Μέτρα Βρυξελλών κατά των κερδοσκόπων

Το «μαχαίρι στο κόκαλο» θέτει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που είχε αφετηρία την κατάρρευση της Lehman Βrothers, αναμένεται να παρουσιάσει δύο σημαντικές νομοθετικές προτάσεις σχετικές με τη ρύθμιση, από το 2011 και μετά, των αγορών. Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση της αγοράς ορισμένων παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ενώ η δεύτερη αφορά τη ρύθμιση των λεγόμενων «ανοιχτών πωλήσεων» στην ΕΕ. Ειδικότερα, η πρώτη νομοθετική πρόταση που θα παρουσιάσει ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής αγοράς, κ.

Το «μαχαίρι στο κόκαλο» θέτει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που είχε αφετηρία την κατάρρευση της Lehman Βrothers, αναμένεται να παρουσιάσει δύο σημαντικές νομοθετικές προτάσεις σχετικές με τη ρύθμιση, από το 2011 και μετά, των αγορών.

Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση της αγοράς ορισμένων παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ενώ η δεύτερη αφορά τη ρύθμιση των λεγόμενων «ανοιχτών πωλήσεων» στην ΕΕ.

Ειδικότερα, η πρώτη νομοθετική πρόταση που θα παρουσιάσει ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής αγοράς, κ. Μισέλ Μπαρνιέ (φωτογραφία) αφορά σε ορισμένα παράγωγα προϊόντα και ειδικότερα στις συμφωνίες που συνάπτουν μεταξύ τους οι επενδυτές για να καλυφθούν έναντι οποιουδήποτε κινδύνου σε σχέση με την τιμή που θα έχει στο μέλλον ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Εν προκειμένω, οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχρεώσουν τους επενδυτές να διαπραγματεύονται τα εν λόγω παράγωγα μέσω των λεγόμενων Γραφείων Συμψηφισμού (Clearing Ηouse) ούτως ώστε στη συνέχεια τα προϊόντα αυτά να είναι επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών (ΕSΜΑ). Συνεπώς, η Επιτροπή θα προτείνει η ΕSΜΑ, η σύσταση της οποίας επίκειται τους επόμενους μήνες, να έχει το ρόλο-«κλειδί» σε ό,τι αφορά την εποπτεία των Γραφείων Συμψηφισμού στην ΕΕ.

Επίσης, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη ρύθμιση των λεγόμενων «ανοιχτών πωλήσεων»- short selling -, οι οποίες επιτρέπουν στους επενδυτές να διαπραγματεύονται τίτλους που δεν έχουν στην κατοχή τους, με την προσδοκία να τους επαναδιαπραγματευτούν αργότερα σε καλύτερη τιμή. Στόχος να υποχρεωθούν οι επενδυτές, οι οποίοι επιδίδονται στις ανοιχτές πωλήσεις κρατικών ομολόγων, να δίνουν πληροφορίες για τις τοποθετήσεις τους και να παρέχουν εγγυήσεις για ό,τι υπόσχονται. Η Γερμανία τον περασμένο Μάιο αποφάσισε μονομερώς να απαγορεύσει προσωρινά κάποια κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, γεγονός που είχε δυσαρεστήσει τη Γαλλία.

Τέλος, η Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις και για τις συναλλαγές των λεγόμενων ασφάλιστρων κινδύνων (CDS), δηλαδή των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας μιας χώρας. Τα CDS θεωρούνται τα πλέον κερδοσκοπικά προϊόντα και κατά κοινή ομολογία συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk