Δύο κοσμοπολίτες που τους ένωσε η Υδρα

Μπορεί να έζησαν μαζί στην Αβινιόν και στη Βενετία, ήταν ωστόσο η συγκατοίκησή τους στην Υδρα που «φώτισε» τη σχέση τους. Από το 1957 που αγόρασαν το εξοχικό τους εκεί, ο αμερικανός εικαστικός Τίμοθι Χένεσ ι (1925) και ο έλληνας συνάδελφός του Ιωάννης Καρδαμάτης (1915-2009) έκαναν τη θερινή τους κατοικία σταυροδρόμι καλλιτεχνικών ρευμάτων και τάσεων. Εκεί αναπτύχθηκε η φιλία τους με τον Λέοναρντ Κοέν , εκεί πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τεχνοτροπίες, εκεί έκαναν την τέχνη τους τρόπο ζωής.

Μπορεί να έζησαν μαζί στην Αβινιόν και στη Βενετία, ήταν ωστόσο η συγκατοίκησή τους στην Υδρα που «φώτισε» τη σχέση τους. Από το 1957 που αγόρασαν το εξοχικό τους εκεί, ο αμερικανός εικαστικός Τίμοθι Χένεσ ι (1925) και ο έλληνας συνάδελφός του Ιωάννης Καρδαμάτης (1915-2009) έκαναν τη θερινή τους κατοικία σταυροδρόμι καλλιτεχνικών ρευμάτων και τάσεων. Εκεί αναπτύχθηκε η φιλία τους με τον Λέοναρντ Κοέν , εκεί πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τεχνοτροπίες, εκεί έκαναν την τέχνη τους τρόπο ζωής. Αυτό το κοινό τους ταξίδι εξερευνά η έκθεση «Στο φως της Υδρας», η οποία εγκαινιάζεται απόψε στις 20.00 στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, περιλαμβάνοντας 60 έργα τους, καθώς και αντικείμενα από τις περιπλανήσεις τους ανά τον κόσμο με τα οποία είχαν διακοσμήσει το σπίτι τους.

«Αυτή η έκθεση ζωντανεύει ένα σπίτι,μια εποχή και τη ζωή δύο καλλιτεχνών που ως άνθρωποι του πνεύματος τηρούσαν το αναγεννησιακό πρότυπο της καθολικής γνώσης» μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Μάγδα Μπαλτογιάννη. «Το σπίτι τους στην Υδρα μεταμορφώθηκε σε χώρο σκέψης και δημιουργίας. Η χαρακτηριστική τεχνοτροπία του Χένεσι είχε καταλάβει κάθε επιφάνεια του αρχοντικού, αποκαλύπτοντας την πίστη του σε μια τέχνη που ομορφαίνει την καθημερινότητα.Στα δάπεδα του σπιτιού ενσωματώθηκαν σελίδες με κείμενα του Πλάτωνα και του Προυστ, οι οποίες σκίζονταν και σχηματοποιούνταν όχι με σκοπό την αλλοίωσή τους αλλά για να υπογραμμιστεί η πνευματική τους αξία έναντι της υλικής» προσθέτει.

Οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι συνδέθηκαν με φυσιογνωμίες όπως ο Αλέξανδρος Ιόλας, η Πέγκυ Γκιούγκενχαϊμ και ο Ζαν Κοκτό, είχαν εντελώς διαφορετικές καταβολές. Εζησαν όμως ως κοσμοπολίτες και ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Παρ΄ ότι η τέχνη τους παρουσιάζει ελάχιστες ομοιότητες, είχαν πολλές κοινές επιρροές. «Οι επιδράσεις εξ Ανατολών, το Βυζάντιο και ένας ξεχωριστός θαυμασμός για το κλασσικό ιδεώδες της αρχαίας Ελλάδας “έδεσαν” τον Τίμοθι Χένεσι και τον Ιωάννη Καρδαμάτη με τόσο ξεχωριστό “λεξιλόγιο” εικαστικής έκφρασης:ο ένας με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ο άλλος με ανθρωπομορφικές φιγούρες.Σε πολλά έργαωστόσοείχαν δουλέψει μαζί» σημειώνει σχετικά η κυρία Μπαλτογιάννη.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας και Μέρλιν 1, τηλ. 210

3611.206, www.thf.gr η Από 16 Σεπτεμβρίου ως 17 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk