Μισάνοιξε η πόρτα της δημοκρατίας

ΑΓΚΥΡΑ Μετά την καθαρή νίκη του στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδεύει πλέον ακάθεκτος για την, εκτός απροόπτου, επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2011 αλλά και για να αποθέσει στον κάλαθο των αχρήστων ενδεχομένως ολόκληρο το χουντικό σύνταγμα του 1982. Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων από το 58% των τούρκων ψηφισάντων έναντι 42% που έλαβε το «Οχι» ενισχύει τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και στις ένοπλες δυνάμεις, τους δύο παραδοσιακούς πυλώνες του κεμαλικού κράτους.

ΑΓΚΥΡΑ Μετά την καθαρή νίκη του στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδεύει πλέον ακάθεκτος για την, εκτός απροόπτου, επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2011 αλλά και για να αποθέσει στον κάλαθο των αχρήστων ενδεχομένως ολόκληρο το χουντικό σύνταγμα του 1982. Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων από το 58% των τούρκων ψηφισάντων έναντι 42% που έλαβε το «Οχι» ενισχύει τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και στις ένοπλες δυνάμεις, τους δύο παραδοσιακούς πυλώνες του κεμαλικού κράτους. Και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι «μισάνοιξε» η πόρτα της δημοκρατίας στην προοπτική μιας μετακεμαλικής Τουρκίας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εργαστεί για την πλήρη ανατροπή του ισχύοντος συντάγματος αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξασφαλίσει του χρόνου και τρίτη κυβερνητική θητεία. «Απόψε ανυψώσαμε τη Δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την εξουσία του νόμου» είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε: «Οι πολίτες μας έδειξαν την πίστη τους στην τουρκική δημοκρατία και την ενίσχυσαν».

Υποστηρικτές του «Ναι» πανηγυρίζουν στην Κωνσταντινούπολη ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ του μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ και των κεμαλιστών, οι οποίοι εξακολουθούν να διαδίδουν ότι είναι ζήτημα χρόνου ο κ. Ερντογάν να εμφανίσει την υποτιθέμενη «κρυφή ισλαμική ατζέντα» του- καταγγελίες τις οποίες εκείνος αποδίδει σταθερά σε «μαύρη προπαγάνδα».

Η συμμετοχή στη χθεσινή ψηφοφορία έφθασε το 77%. Οι Τούρκοι κλήθηκαν στις κάλπες την ημέρα της 30ής επετείου του πραξικοπήματος του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980. «Η Τουρκία καθαρίζει την ντροπή από το πραξικόπημα» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε χθες η προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα «Σαμπάχ».

Η επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής προκάλεσε άνοδο-ρεκόρ του χρηματιστηριακού δείκτη στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον τούρκο οικονομικό αναλυτή Ιλκέρ Ντομάτς, η άνοδος οφείλεται στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις γενικές εκλογές του 2011 αλλά και στη χαλάρωση της πίεσης προς την κυβέρνηση για λήψη λαϊκιστικών ή κατ΄ άλλους φιλολαϊκών μέτρων που θα διασάλευαν τη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Μια νέα εποχή αρχίζει για τη χώρα μου» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Και προσέθεσε ότι «όλα τα άρθρα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στην προοπτική να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Γεγονός πάντως είναι ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ήταν «αδιάβαστοι»: σε δημοσκόπηση που έγινε πριν από το δημοψήφισμα περίπου το 50% των ερωτηθέντων ομολόγησε πως αγνοούσε το ακριβές περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος