«Γκαζώνει» για απελευθέρωση μεταφορών

Oλοταχώς προς την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών την ερχόμενη εβδομάδα προχωρεί η κυβέρνηση, παρά τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων οι οποίοι έχουν παρατάξει τα οχήματά τους κατά μήκος των Εθνικών οδών στο Χαϊδάρι και στη Μεταμόρφωση. Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε σε βελτίωση της ρύθμισης που αφορά τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και αύξησε την τιμή της άδειας για όσους ενδιαφερθούν να την αποκτήσουν την πρώτη χρονιά της χαριστικής προς τους αυτοκινητιστές τριετίας.

Oλοταχώς προς την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών την ερχόμενη εβδομάδα προχωρεί η κυβέρνηση, παρά τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων οι οποίοι έχουν παρατάξει τα οχήματά τους κατά μήκος των Εθνικών οδών στο Χαϊδάρι και στη Μεταμόρφωση. Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε σε βελτίωση της ρύθμισης που αφορά τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και αύξησε την τιμή της άδειας για όσους ενδιαφερθούν να την αποκτήσουν την πρώτη χρονιά της χαριστικής προς τους αυτοκινητιστές τριετίας. Ειδικότερα, ενώ προβλεπόταν ποσό 100.000

ευρώ για να λάβει κάποιος την άδεια βυτιοφόρου το 2011, με τη νέα ρύθμιση, το ποσό αυξάνεται στις 140.000 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή λειτουργεί αποτρεπτικά προς καινούργιους ιδιοκτήτες, καθώς δεν θα συμφέρει να πάρουν άδεια το 2011.

Νωρίτερα πάντως, χθες στη συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης και του υπουργού κ. Δ. Ρέππα, για άλλη μία φορά δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στο βασικό αίτημα, να παραμείνει δηλαδή το 35% της αξίας της άδειας και η μεταβατική περίοδος να παραταθεί από τρία σε πέντε χρόνια.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και κάλεσαν την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να δώσει λύση. Οι αυτοκινητιστές ωστόσο βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η κινητοποίηση δεν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αγορά και οι ίδιοι βρίσκονται σε καθεστώς επίταξης. Χθες το απόγευμα πάντως αυτοκινητιστές από την Πελοπόννησο προχώρησαν σε κατάληψη του πολιτικού γραφείου του κ. Ρέππα στην Τρίπολη.

Ο υπουργός πάντως προειδοποίησε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την έναρξη εφαρμογής του, αν υπάρξουν κινητοποιήσεις αυτής της μορφής, η πολιτεία θα πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων κ. Γ. Τσάμος ζήτησε να δοθούν γραπτώς οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο και αφορούν το Συνταξιοδοτικό, το Ασφαλιστικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.

Ρέππας: «Αστοχες» κινητοποιήσεις
Ε κκληση προς τους ιδιοκτήτες των φορτηγών να σταματήσουν τις «άστοχες» κινητοποιήσεις τους και να συμμετάσχουν στον συνεχιζόμενο διάλογο με την κυβέρνηση απηύθυνε χθες από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας (φωτογραφία).

«Δίνοντας μάχες οπισθο φυλακών, εκτός από το να ταλαιπωρούν προσωρινά το κοινωνικό σύνολο, καταστρέφουν τον δικό τους μόχθο, γιατί δεν δίνουν τον αγώνα τους για να κερδίσουν τη θέση τους στη νέα αγορά» υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Ρέππας, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης προέβη σε ορισμένες οριακές βελτιωτικές αλλαγές επί του νομοσχεδίου.

Διαβεβαιώσεις ότι θα αντιμετωπιστούν και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των οδικών μεταφορών παρείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Δ.Κουσελάς και Οικονομίας κ. Π. Ρήγας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, πλην όμως ο εισηγητής της ΝΔ κ. Μ. Τζίμας έπειτα από πίεση που του ασκήθηκε από τα κυβερνητικά έδρανα προκειμένου να δηλώσει «ναι» ή «όχι» διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο επειδή συμφωνεί με το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά θα καταψηφίσει την πλειονότητα των άρθρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk