Πετρέλαιο θέρμανσης Παγώνουν τις αποφάσεις ως τον Νοέμβριο

Παγώνουν όλες οι διαδικασίες αύξησης της φορολογίας λόγω των περιφερειακών εκλογών και μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, όλες οι κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης για μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Οπως προκύπτει από τις χθεσινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομίας αλλά και τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στο Οσλο, οι κρίσιμες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και αναζητείται απλώς ο κατάλληλος χρόνος δημοσιοποίησής τους για ζητήματα όπως, π.χ., η φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Παγώνουν όλες οι διαδικασίες αύξησης της φορολογίας λόγω των περιφερειακών εκλογών και μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, όλες οι κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης για μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Οπως προκύπτει από τις χθεσινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομίας αλλά και τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στο Οσλο, οι κρίσιμες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και αναζητείται απλώς ο κατάλληλος χρόνος δημοσιοποίησής τους για ζητήματα όπως, π.χ., η φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μόλις προχθές στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο, χθες μιλώντας στο Οσλο υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή έχει ληφθεί!

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του ΔΝΤ ο Πρωθυπουργός θέλοντας να επισημάνει τις δυνατότητες που παρέχει η στροφή προς την πράσινη οικονομία, είπε χαρακτηριστικά ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα φωτοβολταϊκά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή «καθώς φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης».

Με δεδομένο ότι οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είχαν ως βασική προϋπόθεση το «να πηγαίνουμε καλά», η εκτίμηση που κυριάρχησε από το βράδυ της Κυριακής είναι ότι σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης κάποιου στόχου θα υπάρξουν αμέσως νέα μέτρα, με πρώτη πιθανότητα την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης τον χειμώνα ή την αύξηση, με κάποιον τρόπο, του ΦΠΑ.

Κάτι τέτοιο πάντως δεν θα γίνει ως τον Νοέμβριο και ειδικότερα την περίοδο που συμπίπτει α) με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και β) με την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο οποίος θα εξεταστεί εξονυχιστικά από την τρόικα για τον ρεαλισμό των στοιχείων και των στόχων του.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναχώρησε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής για τη νορβηγική πρωτεύουσα, σήμερα θα βρίσκεται στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα για την εκλογή νέου Γραμματέα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει και πάλι, αρχικώς για Βρυξέλλες και εν συνεχεία για τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, απ΄ όπου θα επιστρέψει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Δεδομένης της πολιτικής σημασίας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει απόκλιση στους στόχους του 2010. Πεποίθησή της είναι ότι αυτοί θα επιτευχθούν στο τέλος του χρόνου- όπως επανέλαβε και χθες από το Οσλο ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι εντός στόχων ως προς τη μείωση του ελλείμματος το οποίο θα φτάσει το 40%.

Στόχος της κυβέρνησης και ειδικότερα των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι να έχει τεθεί σε εφαρμογή σειρά διαδικασιών για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, τον έλεγχο των τιμών και για την ενεργοποίηση κάποιων επενδυτικών μηχανισμών.

Παράλληλα όμως, στο διάστημα που μεσολαβεί ως τότε, θα έχει ολοκληρωθεί ένας ακόμη κύκλος ελέγχων από το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσει την πορεία τήρησης του μνημονίου σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, την εξυγίανση του ΟΣΕ κτλ. Το ευαίσθητο σημείο για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση των αντιδράσεων και κυρίως η αποφυγή απεργιών (γενικών ή «λευκών») που θα προξενήσουν βραχυκύκλωμα στον δημόσιο τομέα και σημαντικά προβλήματα σε κρίσιμες διαδικασίες, όπως η απόδοση των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk