Εκθεση του ΔΝΤΗ πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών στοίχημα για την κυβέρνηση

Η αξιοπιστία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις, τονίζουν οι αναλυτές του Ταμείου στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξαν για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου. «Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά, αλλά υπάρχουν σημεία πίεσης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου ( First Review Under the Stand-By Arrangement).

Η εν λόγω έκθεση εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την προηγούμενη Παρασκευή (10/9) και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί φέτος, ωστόσο επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. «Το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά, αλλά υπάρχουν προφανή σημεία πίεσης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη, εκτιμάται πως «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» οι περικοπές δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τον στόχο που έχει τεθεί κατά 4 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Το ΔΝΤ συμμερίζεται την εκτίμηση των αρχών ότι αυτό είναι πιθανό, και ότι σε αυτό το σημείο δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα», αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά, και στην μείωση της γραφειοκρατίας στον τουρισμό και στο λιανικό εμπόριο, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη. Έμφαση θα πρέπει επίσης να δοθεί στην ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το ΔΝΤ τονίζει ότι η ρευστότητά τους είναι περιορισμένη, αλλά διαχειρίσιμη. Ωστόσο, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών. «Η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις», τονίζουν οι αναλυτές του Ταμείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk