Στην παρανομία μπούρκα και νικάμπ στη Γαλλία

Από την άνοιξη του 2011 θα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους της Γαλλίας η ισλαμική ενδυμασία που κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των γυναικών. Αυτό αποφάσισε χθες η γαλλική Γερουσία με 246 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά. Ο νόμος είχε ήδη περάσει από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση τον Ιούλιο με ευρεία διακομματική συναίνεση. Απαγορεύει ρητώς την (ολόσωμη) μπούρκα και το νικάμπ (κάλυμμα κεφαλής που αφήνει μόνο μία λωρίδα για τα μάτια) ενώ επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παραβιάσουν τη νομοθεσία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Από την άνοιξη του 2011 θα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους της Γαλλίας η ισλαμική ενδυμασία που κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των γυναικών. Αυτό αποφάσισε χθες η γαλλική Γερουσία με 246 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά.

Ο νόμος είχε ήδη περάσει από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση τον Ιούλιο με ευρεία διακομματική συναίνεση. Απαγορεύει ρητώς την (ολόσωμη) μπούρκα και το νικάμπ (κάλυμμα κεφαλής που αφήνει μόνο μία λωρίδα για τα μάτια) ενώ επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παραβιάσουν τη νομοθεσία. Πολύ πιο αυστηρός θα είναι ο νόμος για όσους άνδρες αναγκάζουν τις συγγενείς τους να τα φορούν: θα πληρώνουν πρόστιμο ως 30.000 ευρώ αντιμετωπίζοντας και ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Η μπούρκα και το νικάμπ θεωρούνται απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η σχετική εκστρατεία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί χαίρει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των γάλλων πολιτών. Ωστόσο επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί θέλει με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον χώρο της Ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι μόνο μια μικρή μειονότητα μουσουλμάνων στη Γαλλία φορά την ισλαμική μαντίλα.

Την ίδια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση κατηγορείται για ακόμη μία πολιτική διακρίσεων σε βάρος μειονοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε «ντροπή» τη μεταχείριση των Ρομά από τις γαλλικές Αρχές και προειδοποίησε ότι εξετάζει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων για τυχόν παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση διέλυσε περίπου 100 παράνομους καταυλισμούς και απέλασε περισσότερους από 1.000 Ρομά, κυρίως προς τη Ρουμανία, κίνηση που προκάλεσε επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα. Η κοινοτική επίτροπος Δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ δήλωσε «συγκλονισμένη» από τις απελάσεις, οι οποίες «δίνουν την εντύπωση ότι άνθρωποι εκδιώκονται από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επειδή ανήκουν σε μια εθνοτική μειονότητα» . «Είναι μια κατάσταση που πίστευα ότι η Ευρώπη δεν θα αντιμετώπιζε ποτέ ξανά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ρέντινγκ. «Εκπληκτη» δήλωσε από την πλευρά της η Γαλλία διά στόματος του γάλλου υπουργού Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν για τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε περίπτωση που βρεθεί ότι οι απελάσεις παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία η Γαλλία θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk