Προγραμματίζεται πλέον για το 2012

Βρετανία Οι Εργατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση για την αναβολή του λόγου της βασίλισσας

Τα κυβερνητικά σχέδια για μετακίνηση της έναρξης της βουλευτικής περιόδου την άνοιξη έχουν σαν αποτέλεσμα ο επόμενος λόγος της βασίλισσας να γίνει μόλις την άνοιξη του 2012.

<b>Βρετανία </b>Οι Εργατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση για την αναβολή του λόγου της βασίλισσας | tovima.gr

Για «κατάχρηση εξουσίας» κατηγορούν οι Εργατικοί τη κυβέρνηση στη Βρετανία καθώς τα σχέδια της για μετακίνηση της έναρξης της βουλευτικής περιόδου την άνοιξη έχουν σαν αποτέλεσμα ο επόμενος λόγος της βασίλισσας να γίνει μόλις την άνοιξη του 2012.

Ένα από τα μέτρα που η συμμαχία μεταξύ των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων είχε δηλώσει εξαρχής ότι θα προωθήσει στο Κοινοβούλιο (και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης) είναι οι σταθερές κυβερνητικές θητείες, διάρκειας πέντε ετών.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι εκλογές θα διεξάγονται την πρώτη Πέμπτη του Μαΐου. Η έναρξη της περιόδου την άνοιξη εξασφαλίζει πλήρη διάρκεια για την τελευταία περίοδο της πενταετίας.

Η αναμέτρηση του περασμένου Μαΐου οδήγησε σε μία διευρυμένη κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά οι σχεδιαζόμενες αλλαγές από τη κυβέρνηση θα μετατοπίσουν το βασιλικό λόγο για την άνοιξη του 2012.

Ο τρόπος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση «είναι περιφρόνηση προς το Κοινοβούλιο» σημειώνουν οι Εργατικοί και μιλούν για «συνταγματικές επιπλοκές» που θα έχει η απόφαση.

Ζήτησαν μάλιστα να διεξαχθεί επειγόντως συζήτηση, αίτημα που έγινε δεκτό.

Η παραδοσιακή ομιλία που εκφωνεί ο Βρετανός μονάρχης το φθινόπωρο, όταν αρχίζει η νέα βουλευτική περίοδος ή μετά από τις εκλογές έχει τη μορφή προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Σημειώνεται πάντως ότι η ομιλία είναι γραμμένη από τα μέλη της χωρίς την παρέμβαση του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος