Οι ευκαιρίες της Τουρκίας

O πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μετά το «Ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που είπε η πλειοψηφία των Τούρκων στο πρόσφατο κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημοψήφισμα έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας» , ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για «ενίσχυση της δημοκρατίας» , ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι αποτελεί «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αντέδρασε αμέσως με νέα υψηλά, ενώ οι αναλυτές ερμήνευσαν την άνοδο αυτή ως ένδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία.

O πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μετά το «Ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που είπε η πλειοψηφία των Τούρκων στο πρόσφατο κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημοψήφισμα έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας» , ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για «ενίσχυση της δημοκρατίας» , ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι αποτελεί «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αντέδρασε αμέσως με νέα υψηλά, ενώ οι αναλυτές ερμήνευσαν την άνοδο αυτή ως ένδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, όπως σημειώνει και η Deutsche Βank, αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ το σταθερό τραπεζικό σύστημά της και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της αποτυπώνονται και στην πτώση του ασφαλίστρου κινδύνου των κρατικών ομολόγων της (στις 169 μονάδες βάσης), το οποίο είναι πλέον πολύ καλύτερο από τα αντίστοιχα χωρών της ευρωζώνης (π.χ. Ιταλία 215 μονάδες βάσης, Ισπανία 234 μονάδες βάσης, Ελλάδα 917 μονάδες βάσης). Με την ανάπτυξη στη χώρα να κινείται στο 5,7% το 2010 και στο 3,5% το 2011, βάσει των προβλέψεών της, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι και το χρηματιστήριο της χώρας εμφανίζει θετικές προοπτικές, επιλέγοντας ως τοπ μετοχικές επιλογές τους τίτλους των Ηalkbank, Τurkcell, ΤΑV Αirports, Ρetkim, Ford Οtosan, Sinpas RΕΙΤ και Τrakya Cam. Το παραπάνω επενδυτικό περιβάλλον της γείτονος χώρας ευνοεί πάντως έμμεσα και τις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προχωρεί σε δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank, πράγμα το οποίο εξαρτάται και από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις κεφαλαιαγορές.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ωστόσο είναι ότι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον η ενημέρωση των επενδυτών για τις προοπτικές των εταιρειών και της ίδιας της οικονομίας έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την προσέλκυση των διεθνών κεφαλαίων που καθορίζουν και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Πολλά από τα ξένα κεφάλαια που έφυγαν εξάλλου από την Ελλάδα (καθώς αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων) και τοποθετήθηκαν κυρίως στην Τουρκία θα πρέπει να πειστούν βλέποντας απτά αποτελέσματα τόσο στο μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και στο εταιρικό τοπίο για να επιστρέψουν. Από την ελληνική αγορά εξάλλου αποχώρησαν ακόμη και τα περίφημα κερδοσκοπικά αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds), καθώς στο νέο περιοριστικό για αυτά επενδυτικό περιβάλλον η χώρα μας θεωρήθηκε… «αγορά πολύ υψηλού κινδύνου».

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk