Το δίλημμα του Ερντογάν

Oι πραξικοπηματίες του Σεπτεμβρίου 1980, ο αρχηγός τους στρατηγός ε.α. Κενάν Εβρέν, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός τους Μπουλέντ Ουλουσού και καμιά δεκαπενταριά άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με γνωστά μόνο τα ανεπίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος- 58% «ναι» έναντι 42% «όχι»-, οργανώσεις και απλοί ιδιώτες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας έσπευσαν να κάνουν χρήση των νέων δικαιωμάτων και ελευθεριών που παρέχει το πακέτο «συνταγματικών ρυθμίσεων» που υπερψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.

Το δίλημμα  του Ερντογάν | tovima.gr

Oι πραξικοπηματίες του Σεπτεμβρίου 1980, ο αρχηγός τους στρατηγός ε.α. Κενάν Εβρέν, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός τους Μπουλέντ Ουλουσού και καμιά δεκαπενταριά άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με γνωστά μόνο τα ανεπίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος- 58% «ναι» έναντι 42% «όχι»-, οργανώσεις και απλοί ιδιώτες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας έσπευσαν να κάνουν χρήση των νέων δικαιωμάτων και ελευθεριών που παρέχει το πακέτο «συνταγματικών ρυθμίσεων» που υπερψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, τονίζει η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Προύσας, ότι «το πραξικόπημα αποτελεί έγκλημα εναντίον του κράτους και του λαού και οι συνεργοί του πρέπει να τιμωρηθούν».

Λίγες ώρες αργότερα η σημαντικότερη οργάνωση τούρκων επιχειρηματιών με ανακοίνωσή της κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε «ένα καθ΄ όλα νέο σύνταγμα» που θα εκφράζει «την Τουρκία στον 21ο αιώνα».

Και υποδεικνύει: Αυτό το νέο σύνταγμα πρέπει να διασφαλίζει τον χωρισμό των εξουσιών, την ελευθερία της έκφρασης και της εθνικής ταυτότητας, ιδιαίτερα των Κούρδων.

Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που έλαβε το «ναι»- και που δεν ανέμενε ούτε η κυβέρνηση – αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, φέρνει την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και την αντιπολίτευση σε ένα δίλημμα. Να περιοριστούν σε αλλαγές στο υπάρχον (χουντικό) σύνταγμα που εγκρίθηκαν την Κυριακή είτε να προχωρήσουν σε ένα «καθ΄ όλα νέο» σύνταγμα όπως εμμέσως υποδεικνύει και η ΕΕ με το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον τούρκο πρωθυπουργό. Το δημοψήφισμααπό λάθος τακτικής της αντιπολίτευσης – έγινε στην ουσία ψήφος εμπιστοσύνης προς τον κ. Ερντογάν και το κόμμα του. Καθώς διαθέτει άνετη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δεν θα δυσκολευτεί να φέρει προς ψήφιση κάτι πιο ριζοσπαστικό από το «γεμάτο μπαλώματα αλλά στη βάση χουντικό» σύνταγμα, σημειώνουν τούρκοι αναλυτές. Αλλωστε, τόνιζε ανώνυμη κυβερνητική πηγή, η βαθύτερη έννοια της θετικής λαϊκής ψήφου είναι ευρύτερης σημασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων ζητεί «να ενταχθεί μέσα στο παγκόσμιο σύστημα, να ευθυγραμμιστεί με τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα δικαιώματα» που απολαμβάνουν άλλοι λαοί.

Η κυβέρνηση φαίνεται όμως ότι καταλήγει σε κάτι πιο συμβατό. Να κάνει τις αλλαγές στο υπάρχον σύνταγμα και να προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές την άνοιξη είτε στις αρχές του καλοκαιριού με πρόγραμμα ένα «καθ΄ όλα νέο» σύνταγμα.

Η έγκριση του πακέτου των συνταγματικών αλλαγών σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιηθούν διακόσιοι περίπου νόμοι και απαιτείται διάστημα έξι και πλέον μηνών για αυτό.

eust@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk