Η κεφαλαιακή ενίσχυση βασική προτεραιότητα για τις τράπεζες

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, η εξασφάλιση της απαραίτητης για την εκτέλεση των εργασιών τους ρευστότητας και η στήριξη των πελατών τους αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των τραπεζών την τρέχουσα περίοδο. Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Καραμούζης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η τράπεζα στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ελληνική οικονομία και επίσημο ομιλητή τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Οπως είπε σχετικά ο κ.

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, η εξασφάλιση της απαραίτητης για την εκτέλεση των εργασιών τους ρευστότητας και η στήριξη των πελατών τους αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των τραπεζών την τρέχουσα περίοδο. Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Καραμούζης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η τράπεζα στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ελληνική οικονομία και επίσημο ομιλητή τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Οπως είπε σχετικά ο κ. Καραμούζης, «ακόμη και εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας οι τράπεζες έχουν ως βασική τους προτεραιότητα να συνεχίσουν να στηρίζουν με ευελιξία τους πελάτες τους και να διατηρούν ισχυρή κεφαλαιακή βάση». Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι τράπεζες από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, προσθέτοντας ότι πρωταρχική προϋπόθεση για το άνοιγμα των αγορών και τη βελτίωση της ρευστότητας και του επενδυτικού κλίματος στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία είναι η συνεπής υλοποίηση του μνημονίου και η παράλληλη ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν περί προσέγγισης της Εurobank με την Αlpha Βank, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε επίσημο ή ανεπίσημο. Πρόσθεσε όμως ότι το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί μια δυναμική συγκέντρωσης σε πολλούς κλάδους, χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη την τάση για μεγαλύτερα σχήματα. Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «το κέντρο βάρους των πρωτοβουλιών πρέπει σταδιακά να μετακινηθεί από την υπέρμετρη φορολόγηση των συνεπών πολιτών και επιχειρήσεων στον περιορισμό της σπατάλης και της αναποτελεσματικότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά κυρίως στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και των ιδιωτικών επενδύσεων».

Οπως εξήγησε, η πρακτική της επιβολής νέων φόρων και έκτακτων εισφορών κάθε φορά που ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους στόχους του «οδηγεί την οικονομία σε φαύλο κύκλο, επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, απειλεί την κοινωνική συνοχή και τιμωρεί τους συνεπείς φορολογουμένους και την επιχειρηματικότητα». Τέλος, μίλησε για την ανάγκη ταχείας μείωσης του κρατικού παρεμβατισμού και υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία