Υπάρχουν και καλά νέα

Κόντρα στην ύφεση έξι κλάδοι της ελληνικής μεταποίησης

Έξι βιομηχανικοί κλάδοι κατόρθωσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή της ελληνικής μεταποίησης μειώθηκε κατά 7,5%, σε σύγκριση με το 2009. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, παράγουν περί το 29,1% του συνολικού μεταποιητικού προϊόντος της χώρας.

Κόντρα στην ύφεση έξι κλάδοι της ελληνικής μεταποίησης | tovima.gr

Έξι βιομηχανικοί κλάδοι κατορθώνουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή της ελληνικής μεταποίησης μειώθηκε κατά 7,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009.

Όπως προκύπτει από επεξεργασία των σχετικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ οι 18 λοιποί κλάδοι της ελληνικής μεταποίησης κατά το πρώτο επτάμηνο του 2010 παρουσιάζουν μείωση του όγκου της παραγωγής τους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, αντιθέτως καταγράφουν άνοδο:

  • Η βιομηχανία ξυλείας κατά 18,1%, καλύπτοντας έτσι περίπου κατά το ήμισυ την απώλεια παραγωγής που είχε παρουσιάσει το 2009 (-33,4%), αν και ο όγκος της παραγωγής της παραμένει χαμηλός (-35,5% σε σχέση με το 2005).
  • Η βιομηχανία παραγωγής βασικών μετάλλων και προϊόντων αυτών, δηλαδή κυρίως οι εταιρείες χάλυβος, αλουμινίου και χαλκού, κατά 9,5%. Ο κλάδος παρουσιάζει στοιχεία ανάκαμψης, δεδομένου ότι το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2009 είχε καταγράψει μείωση της παραγωγής του κατά 22,8%. Ωστόσο, παρά την προαναφερθείσα ανάκαμψη, ο όγκος της παραγωγής του κλάδου είναι κατά 9% χαμηλότερος από εκείνον του 2005.
  • Η βιομηχανία φαρμάκων κατά 5,8%. Πρόκειται για τον κλάδο που παρουσιάζει την υψηλότερη άνοδο παραγωγής τα τελευταία χρόνια (+16,1% το 2009). Παρά την εξασθένηση των ανοδικών ρυθμών, η παραγωγή του είναι κατά 60,9% υψηλότερη από εκείνη του 2005.
  • Η βιομηχανία μηχανοκίνητων οχημάτων κατά 3,8%. Ο κλάδος βελτιώνει την παραγωγή του ύστερα από μια εξαιρετικά κακή χρονιά (-28,3% το 2009). Οι αρνητικές επιδόσεις των προηγούμενων ετών έχουν οδηγήσει τον όγκο της παραγωγής του κλάδου σε επίπεδα που είναι κατά 48,4% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005.
  • Η βιομηχανία χημικών προϊόντων κατά 1,3%, καλύπτοντας μικρό μόνο μέρος της απώλειας παραγωγής που είχε καταγράψει το 2009 (-16,7%). Η παραγωγή του κλάδου παραμένει, παρά την καταγραφόμενη ανάκαμψη, χαμηλότερη από εκείνη του 2005 (-9,8%).
  • Η βιομηχανία παραγώγων πετρελαίου κατά 1,1%. Πρόκειται για τον σημαντικότερο, από άποψη μεγέθους παραγωγής, κλάδο της ελληνικής μεταποίησης, καθώς ο όγκος της παραγωγής του υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 11,3% περίπου ολόκληρης της ελληνικής μεταποίησης. Η καταγραφόμενη άνοδος της παραγωγής του, παρά τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, προφανώς αντανακλά την επιτυχή επέκταση των εμπορικών του δραστηριοτήτων στη διεθνή αγορά. Ο κλάδος είχε παρουσιάσει άνοδο και κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2009 (+ 7,7%). Σε σύγκριση με το 2005, η παραγωγή του είναι αυξημένη κατά 11,5%.

Οι κλάδοι αποτελούν το 25% του συνολικού αριθμού στην ελληνική μεταποίηση (24), όπως τους ταξινομεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Υπολογίζεται ότι παράγουν περί το 29,1% του συνολικού μεταποιητικού προϊόντος της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk