180 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο από το «λουκέτο» της Πλατής

Από τις πιο γνωστές εταιρείες στον χώρο της γαστρονομίας και των εκδηλώσεων, η Πλατής ΑΕ διέκοψε τη λειτουργία της στις 23 Αυγούστου, με εξαίρεση το ζαχαροπλαστείο Αu Delicieux στη Φιλοθέη, που λειτουργεί με τη μέθοδο του franchise. «Η μείωση του τζίρου κατά 40%, σε συνδυασμό με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οδήγησε σε αδιέξοδο» σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αθ. Πλατής, επισημαίνοντας «τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις συσσωρευμένες ζημιές από την περυσινή χρονιά αλλά και την πίεση των χρεών».

180 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο από το «λουκέτο» της Πλατής | tovima.gr

Από τις πιο γνωστές εταιρείες στον χώρο της γαστρονομίας και των εκδηλώσεων, η Πλατής ΑΕ διέκοψε τη λειτουργία της στις 23 Αυγούστου, με εξαίρεση το ζαχαροπλαστείο Αu Delicieux στη Φιλοθέη, που λειτουργεί με τη μέθοδο του franchise. «Η μείωση του τζίρου κατά 40%, σε συνδυασμό με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οδήγησε σε αδιέξοδο» σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αθ. Πλατής, επισημαίνοντας «τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις συσσωρευμένες ζημιές από την περυσινή χρονιά αλλά και την πίεση των χρεών». Τα έσοδα της εταιρείας, που βασίζονταν κατά 60% στις εταιρικές εκδηλώσεις και στα συνέδρια, μειώθηκαν δραματικά από την περιστολή των δαπανών στις επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο 40% κάλυπταν οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γαμήλιες δεξιώσεις κτλ.). Την ίδια ώρα η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας δεν καρποφόρησε, καθώς η εταιρεία αντιμετώπιζε μεγάλα έξοδα προσωπικού και εγκαταστάσεων παρά την εποχικότητα της δουλειάς.

Με αφετηρία τις σπουδές του στα τουριστικά επαγγέλματα και ένα τουριστικό γραφείο, ο κ. Πλατής ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον χώρο των εκδηλώσεων πριν από 27 χρόνια, το 1983, αξιοποιώντας την κουζίνα του ξενοδοχείου Αthens Gate του οποίου είχε την εκμετάλλευση από το 1974 ως το 2007. Από το 1990 ως το 2001 λειτουργούσε αυτόνομα, ενώ το 2001 συγχωνεύθηκε με την πολυεθνική Εurest, σε σχήμα με την επωνυμία Εurest- Πλατής ΑΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο επιχειρηματίας κ. Δ. Κοντομηνάς. Το σχήμα που ξεκίνησε με κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ έφτασε να έχει 5 εκατ. ευρώ ζημιές το 2007 και ο κ. Πλατής αναγκάστηκε να επαναγοράσει το όνομά του και να δημιουργήσει το 2007 την Πλατής ΑΕ. «Δεν είχαμε αρκετά κεφάλαια» τονίζει ο κ. Πλατής, αναφέροντας ότι το αρχικό ποσό της νέας εταιρείας ήταν 900.000 ευρώ, με τραπεζικά δάνεια περίπου 850.000 ευρώ, ενώ ο τζίρος μαζί με τα καταστήματα έφθανε τα 12 εκατ. ευρώ. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία χρεών σε ΙΚΑ και προμηθευτές, ειδικά με το ξέσπασμα της κρίσης μετά το 2008. Πλέον η εταιρεία, που απασχολούσε 90 άτομα μόνιμο προσωπικό και περίπου 90 σε εποχική βάση, έχει διακόψει τη λειτουργία της, ενώ προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις εκδηλώσεις που έχει κλείσει μέσω άλλων εταιρειών catering. Εκτός από τη δραστηριότητα του catering η οποία διατηρούσε και συμβόλαια με χώρους εκδηλώσεων, έκλεισαν και τα καταστήματα Αu Delicieux στο Κολωνάκι λόγω υψηλού μισθώματος, Ρlatis στο Golden Ηall λόγω χαμηλής κίνησης και Ρlatis Gastronomie στην Κηφισιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk