Υπατη Αρμοστής ΟΗΕΟι απελάσεις Ρομά επιτείνουν το στιγματισμό τους και τις ακραίες συνθήκες φτώχειας τους

Η κυρία Πιλάι κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, να υιοθετήσουν μία πολιτική που να επιτρέψει στους Ρομά να «καταπολεμήσουν την περιθωριοποίησή τους».

H Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κυρία Νάβι Πιλάι έκρινε σήμερα «ανησυχητική» τη «νέα πολιτική» της γαλλικής κυβέρνησης έναντι των Ρομά, η οποία δεν μπορεί παρά να επιτείνει τον «στιγματισμό« τους και τις «ακραίες συνθήκες φτώχειας».

Κατά την έναρξη της 15ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η κυρία Πιλάι κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, να υιοθετήσουν μία πολιτική που να επιτρέψει στους Ρομά να «καταπολεμήσουν την περιθωριοποίησή τους».

Κάνοντας λόγο για ανησυχητικές συνθήκες σε συγκεκριμένες χώρες, η Ύπατη Αρμοστής επισημαίνει τη νέα πολιτική της Γαλλίας για τους Ρομά, και τη διάλυση των καταυλισμών τους.

Η κα Πιλάι έκρινε μάλιστα «εξαιρετικά ανησυχητική» την επιχειρηματολογία «των υπευθύνων και των μέσων ενημέρωσης» που «χαρακτηρίζεται από στερεότυπα και φυλετικές διακρίσεις».

«Όλα αυτά αναπόφευκτα θα επιτείνουν το στιγματισμό των Ρομά και τις ακραίες συνθήκες φτώχειας υπό τις οποίες διαβιούν», κατέληξε η κα Πιλάι.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από πηγή της γαλλικής υπηρεσίας μετανάστευσης (OFII), σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει από τη Μασαλία ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος που θα μεταφέρει στο Βουκουρέστι περίπου 100 Ρομά, ενήλικες και παιδιά.

Στην πτήση, η οποία οργανώθηκε από τη γαλλική υπηρεσία Μετανάστευσης, επιβαίνουν Ρομά που μεταβαίνουν εθελοντικά στο Βουκουρέστι, έχοντας λάβει και κάποιο οικονομικό βοήθημα.

Από το 2009, τουλάχιστον δώδεκα παρόμοιες πτήσεις έχουν αναχωρήσει από τη Μασαλία με προορισμό τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk