Θωρακίζει τις τράπεζες η Βασιλεία ΙΙΙ

O αγοραστικός πυρετός για τις τραπεζικές μετοχές μετά την υιοθέτηση πολύ ήπιων ρυθμιστικών κανόνων για τη λειτουργία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος- οι αποκαλούμενοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, και μάλιστα πολύ ηπιότεροι από αυτούς που φοβούνταν οι επενδυτές- έδωσε νέα δυναμική στα χρηματιστήρια και πυροδότησε το ράλι του ευρώ. Παρ΄ ότι το πλαίσιο της συμφωνίας για τους νέους κανόνες απαιτεί από τις τράπεζες τριπλασιασμό και πλέον των κεφαλαίων τα οποία θα πρέπει …

O αγοραστικός πυρετός για τις τραπεζικές μετοχές μετά την υιοθέτηση πολύ ήπιων ρυθμιστικών κανόνων για τη λειτουργία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος- οι αποκαλούμενοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, και μάλιστα πολύ ηπιότεροι από αυτούς που φοβούνταν οι επενδυτές- έδωσε νέα δυναμική στα χρηματιστήρια και πυροδότησε το ράλι του ευρώ. Παρ΄ ότι το πλαίσιο της συμφωνίας για τους νέους κανόνες απαιτεί από τις τράπεζες τριπλασιασμό και πλέον των κεφαλαίων τα οποία θα πρέπει να διατηρούν ως αποθεματικά, και μόνο το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους είναι πολύ χαλαρότερο από αυτό που φοβούνταν τραπεζίτες και επενδυτές, διότι εκτείνεται ως το 2018, προκάλεσε έντονη ανακούφιση παντού.

Βοήθησαν και τα θετικά στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την κινεζική οικονομία. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, που δείχνουν ότι οι ρυθμοί της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα συνεχίζουν να επεκτείνονται σε μια περίοδο όπου οι οικονομολόγοι μιλούν για επιβράδυνση, ηρέμησαν τα νεύρα των επενδυτών. Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας εκτιμώνται ως ουσιώδης παράγοντας ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των προσδοκιών ότι, αν η ζήτηση παραμείνει ισχυρή στην Κίνα, ενδεχομένως να εξισορροπήσει η οικονομική εξασθένηση στις ΗΠΑ. Το ράλι του ευρώ εκτίναξε το κοινό νόμισμα στα 1,2893 δολάρια από τα 1,2673 δολάρια και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν με ικανοποιητικά κέρδη. Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά- το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι – έκλεισαν με άνοδο 1,16%, 0,75% και 1,11%, ενώ το Χονγκ Κονγκ και η Σανγκάη ενισχύθηκαν στο 1,89% και στο 0,94%, αντίστοιχα. Η Wall Street είχε αρχίσει να περιορίζει τα κέρδη της δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Οι νέοι κανόνες στους οποίους συμφώνησαν οι αρμόδιοι για την εποπτεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και οι κεντρικοί τραπεζίτες από 27 χώρες την περασμένη Κυριακή στόχο έχουν να κάνουν ασφαλέστερο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και συνεπώς να αποτρέψουν οικονομικές καταστροφές στο μέλλον, όπως αυτή που βίωσε η παγκόσμια οικονομία το 2008. Στο επίκεντρο των κανόνων αυτών, οι οποίοι θα πρέπει να υπογραφούν από τους ηγέτες της ομάδας του G20 τον Νοέμβριο στη Σεούλ της Ν. Κορέας, βρίσκεται η απαίτηση ότι οι τράπεζες πρέπει να κρατούν το 7% των κεφαλαίων τους ως αποθεματικό, από το 2% που διακρατούσαν έως τη θυελλώδη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, αλλά να έχουν άφθονο χρόνο, ως το 2018, για να τους εφαρμόσουν. Αλλωστε η μειωμένη κεφαλαιακή επάρκεια έγινε η αφορμή που πτώχευσε η Lehman Βrothers- αύριο κλείνουν δύο χρόνια-, που κλυδωνίστηκαν και διασώθηκαν μόνο μέσω της εξαγοράς τους η Μerrill Lynch και άλλες της Wall Street, ενώ έφθασε στο χείλος του γκρεμού το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και διασώθηκε μόνο από τα τρισεκατομμύρια των φορολογουμένων σε όλον τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙθα βελτιώσει τα κεφαλαιακά στάνταρντ του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα» και αισιοδοξεί ότι «θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομίας». Εντονες ωστόσο επιφυλάξεις διατύπωσε ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSΒ) το οποίο είναι ανταγωνιστικό προς την Επιτροπή της Βασιλείας. «Η συμφωνία της Βασιλείας σίγουρα θα μειώσει τις πιθανότητες ενός συστημικού κινδύνου για τις τράπεζες, αλλά δεν θα επιλύσει τα προβλήματα του moral hazard διότι οι τράπεζες αυτές είναι πολύ μεγάλες για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν» δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Πάντως ελάχιστοι ήταν οι τραπεζίτες του ιδιωτικού κυρίως τομέα οι οποίοι στήριξαν τους νέους κανόνες, δηλώνοντας ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα γίνουν ασφαλέστερα. Αντίθετα οι περισσότεροι προειδοποιούν ότι οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ θα πλήξουν τη δυνατότητα παροχής δανείων, με συνέπειες στους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk