γνωμη

Το μοντέλο Ψωμιάδη

Οσοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ελλάδα και δεν διακατέχονται από ποδοσφαιρικές ή τοπικιστικές προκαταλήψεις αισθάνονται σχεδόν αυτόματα τη διαφορά. Από την έξοδο των Τεμπών ακόμη, ένας άλλος τόπος προβάλλει, με εικόνες πολύ διαφορετικές από τις νωχελικές και άναρχες του Θεσσαλικού κάμπου. Από τα παράλια της Πιερίας, ο ταξιδιώτης αποκομίζει την αίσθηση ενός τόπου συμμαζεμένου και πιο νοικοκυρεμένου.

Οσοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Βόρεια Ελλάδα και δεν διακατέχονται από ποδοσφαιρικές ή τοπικιστικές προκαταλήψεις αισθάνονται σχεδόν αυτόματα τη διαφορά.

Από την έξοδο των Τεμπών ακόμη, ένας άλλος τόπος προβάλλει, με εικόνες πολύ διαφορετικές από τις νωχελικές και άναρχες του Θεσσαλικού κάμπου.

Από τα παράλια της Πιερίας, ο ταξιδιώτης αποκομίζει την αίσθηση ενός τόπου συμμαζεμένου και πιο νοικοκυρεμένου.

Διεισδύοντας στα ενδότερα της μακεδονικής γης, στης Ημαθίας τον κάμπο, στης Εδεσσας τα περιβόλια, στης Αριδαίας τα φυτώρια και βορειότερα στης Γουμένισσας τα αμπέλια, στης Κερκίνης τις ομορφιές ή ακόμη και στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, αυτό το αίσθημα νοικοκυριού, πειθαρχημένης και οργανωμένης παραγωγής είναι εμφανές διά γυμνού οφθαλμού.

Στη Βόρειο Ελλάδα δεν θα βρεις τα σκουπίδια του Γυθείου, ούτε την τσαπατσουλιά της Στερεάς Ελλάδας, ούτε επαγγελματίες με κουλτούρα αρπαχτής, όπως συχνά συμβαίνει στην πρωτεύουσα και στα τουριστικά νησιά.

Οι άνθρωποι φαίνεται από μακριά ότι μοχθούν και δεν κερδοσκοπούν, ότι είναι προπάντων παραγωγοί και δημιουργοί και οδηγούνται από αισθήματα αγαθά.

Και στη Θεσσαλονίκη ακόμη, παρ΄ ότι είναι μεγαλούπολη, αναδεικνύεται στη μικροκλίμακα αντίστοιχη κουλτούρα, φαίνονται σε ατομική βάση ο επαγγελματισμός, η φροντίδα και το νοικοκυριό.

Είναι λοιπόν ν΄ απορεί κανείς πώς όλη αυτή η ξεχωριστή και παραγωγική ζώνη συμβιβάζεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες με τις πιο αντιπαραγωγικές εκδοχές της ελληνικής πολιτικής. Με σχήματα και συστήματα ατελή και προβληματικά, που συγκρότησαν πρόσωπα χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα, χωρίς αίσθημα δημιουργίας, όπως οι κκ. Ψωμιάδης και Παπαγεωργόπουλος, οι οποίοι εμφανώς επένδυσαν στον φόβο, στον απομονωτισμό και σε έναν δήθεν διεκδικητικό λαϊκισμό, που τελικώς δεν απείχε παρά ελάχιστα από την επαιτεία προς το δήθεν εχθρικό αθηναϊκό κέντρο. Σχεδόν δύο δεκαετίες άσκησης του άγονου λαϊκισμού και του εμφανώς προβληματικού απομονωτισμού στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρκετές. Τα μοντέλα Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου έχουν προ πολλού τελειώσει, όπως και τα αντίστοιχα τηλεοπτικά που αναπαράγουν και συντηρούν τον φθηνιάρικο λαϊκισμό τους.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk