Υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Από την αρχή του έτους σε μηναία βάση το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε μέσα επίπεδα σε 584 εκατ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είναι 766 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδο οκταμήνου καταγράφεται υστέρηση 1,51 δισ. ευρώ. Υπάρχει περίπτωση στο τέλος του έτους να διαμορφωθούν σε 7 δισ. ευρώ, ήτοι θα είναι κατά 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου του Μνημονίου.

Υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων | tovima.gr

Υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ καταγράφουν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η εξέλιξη αυτή αν και λειτουργεί εις βάρος των αναπτυξιακών δράσεων, στηρίζει την προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος.

Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010 έχει ήδη περικοπεί κατά 1,1 δισ. ευρώ, καθώς από τα 10,3 δισ. ευρώ που είχαν αρχικώς εγγραφεί ως δαπάνες στον Προϋπολογισμό, τελικά με το Μνημόνιο το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών μειώθηκαν στα 9,2 δισ. ευρώ.

Η κατανομή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έγινε τον προηγούμενο Οκτώβριο με γνώμονα την επίσπευση και την ολοκλήρωση της απορρόφησης των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, των Κοινοτικών πρωτοβουλιών και έργων του Ταμείου Συνοχής, καθώς και την εντατικοποίηση της χρηματοδότησης των δράσεων του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, για την κάλυψη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ η συνολική δημόσια δαπάνη το 2010 ήταν αρχικώς 6,95 δισ. ευρώ, ωστόσο στην συνέχεια περικόπηκε.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ και ήταν περιορισμένες κατά 32,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την αρχή του έτους σε μηναία βάση το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε μέσα επίπεδα σε 584 εκατ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είναι 766 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδο οκταμήνου καταγράφεται υστέρηση 1,51 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως εάν στο επόμενο τετράμηνο διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός πληρωμών οι συνολικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα διαμορφωθούν σε 7 δισ. ευρώ, ήτοι θα είναι κατά 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου του Μνημονίου. Σημειώνεται πως τελευταία φορά που οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είχαν διαμορφωθεί στο ύψος αυτό ήταν το 2002.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την υστέρηση στις πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην καθυστέρηση της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη εισρεύσει στη χώρα μας οι αναγκαίοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk