Έκκληση στον ΟΗΕ Θύματα καρχαριών ζητούν την προστασία των κυνηγών τους

Έχασαν χέρια και πόδια την ώρα που κολυμπούσαν, κι όμως δεν ζητούν εκδίκηση. Δέκα επιζώντες από επιθέσεις καρχαριών συγκεντρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας μέτρα προστασίας για τους κυνηγούς των θαλασσών που αποδεκατίζονται.

<b>Έκκληση στον ΟΗΕ </b>Θύματα καρχαριών ζητούν την προστασία των κυνηγών τους | tovima.gr

Έχασαν χέρια και πόδια την ώρα που κολυμπούσαν, κι όμως δεν ζητούν εκδίκηση. Δέκα επιζώντες από επιθέσεις καρχαριών συγκεντρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας μέτρα προστασίας για τους κυνηγούς των θαλασσών που αποδεκατίζονται.

Την πρωτοβουλία είχε η δημοσιογράφος Ντέμπι Σάλαμον, η οποία έχασε τον αχίλλειο τένοντα του ποδιού της όταν δέχτηκε επίθεση σε παραλία της Φλόριντα το 2004. Δέκα χρόνια αργότερα, εργάζεται για την προστασία των καρχαριών στην περιβαλλοντική οργάνωση Pew.

«Σκέφτηκα, ποιος μπορεί να μιλήσει καλύτερα εκ μέρους των καρχαριών αν όχι εγώ και άλλοι άνθρωποι σαν εμένα» δήλωσε κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη.

Η ζήτηση για πτερύγια καρχαρία, συστατικό παραδοσιακής σούπας στις ασιατικές χώρες, απειλεί με εξαφάνιση το 30% των ειδών καρχαρία, ανάμεσά τους ο μεγάλος λευκός, ο μακροπτερυγοκαρχαρίας, και ο ρυγχοκαρχαρίας.

Αρκετά είδη κινδυνεύουν με κατάρρευση, όπως για παράδειγμα η λάμια, ένα είδος που απαντώνται και στις ελληνικές θάλασσες, του οποίου οι πληθυσμοί έχουν συρρικνωθεί κατά 90%.

«Αποδεκατίζουμε τους πληθυσμούς καρχαριών για ένα πιάτο σούπα» δήλωσε ο Πολ ντε Γκέλντερ, δύτης του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας, ο οποίος έχασε το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι του όταν δέχτηκε επίθεση πέρυσι στο Λιμάνι του Σίδνεϊ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παρακμή των καρχαριών απειλεί να διαταράξει το διατροφικό πλέγμα στους ωκεανούς.

Για παράδειγμα, οι καρχαρίες τρέφονται με θαλασσοπούλια, τα οποία αυξάνονται όταν μειώνονται οι θηρευτές τους. Περισσότερα θαλασσοπούλια σημαίνει λιγότερα αφρόψαρα, δηλαδή λιγότερη διαθέσιμη τροφή για τους τόνους και άλλα μεγάλα ψάρια που αλιεύει ο άνθρωπος.

Η εξαφάνιση των καρχαριών από την κορυφή του τροφικού πλέγματος θα απειλούσε επίσης με κατάρρευση τα πλούσια οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων.

Όπως εξήγησε στο AFP ο Ματ Ραντ, διευθυντής της προσπάθειας για τους καρχαρίες στην οργάνωση Pew, τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δέχονται επίθεση από καρχαρίες είναι λιγότερο από 70 το χρόνο, και ελάχιστοι από αυτούς χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο απίθανο να πεθάνει κανείς από κεραυνό παρά από επίθεση καρχαρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες ακόμα χώρες λαμβάνουν ήδη μέτρα προστασίας για τους καρχαρίες που αλιεύονται για τα πτερύγιά τους ή σκοτώνονται ως παράπλευρες απώλειες στην αλιεία άλλων ψαριών.

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συζητούνται κάθε χρόνο οι πολιτικές και οι περιφερειακές και διεθνείς συμφωνίες για τα αλιευτικά αποθέματα.

Φέτος το φθινόπωρο, η Pew και άλλες οργανώσεις ζητούν από τον ΟΗΕ να απαγορευτεί η αλιεία καρχαριών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ζητούν επίσης να καταργηθεί η πρακτική των αλιέων να κόβουν τα πτερύγια των καρχαριών και να πετούν τα ψάρια μισοπεθαμένα πίσω στη θάλασσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk