Σε αναζήτηση λύσεων

Γ. Παπανδρέου στο ΌσλοΞεκίνησε η διάσκεψη για την απασχόληση

Το πρόβλημα της ανεργίας, τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, αλλά και το πώς πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις και πολιτικές, ώστε το ξεπέρασμα της κρίσης να φέρει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στην ανεργία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιάνς Στόλτεμπεργκ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Κάν, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας Χουάν Σομάβια και την πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, στο Όσλο.

Ξεκίνησε σήμερα στο Όσλο της Νορβηγίας η διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) με θέμα: «Οι προκλήσεις της Ανάπτυξης, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή».

Στις εργασίες της διάσκεψης μετέχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιάνς Στόλτεμπεργκ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Κάν, ο πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Χουάν Σομάβια και ο πρωθυπουργός της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σιρλιφ.

Η διάσκεψη αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η απότομη αύξηση της ανεργίας και η οπισθοδρόμηση των προσπαθειών για ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμα μέτρα πολιτικής. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα εξετασθούν κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, επικεντρώνουν στο ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης και πώς να αντιμετωπιστεί η ανεργίας. Η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα, το απόγευμα, θα επικεντρωθεί σε πιο μακροπρόθεσμα μέτρα πολιτικής και σε νέες στρατηγικές αύξησης της απασχόλησης.

Η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας εκτιμά ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι άνεργοι σήμερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Η δε Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι στις υπό ανάπτυξη χώρες έως και 60 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να περιέλθουν σε μεγαλύτερη φτώχεια.

Σύμφωνα με την ΔΟΕ η υψηλή ανεργία και την υποαπασχόληση έχουν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οι βραχυπρόθεσμες απώλειες θέσεων εργασίας οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε μακροχρόνια ανεργία, και επιφέρουν την σταδιακή απώλεια των δεξιοτήτων των εργαζομένων και τον αποκλεισμό τους από την παραγωγική διαδικασία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οικονομίες διεθνώς μπορεί να παγιδευτούν σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής στασιμότητας και υψηλής ανεργίας. Σύμφωνα με την ΔΟΕ η αύξηση της οικονομικής αποδιάρθρωσης και η περιθωριοποίηση μπορεί να υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν επέρχεται όσο γρήγορα υπολόγιζαν οι διεθνείς οργανισμοί και οι Κυβερνήσεις εξέφρασε χθες από το Όσλο ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Κάν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι μια ανάκαμψη με αβεβαιότητες. Το ερώτημα τώρα είναι όχι μόνο πως θα δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά να δώσουμε ώθηση με ένα τρόπο που θα δημιουργεί τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Στρος Κάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική