Βρετανία Ετοιμο το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Πανέτοιμο να λειτουργήσει στη Βρετανία είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο (offshore) αιολικό πάρκο στον κόσμο. Πρόκειται για μια εγκατάσταση με 100 θηριώδεις ανεμογεννήτριες ύψους 115 μ. έκαστη, που απλώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 12 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της Αγγλίας. Το μεγαλεπήβολο έργο, κόστους 1 δισ. ευρώ, θα το εγκαινιάσει επισήμως στις 23 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιουν.

ΛΟΝΔΙΝΟ Πανέτοιμο να λειτουργήσει στη Βρετανία είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο (offshore) αιολικό πάρκο στον κόσμο. Πρόκειται για μια εγκατάσταση με 100 θηριώδεις ανεμογεννήτριες ύψους 115 μ. έκαστη, που απλώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 12 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της Αγγλίας. Το μεγαλεπήβολο έργο, κόστους 1 δισ. ευρώ, θα το εγκαινιάσει επισήμως στις 23 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιουν. Το πάρκο Τhanet, όπως ονομάζεται, θα καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 200.000 βρετανικών νοικοκυριών ετησίως. Το κατασκευάζει η σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall σε συνεργασία με το βρετανικό Δημόσιο. Οι 100 ανεμογεννήτριές του, τύπου Vestas V90, έχουν συνολική ισχύ 300 ΜW. Μάλιστα τα σχέδια προβλέπουν ότι ο αριθμός τους τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά 240 ακόμη, με στόχο όλη η εγκατάσταση να καλύπτει το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Το Τhanet αποτελεί μέρος του πιο φιλόδοξου ενεργειακού προγράμματος που έχει αδειοδοτηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση: του αιολικού πάρκου London Αrray συνολικής ισχύος 1.000 ΜW.

«Τα βρετανικά αιολικά πάρκα είναι πλέον τα καλύτερα στην κατηγορία τουςσε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει η διευθύντρια του κρατικού βρετανικού συνδέσμου RenewableUΚ Μαρία Μακάφερι. Και εξηγεί: «Η επιδίωξή μας είναι μελλοντικάπαρόμοια αιολικά πάρκα να καλύπτουν το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία».

Το Τhanet θα έχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης υπεράκτιας αιολικής εγκατάστασης τόσο ως προς τον αριθμό των ανεμογεννητριών όσο και ως προς τη θαλάσσια έκταση την οποία θα καλύπτει. Θα «εκθρονίσει» από την πρώτη θέση το πάρκο Ηorns Rev, 30 χλμ. ανοικτά των δυτικών ακτών της Δανίας, μια εγκατάσταση με 91 ανεμογεννήτριες που καταλαμβάνει έκταση 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία καλύπτει σήμερα το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του Αμλετ.

Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μερίδιο 44%, ενώ δυναμικά στην αγορά έχουν μπει, πλην της Βρετανίας, η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ολλανδία. Σήμερα 17 υπεράκτια πάρκα είναι υπό κατασκευήν στην Ευρώπη με συνολική ισχύ 3.500 ΜW, εκ των οποίων τα μισά κατασκευάζονται στις βρετανικές θάλασσες, ενώ άλλα 52 έργα έχουν εξασφαλίσει άδεια κατασκευής συνολικής ισχύος περίπου 16.000

ΜW, με σχεδόν τη μισή από αυτήν την ισχύ να σχεδιάζεται στη Γερμανία. Αιολικά προγράμματα με συνολική ισχύ 100 GW βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θεωρητικά θα μπορούν να καλύψουν ως και το 10% των ευρωπαϊκών αναγκών.

Στις εννέα χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που φιλοξενούν υπεράκτια αιολικά πάρκα δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk