«Ντροπή» οι απελάσεις

Κομισιόν Προειδοποιεί τη Γαλλία για την καταστολή των Ρομά

Κατακεραυνώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυβέρνηση Σαρκοζί για τις μαζικές απελάσεις των Ρομά και ανακοινώνει ότι εξετάζει την παραπομπή της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πολιτική διακρίσεων. Η κοινοτική επίτροπος Δικαιοσύνης Βιβάν Ρέντινγκ χαρακτηρίζει «αισχρή» τη μεταχείριση των Ρομά και κατηγορεί το Παρίσι για διπροσωπία.

<b>Κομισιόν </b>Προειδοποιεί τη Γαλλία για την καταστολή των Ρομά | tovima.gr

Κατακεραυνώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυβέρνηση Σαρκοζί για τις μαζικές απελάσεις των Ρομά και ανακοινώνει ότι εξετάζει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για πολιτική διακρίσεων. Η κοινοτική επίτροπος Δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ χαρακτηρίζει «αισχρή» τη μεταχείριση των Ρομά και κατηγορεί το Παρίσι για διπροσωπία.

Λίγες ημέρες μετά το βαρύ «κατηγορώ» των ευρωβουλευτών κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απραξία και αποτυχία να προστατεύσει εκατοντάδες Ρομά που απελαύνονται στη Γαλλία, η επίτροπος Ρέντινγκ δήλωσε ότι είναι «αισχρές» οι γαλλικές ενέργειες και πιθανότατα παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για την πολιτική των διακρίσεων.

«Φτάνει πια», δήλωσε η Ρέντινγκ απευθυνόμενη στη Γαλλία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εκτιμώντας πως η στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία απέκρυψε την ύπαρξη μιας εγκυκλίου που βάζει ειδικά στόχο τους Ρομά για τις απελάσεις, «είναι ντροπή».

«Είμαι προσωπικά πεπεισμένη ότι η Επιτροπή δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες κατά της Γαλλίας [για πολιτική διακρίσεων]» δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων των Πολιτών.

Η Βιβιάν Ρέντινγκ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει να κινηθούν νομικές διαδικασίες από την Επιτροπή σε βάρος της Γαλλίας για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, εξαιτίας της ανεπαρκούς υιοθέτησης της οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών.

Η λήψη της σχετικής απόφασης αναμένεται εντός δύο εβδομάδων και στη συνέχεια η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε η Ρέντινγκ.

Η κοινοτική επίτροπος κατακεραύνωσε τις γαλλικές αρχές για τις διαβεβαιώσεις τους ότι η πολιτική τους δεν στρέφεται συγκεκριμένα κατά των Ρομά -ισχυρισμοί καταρρίπτονται από εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε το καλοκαίρι και ήλθε προ ημερών στο φως της δημοσιότητας.

Η Γαλλία αρνείται ότι η απελάσεις των Ρομά στοχεύουν συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα, ισχυριζόμενη ότι η κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη.

Από τις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση Σαρκοζί έχει απελάσει περισσότερους από 1.000 Ρομά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, παραμένοντας αμετακίνητη μπροστά στις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί διεθνώς.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τη Γαλλία να τερματίσει άμεσα τις απελάσεις, τονίζοντας ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές στράφηκαν ταυτόχρονα κατά της Κομισιόν, κατηγορώντας την ότι αποτυχάνει να προστατέψει τους Ρομά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος