Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Αυστραλία Ορκίστηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τζούλια Γκίλαρντ

Στην πρωθυπουργία της Αυστραλίας ορκίστηκε η επικεφαλής του κεντροαριστερού  Εργατικού Κόμματος Τζούλια Γκίλαρντ. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη των Πρασίνων και ανεξάρτητων βουλευτών. Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των Εργατικών Κέβιν Ραντ.

<b>Αυστραλία </b>Ορκίστηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τζούλια Γκίλαρντ | tovima.gr

Στην πρωθυπουργία της Αυστραλίας ορκίστηκε σήμερα η επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος Τζούλια Γκίλαρντ. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη των Πρασίνων και ανεξάρτητων βουλευτών.

Η Τζούλια Γκίλαρντ προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Αυστραλία μετά την απομάκρυνση του Κέβιν Ραντ έπειτα από εσωκομματική «επανάσταση» στους Εργατικούς.

Οι κάλπες ανέδειξαν τη λεγόμενη «hung parliament», αναγκάζοντας την Τζούλια Γκίλαρντ να αναζητήσει τη στήριξη των Πρασίνων και ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει τους Εργατικούς στην εξουσία.

Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Αυγούστου ήταν οι πρώτες από το 1940 που δεν κατάφεραν να αναδείξουν καθαρό νικητή μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Φιλελεύθερης-Εθνικής Συμμαχίας.

Οι Εργατικοί αρχίζουν μία δεύτερη τριετή θητεία στην εξουσία της Αυστραλίας με την καθοριστική στήριξη που τους έδωσαν την περασμένη εβδομάδα δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η 48χρονη Τζούλια Γκίλαρντ διόρισε τον πρώην πρωθυπουργό και προκάτοχό της στην ηγεσία των Εργατικών στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Διατυπώνονται, ωστόσο, αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία μεταξύ της πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Εξωτερικών, δεδομένου ότι η Γκίλαρντ ανέτρεψε τον Ραντ από την πρωθυπουργία και εκείνος θα κληθεί να εφαρμόσει πολιτικές -όπως η δημιουργία κέντρου κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός συνόρων- κάτι που ο ίδιος θεωρούσε στο παρελθόν ως «στροφή προς τα δεξιά».

Στην κυβέρνηση μετέχει και ο πρώην ποπ σταρ των Midnight Oil Πίτερ Γκάρτ, ο οποίος μετακινείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Παιδείας. Στο υπουργείο Αμυνας αναλαμβάνει καθήκοντα ο Στίβεν Σμίθ, πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία μόλις μία έδρας που διατηρεί η κυβέρνηση στην Κάτω Βουλή θα αναγκάσει την Τζούλια Γκίλαρντ να διαπραγματεύεται μία προς μία τις κινήσεις της με τους αντιπολιτευόμενους Φιλελεύθερους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk