και οι οδηγοί τουριστικών ταξί. Είναι η νέα τάξη των λεγόμενων «cuentapropistas» (σε ελεύθερη μετάφραση, «αυτοί που κάνουν μόνοι τους λογαριασμό»!) η οποία υποτίθεται ότι θα απορροφήσει τώρα, εν μέσω ύφεσης, τις στρατιές των απολυμένων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το παλαιό οικονομικό σύστημα, που ήδη παρέπαιε λόγω του ασφυκτικού μονομερούς εμπάργκο των ΗΠΑ, δεν αντέχει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης: η τιμή του βασικού της εξαγώγιμου αγαθού, του περιζήτητου άλλοτε νικελίου, έχει υποχωρήσει στα μόλις 7 δολάρια ανά λίβρα, από 24 δολάρια προ της κρίσης, το 2008. Και η αγροτική παραγωγή παραμένει προβληματική, καθώς οι καταστροφές από τους τρεις τυφώνες που σάρωσαν πρόπερσι το νησί δεν έχουν ξεπεραστεί. Ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της Κούβας, έχει χάσει μεγάλο μέρος του παραγόμενου τζίρου του, καθώς η ύφεση έπληξε το διαθέσιμο εισόδημα των αμερικανών και ευρωπαίων τουριστών.

Την ίδια στιγμή, η υψηλή ανεργία και η μείωση στον μέσο μισθό στις ΗΠΑ έχουν πλήξει σοβαρά τη δυνατότητα των εκατομμυρίων εξόριστων Κουβανών να στέλνουν εμβάσματα σε δολάρια στις οικογένειές τους πίσω στο νησί- ένα έξτρα εισόδημα που επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, αγοράζοντας καταναλωτικά αγαθά που δεν υπάρχουν στα κρατικά καταστήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk