ΗΜΙΤΟΝΙΑ

Φανερά καταβεβλημένος αλλά γενικά ευδιάθετος εμφανίστηκε ο βετεράνος αρχιμουσικός Σέιτζι Οζάουα στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Saito Κinen στην πόλη Ματσουμότο της Ιαπωνίας πριν από μερικές ημέρες. Επρόκειτο για την πρώτη δημόσια επανεμφάνισή του έπειτα από εννεάμηνη μάχη με τον καρκίνο, η οποία τον ανάγκασε να ακυρώσει πολλές από τις ανά τον κόσμο ανειλημμένες υποχρεώσεις του. Ο 75χρονος Οζάουα επέλεξε την πατρίδα του και το Φεστιβάλ που ίδρυσε ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια για τη μεγάλη επιστροφή, η οποία ωστόσο δεν ήταν ακριβώς όπως την περίμενε.

Η επιστροφή του Οζάουα
Φανερά καταβεβλημένος αλλά γενικά ευδιάθετος εμφανίστηκε ο βετεράνος αρχιμουσικός Σέιτζι Οζάουα στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Saito Κinen στην πόλη Ματσουμότο της Ιαπωνίας πριν από μερικές ημέρες. Επρόκειτο για την πρώτη δημόσια επανεμφάνισή του έπειτα από εννεάμηνη μάχη με τον καρκίνο, η οποία τον ανάγκασε να ακυρώσει πολλές από τις ανά τον κόσμο ανειλημμένες υποχρεώσεις του. Ο 75χρονος Οζάουα επέλεξε την πατρίδα του και το Φεστιβάλ που ίδρυσε ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια για τη μεγάλη επιστροφή, η οποία ωστόσο δεν ήταν ακριβώς όπως την περίμενε. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα διηύθυνε μια ολόκληρη συναυλία αλλά η κατάσταση της υγείας του τού επέτρεψε να διευθύνει μόνο το πρώτο μέρος από τη Σερενάτα για έγχορδα του Τσαϊκόφσκι προτού παραδώσει τη σκυτάλη σε έναν νεαρό συμπατριώτη του. Ο Οζάουα χρειάστηκε καρέκλα προκειμένου να στηρίξει την πλάτη του η οποία, λόγω της γενικότερης κλινικής εικόνας του, του δημιουργεί προβλήματα.

«Επιτρέψτε μου να ζητήσω συγγνώμη σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο Οζάουα στους θεατές της συναυλίας. «Με φρόντισαν θαυμάσιοι γιατροί και μπορώ να πω ότι “αποφοίτησα” ως καρκινοπαθής,αλλά υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι,η πλάτη μου, η οποία με ταλαιπωρούσε και στο παρελθόν και τώρα μου δημιουργεί εκ νέου θέμα».

«Εθνικός θησαυρός»
Η επανεμφάνιση του Οζάουα προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στο κοινό που τον υποδέχθηκε με ένα ολόθερμο και παρατεταμένο χειροκρότημα. «Είμαι τόσο χαρούμενη που τον είδα και πάλι καλά. Είναι εθνικός θησαυρός της Ιαπωνίας» είπε μια γυναίκα, η οποία βρισκόταν μεταξύ των θεατών, στο τέλος της συναυλίας. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Οζάουα θα συνεχίσει τη θεραπεία του έτσι ώστε να είναι έτοιμος τον Δεκέμβριο να δώσει μια προγραμματισμένη συναυλία στη Νέα Υόρκη.

Παράδοση- παραλαβή
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο ιάπωνας αρχιμουσικός είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις ΗΠΑ, αφού επί 29 ολόκληρα χρόνια υπήρξε μουσικός διευθυντής της φημισμένης Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Ο ίδιος επέλεξε να εγκαταλείψει τη θέση αυτή το 2002 οπότε και ανέλαβε το «τιμόνι» της Κρατικής Οπερας της Βιέννης, καθώς σε εκείνη τη φάση της καριέρας του ήθελε να επικεντρωθεί στην όπερα. Ο Οζάουα παρέμεινε στο νέο του πόστο για δύο συνεχείς θητείες, ώσπου εφέτος παρέδωσε τη σκυτάλη στον 50χρονο Αυστριακό Φραντς Βέλσερ Μεστ- ο οποίος, ας σημειωθεί, θα διευθύνει την περίφημη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης το 2011.

itoyla@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός