Πλαφόν στα καύσιμα Συνάντηση των βενζινοπωλών με τον γ.γ. Εμπορίου

Εξω από το κτίριο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην πλ. Κάνιγγος υπάρχει μικρή συγκέντρωση βενζινοπωλών.

Μπαράζ επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς, υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς έχουν οι πρατηριούχοι και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που παρατηρείται για μια ακόμα φορά στην αγορά των υγρών καυσίμων.

Το πρωί έγινε συνάντηση των βενζινοπωλών με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνό, ενώ έξω από το κτίριο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην πλ. Κάνιγγος (πρώην υπουργείο Εμπορίου) συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι του κλάδου.

Η σύσκεψη διεκόπη νωρίς το μεσημέρι και θα συνεχιστεί αργότερα, οπότε έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του κ. Κομνηνού με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Το μεσημέρι πέρασαν την πόρτα του υπουργείου Υποδομών και οι εκπρόσωποι των βυτιοφόρων και φορτηγών ΔΧ προκειμένου να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου.

Η συνάντηση ξεκίνησε παρουσία του κ. Ρέππα, ο οποίος στη συνέχεια αναχώρησε προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεχίζεται, ωστόσο, με τον υφυπουργό Γ. Μαγκριώτη και το γγ του υπουργείου Χ. Τσιόκα.

Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε σήμερα το πρωί μεταξύ της αστυνομίας και ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών, όταν μεταφορείς που «πολιορκούν» από χθες την Αθήνα επιχείρησαν να ξεκινήσουν την αυτοκινητοπομπή. Οι δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν τους μεταφορείς, που βρίσκονταν στον Σκαραμαγκά να ξεκινήσουν με κατεύθυνση την Αθήνα. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στη Λ. Αθηνών.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης είναι παραταγμένα 36 φορτηγά, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (σε Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο, Σκαραμαγκά και στα διόδια) συνολικά 119 οχήματα, στον παράδρομο της παραλιακής στο ύψος του ΣΕΦ βρίσκονται παραταγμένα 19 φορτηγά, ενώ νέα συγκέντρωση 17 οχημάτων πραγματοποιείται στην Πέτρου Ράλλη.

Αμετακίνητη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη, πάντως, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι πολιτική επιλογή της είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία και να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα του μεταφορέα.

Παράλληλα, καλεί σε ύστατη συνάντηση τους εκπροσώπους των μεταφορέων σήμερα, Τρίτη, οπότε ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις οδικές εμπορευματικές σχέσεις.

Η απάντηση των μεταφορέων ότι «διάλογος υπό το καθεστώς της επίταξης δεν γίνεται» οδηγεί σε ρήξη τις δύο πλευρές. Πάντως οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δηλώνουν ότι δεν θα εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα, υπονοώντας ότι αυτό θα γίνει με τα ιδιωτικής χρήσεως βυτιοφόρα που διαθέτουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και όχι με τα δικά τους που παραμένουν ακινητοποιημένα.

Εν τω μεταξύ, οι πρατηριούχοι που κατεβάζουν ρολά υποστηρίζουν ότι οι τιμές πλαφόν είναι σημαντικά χαμηλότερες από την τιμή που αγοράζουν από τις εταιρίες εμπορίας, με αποτέλεσμα η πώληση καυσίμων να είναι ασύμφορη για τις επιχειρήσεις τους.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προχώρησε στην επιβολή πλαφόν μέχρι την Κυριακή, μετά από καταγγελίες καταναλωτών για αδικαιολόγητες τιμές στα καύσιμα τις προηγούμενες ημέρες.

Μάλιστα στο αυτόφωρο θα οδηγούνται οι πρατηριούχοι που πωλούν καύσιμα με καπέλο, σύμφωνα με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, προς τις εισαγγελίες όλης της χώρας.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητεί να μεριμνούν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών για την πιστή εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και σε περίπτωση παράβασής της να συλλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο.

Στον εισαγγελέα έχουν ήδη οδηγηθεί 10 ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, οι οποίοι πωλούσαν καύσιμα με καπέλο, κατόπιν ελέγχων που διενεργήθηκαν σε 54 πρατήρια στην Αττική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία