Σύνοδος Κορυφής Έμφαση στις σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της θα δώσει η ΕΕ την Πέμπτη

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ηγέτες των 27 χωρών, η Σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν πιο τακτικά τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

<b>Σύνοδος Κορυφής </b> Έμφαση στις σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της θα δώσει η ΕΕ την Πέμπτη | tovima.gr

Οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά στις 11 το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ηγέτες των 27 χωρών, η Σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν πιο τακτικά τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με μία εισαγωγική τοποθέτηση του κ. βαν Ρομπάι και του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και τη νέα ώθηση που θα πρέπει να δοθεί στις εξωτερικές σχέσεις.

Οι 27 θα εξετάσουν ακόμη τις επικείμενες Συνόδους της ΕΕ με την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία, καθώς και την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ζήτημα των στρατηγικών εταίρων αποσκοπεί, κατά βάση, στην ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας, κάτι το οποίο επιδιώκουν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Φινλανδία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κ.Βαν Ρομπάι, σε ερώτηση ποιες χώρες θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι της ΕΕ απέφυγε μεν να τις κατονομάσει αλλά είπε ότι: «ο στρατηγικός εταίρος είναι όπως ο έρωτας: όταν τον δεις, το ξέρεις ότι είναι αυτός».

Επιπλέον, την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος της ΕΕ θα παρουσιάσει στους 27 ηγέτες την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ομάδα Δράσης στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη – μέλη, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οικονομικών ζητημάτων. Η οριστική έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η θέση της ΕΕ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής κατά τη Σύνοδο του G- 20 που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου στη Σεούλ ενόψει της Συνόδου του Κανκούν στο Μεξικό, όπως επίσης και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί με την ΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβόνα.

Τέλος, δεν αποκλείεται να έρθει προς συζήτηση το θέμα των απελάσεων των Ρομά από τη Γαλλία, δεδομένης της έντονης αντίδρασης του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, μετά τις δηλώσεις της αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία έκανε παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά της Γαλλίας, για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Το βράδυ της Τετάρτης θα συναντηθούν για το ζήτημα αυτό ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
Σίβυλλα
Helios Kiosk