Η επιτυχία της Μαρίζα στην Πορτογαλία για πολλούς θεωρείται αυτονόητη: η νέα «ιέρεια» των φάντος δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική τύχη με το μουσικό ιδίωμα που επέλεξε να υπηρετήσει. Ωστόσο η Μαρίζα ντος Ρέις Νούνες δεν βρέθηκε ούτε λόγω μόδας ούτε κατά τύχη σε ένα είδος τραγουδιού που χαίρει σεβασμού ανάλογου με το λαϊκό ή το ρεμπέτικο στην Ελλάδα.

Η πολυβραβευμένη με Γκράμι 36χρονη τραγουδίστρια γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη από πατέρα Πορτογάλο και μητέρα Αφρικανή και σε ηλικία τριών ετών βρέθηκε στη Λισαβόνα. Η μεγάλη της αγάπη ήταν η μαύρη μουσική, και ειδικότερα η τζαζ και τα γκόσπελ. Στις γειτονιές της Μουράρια και της Αλφάμα όπου μεγάλωσε όλοι τη θυμούνται να μιλάει συνεχώς για την Μπίλι Χολιντέι… Ο πατέρας της ήταν που την έπεισε να στραφεί στα φάντος, αφενός επειδή έτσι θα μπορούσε να εκτιμηθεί πιο άμεσα το ταλέντο της, αφετέρου επειδή αυτή τη μουσική αγαπούσε εκείνος. Και πάλι όμως η πορεία της δεν θα ήταν ίδια αν το ξεκίνημά της δεν συνέπιπτε με τον θάνατο της «θρυλικής» Αμάλια Ροντρίγκες τ ο 1999. Οσοι διέβλεπαν σε αυτήν το μέλλον των φάντος την έπεισαν να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη Ροντρίγκες. Ηταν η αρχή για μια διεθνή καριέρα.

Το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της, «Fado Εm Μim», πουλώντας 120.000 αντίτυπα στη χώρα της και 300.000 παγκοσμίως. Οσο για το δεύτερο, «Fado Curvo», ήρθε να επιβεβαιώσει τις πρώτες θετικές διαπιστώσεις. Οι εμφανίσεις της σε δημοφιλή βρετανικά και αμερικανικά προγράμματα της άνοιξαν τον δρόμο για συναυλίες στα πιο σημαντικά θέατρα του κόσμου, όπως το Royal Festival Ηall στο Λονδίνο, το Οlympia στο Παρίσι, το Carnegie Ηall στη Νέα Υόρκη και η Οπερα του Σίδνεϊ.

Αντιστεκόμενη στις πιέσεις των εταιρειών να τραγουδήσει φάντος στα αγγλικά, αρνούμενη να αναμείξει το λαϊκό πορτογαλικό τραγούδι με είδη αταίριαστα για καθαρά εμπορικούς σκοπούς, η Μαρίζα έχει παραμείνει πιστή στο αυθεντικό πνεύμα των φάντος. Γνωρίζει πάντως ότι η παραδοσιακή μουσική δεν πρέπει να μένει κλειδωμένη στο ντουλάπι, εξ ου και η παράλληλη ενασχόλησή της με άλλα είδη- για παράδειγμα, η συνεργασία της με τον βραζιλιάνο συνθέτη Ζακ Μορεμπάουμ -, κάτι που της επιτρέπει να ανανεώνεται.

Στο τελευταίο άλμπουμ, «Τerra»- η αφορμή για την περιοδεία που θα τη φέρει στις 11 Οκτωβρίου στο Παλλάς-, συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τους Ντομινίκ Μίλερ, Τσούτσο Βαλντές και Τίτο Πάρις.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα η Στις 11 Οκτωβρίου η Τιμές εισιτηρίων: 45, 55, 65, 70 ευρώ η Προπώληση: Παλλάς, Δευτέρα- Σάββατο 9.00-20.00, Κυριακές 12.00-20.00, τηλ.

210 3213.100 (www.

ellthea.gr) και με πιστωτική στο τηλ. 210 8108.181.

Εγραψαν για αυτήν
«Με την Μπίλι Χολιντέι και τη Νίνα Σιμόν να μην υπάρχουν πια, θα μπρούσαμε να πούμε ότι η εποχή των “μεγάλων” τραγουδιστριών ανήκει στο παρελθόν. Ωσπου εμφανίστηκε η Μαρίζα… Η φωνή της και η μουσική της μας συνεπήραν όλους».

«Daily Εxpress»
«Οταν τραγουδά η Μαρίζα, ο χρόνος σταματάει. Κάθε λέξη είναι τραγουδισμένη με απόλυτη συγκέντρωση και κάθε νότα άψογη. Οταν κάνει παύση για να δημιουργήσει δραματικό εφέ, είμαστε όλοι μαζί της, εγκλωβισμένοι στην παγίδα της».

ΒΒC Radio
«Η Μαρίζα είναι η κυρίαρχη φωνή των φάντος, της πορτογαλικής μουσικής που σε κάνει να δακρύζεις πάνω από ένα ποτήρι κρασί. Ο τελευταίος δίσκος της είναι μεγαλοπρεπής… Το saudade, ο εμψυχωτικός χαρακτήρας των φάντος, ο οποίος μεταφράζεται σε “λυπημένο πάθος”, υπερβαίνει τις πορτογαλικές ρίζες του».

«Rolling Stone»
(για το άλμπουμ «Τerra»)