Το πλαφόν έκρυψε την απλή βενζίνη

Μερική ομαλοποίηση στην αγορά καυσίμων παρατηρήθηκε σταδιακά χθες από το μεσημέρι μετά την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα για μία εβδομάδα σε όλη τη χώρα. Στην Αττική τα δύο στα τρία πρατήρια εξυπηρετούσαν κανονικά τους πελάτες τους και από το απόγευμα οι ουρές μειώθηκαν αισθητά, όταν οι οδηγοί διαπίστωσαν ότι τα πρατήρια ανεφοδιάζονται κανονικά. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό εξυπηρέτησης ήταν ακόμη υψηλότερο και έφθανε το 75%. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.

Μερική ομαλοποίηση στην αγορά καυσίμων παρατηρήθηκε σταδιακά χθες από το μεσημέρι μετά την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα για μία εβδομάδα σε όλη τη χώρα. Στην Αττική τα δύο στα τρία πρατήρια εξυπηρετούσαν κανονικά τους πελάτες τους και από το απόγευμα οι ουρές μειώθηκαν αισθητά, όταν οι οδηγοί διαπίστωσαν ότι τα πρατήρια ανεφοδιάζονται κανονικά. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό εξυπηρέτησης ήταν ακόμη υψηλότερο και έφθανε το 75%.

Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη λειτούργησαν γρήγορα αφού το φαινόμενο με τις ουρές και την κερδοσκοπία ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα, γενικεύθηκε την Κυριακή και άρχισε να εκτονώνεται από χθες το μεσημέρι.

Το πλαφόν καθορίστηκε στο 1,473 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, έπειτα και από εισήγηση της ΡΑΕ.

Παρατράγουδα
Ωστόσο τα παρατράγουδα δεν έλειψαν όταν πολλά πρατήρια λίγο πριν από την επιβολή πλαφόν είτε αύξησαν σημαντικά την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είτε (το συνηθέστερο) έλεγαν ότι η απλή αμόλυβδη «μόλις τελείωσε» και πουλούσαν τη σαφώς ακριβότερη σούπερ των 100 οκτανίων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το 70% των πρατηρίων της Αττικής πουλούσε κάτω από το πλαφόν πριν από την επιβολή του.

Επίσης οι ίδιες πηγές σχετικά με τις έντονες ενστάσεις των πρατηριούχων για το πλαφόν έλεγαν ότι οι εκπτώσεις χονδρικής γίνονται κανονικά προς τα πρατήρια που «μπορούν να κάνουν μία εβδομάδα υπομονή».

Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται έντονα για το πλαφόν εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να επιβληθεί αναλόγως και στη χονδρική, δηλαδή στις εταιρείες εμπορίας, και θεωρώντας ότι έτσι θα συμπιεστεί μέχρι μηδενισμού το δικό τους κόστος ενώ οι εταιρείες θα μείνουν αλώβητες.

Στο Αυτόφωρο
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες παρήγγειλε με επείγουσα εγκύκλιο στους κατά τόπους εισαγγελείς υπηρεσίας να παραπέμπουν με τη διαδικασία του αυτοφώρου τους παραβιάζοντες το πλαφόν πρατηριούχους.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ
Μαζί με τις ουρές της Κυριακής, χθες εξαφανίστηκε και η… βενζίνη. Η χθεσινή εικόνα σε δρόμους της Αττικής δεν ήταν ανάλογη της κινητοποίησης των οδηγών σε σχέση με το απόγευμα της Κυριακής, όμως πρόβλημα υπήρξε τη Δευτέρα με την επάρκεια καυσίμων σε πρατήρια. «Την Κυριακήπερίμενα τρεις ώρες στην ουρά και τελικά δεν πρόλαβα. Τη Δευτέρα ήμουν πιο τυχερή αλλά χρειάστηκε να ψάξω αρκετά» λέει η κυρία Ελένη Παυλίδου από τη Λάρισα, η οποία βρέθηκε προσωρινά στην πρωτεύουσα επιστρέφοντας από τις διακοπές της. Αρκετά πρατήρια χθες έμειναν κλειστά, αφού τα αποθέματά τους εξαντλήθηκαν κατά τον κυριακάτικο «πυρετό της βενζίνης». «Εκτός από τις περιπτώσεις που κάποιος εργάζεται ως επαγγελματίας οδηγός, αυτός ο πανικός που δημιουργείται κάθε φορά που υπάρχει φημολογία για απεργία είναι δείγμα της ελληνικής υπερβολής. Στο κάτω κάτω δεν θα πάθει κανείς κάτι αν για μία ημέρα αφήσει το αυτοκίνητό του σπίτι» λέει ο οδηγός κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σωτήρης Νικολούλιας,
υπεύθυνος πρατηρίου βενζίνης

«Το πλαφόν ανώτερης τιμής με προβληματίζει. Εμείς φροντίζαμε να έχουμε περιθώρια κέρδους ως 4-5 λεπτά το λίτρο. Οτιδήποτε λιγότερο θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της επιχείρησης».

Σπύρος Παπαδόπουλος,
υπεύθυνος πρατηρίου βενζίνης

«Λόγω της πληροφόρησης για απεργία, άνοιξα την Κυριακή προκειμένου να παραλάβω καύσιμα. Βάσει της τιμής που τα αγόρασα, σήμερα με το πλαφόν είμαι ακριβώς στο ύψος του κόστους».

Ορέστης Μπεκίρης,
εξωτερικός υπάλληλος

«Μακάρι να εφαρμοστεί το πλαφόν χωρίς παρατράγουδα.Πολλές φορές οι εργοδότες μας εκπλήσσονται με τις αποδείξεις που τους προσκομίζουμε για το πόσο μάς κόστισε να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk