Επαινοι και συστάσεις για την Ελλάδα

Την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους περιέγραψε χθες ως τις δύο βασικές προτεραιότητές του ο Πρωθυπουργός στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. Εχοντας εισπράξει θετικά σχόλια για την πορεία της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο και στο περιθώριο της συνδιάσκεψης Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιήθηκε στο Οσλο, ο κ.

Την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους περιέγραψε χθες ως τις δύο βασικές προτεραιότητές του ο Πρωθυπουργός στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.

Εχοντας εισπράξει θετικά σχόλια για την πορεία της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο και στο περιθώριο της συνδιάσκεψης Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιήθηκε στο Οσλο, ο κ. Γ. Παπανδρέου επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «αν η Ελλάδα πατάξει τη φοροδιαφυγή, δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση». Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Γενς Στόλτενμπεργκ , ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΙLΟ) κ. Χουάν Σομαβία και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο ίδιο πλαίσιο και παρουσία της πρωθυπουργού της Λιβερίας (γνωστού φορολογικού παραδείσου) κυρίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ , ο κ. Παπανδρέου είπε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι τα χρήματα που διαφεύγουν προς τους φορολογικούς παραδείσους και από την Ελλάδα «ανήκουν στην κοινωνία».

Με αφορμή εξάλλου την κοινωνική αναταραχή, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον ρόλο των συνδικάτων και στις απεργίες τονίζοντας ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε με τα συνδικάτα, όχι να είμαστε απέναντί τους, γιατί είναι μια σοβαρή δύναμη μεταρρυθμίσεων και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στις εργασίες της συνδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι διαδηλώσεις είναι στοιχείο του δημοκρατικού διαλόγου και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να είναι ένας από τους διαδηλωτές.

Ως δυνατότητα διεξόδου από την κρίση ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λέγοντας ότι είναι «η σημαντικότερη λύση για την παραγωγή πλούτου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για τέτοιες επενδύσεις. Είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου ότι στη χώρα υπάρχει επιστημονικό και επαγγελματικό προσωπικό με υψηλή κατάρτιση και κάλεσε τους πολίτες και κυρίως τους νέους να πολεμήσουν την απαισιοδοξία που φέρνει η οικονομική κρίση και να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τις δικές τους και της χώρας τους.

Στρος-Καν: Πάτε καλά, προσέξτε τα έσοδα
O πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχε και σειρά κατ΄ ιδίαν συναντήσεων με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ισπανίας κκ. Γενς Στόλτενμπεργκ και Χοσέ Θαπατέρο αντίστοιχα, τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν κ.ά., στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του Οσλο και κατά τη διάρκεια δείπνου που προηγήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Κατά τη δεκάλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ συζητήθηκε η πορεία εκτέλεσης του μνημονίου και σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε και το ζήτημα της υστέρησης των εσόδων. Σύμφωνα πάντως με τα όσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε, η εκτίμηση του κ. Στρος-Καν ήταν ότι η πορεία είναι καλή, ενώ ως μείζον θέμα τέθηκε η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κατά τρόπο που να επιμερίζει τα βάρη ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Ο ίδιος ο κ. Στρος-Καν, εξάλλου, μιλώντας στη συνδιάσκεψη νωρίτερα είπε ότι ο Οργανισμός μελετά και την κατάρτιση πολιτικών για τη στήριξη των οικονομικά ασθενών στις χώρες όπου καλείται να επιβάλει προγράμματα λιτότητας. Η Νορβηγία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
Ο κ. Γ. Παπανδρέου συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας να υπάρξει συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας και της πράσινης ενέργειας, καθώς και διακρατική συνεργασία για των εκσυγχρονισμό των δομών υποστήριξης των ανέργων. Ο κ. Στόλτενμπεργκ επίσης είπε στον κ. Παπανδρέου ότι οι επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων του Δημοσίου και του Πετρελαϊκού Ταμείου της Νορβηγίας επιλέγονται με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια και ως εκ τούτου οι αποφάσεις τους για αγορά ελληνικών ομολόγων μπορούν να θεωρηθούν και ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική