Ρυθμιστική Αρχή ΕνέργειαςΠλαφόν 1,473 ευρώ στην απλή αμόλυβδη για την Αττική – Οι τιμές για όλες τις περιοχές της χώρας

Το ύψος της ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα αποφάσισε σήμερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η τιμή πλαφόν για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,473 ευρώ το λίτρο

Το ύψος της ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα αποφάσισε σήμερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης. Η τιμή πλαφόν για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων είναι 1,701 ευρώ το λίτρο.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή διάθεσης των καυσίμων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κρούσματα αισχροκέρδειας που εμφανίσθηκαν χθες και προχθές, μετά την ανακοίνωση των επιταγμένων οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσεως και των βυτιοφορέων πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Έτσι, σήμερα το πρωί συγκλήθηκε εκτάκτως η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και καθόρισε την ανώτατη τιμή πώλησης για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων στα 1,701 ευρώ το λίτρο. Εν συνεχεία θα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση τη γνωμοδότησή της, προκειμένου τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν τις σχετικές διοικητικές πράξεις. Το πλαφόν διαμορφώθηκε με βάση τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στην Αττική, προσαυξημένη κατά ορισμένα λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς για τα νησιά και τους απομακρυσμένους νομούς.

Πέραν από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό πρατηριούχων που αισχροκερδούν. Σύμφωνα με το υπουργείο οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται επί τόπου οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Αναλυτικά, η ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) για Αμόλυβδη, Super Αμόλυβδη, Super και Πετρέλαιο Κίνησης, σύμφωνα με την απόφαση, έχει καθοριστεί ως εξής:

1) Ζώνη Αττικής (πλην Αργοσαρωνικού) και Θεσσαλονίκης

Ζώνη 95 – 100 – LRP – diesel

ΑΤΤΙΚΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1,473 – 1,701 – 1,561 – 1,282
Α’ Ζώνη 1,496 – 1,706 – 1,566 – 1,290
Β’ Ζώνη 1,545 – 1,745 – 1,605 – 1,326
Γ’ Ζώνη 1,561 – 1,764 – 1,624 – 1,322

2) Α΄ Ζώνη που περιλαμβάνει τους Νομούς και περιοχές

Ν. Βοιωτίας Ν. Αρκαδίας Ν. Λάρισας Ν. Πέλλας
Ν. Φθιώτιδας Ν. Λακωνίας Ν. Καρδίτσας Ν. Ημαθίας
Ν. Φωκίδας Ν. Μεσσηνίας Ν. Τρικάλων Ν. Χαλκιδικής
Ν. Αιτ/νίας Ν. Ηλείας Ν. Πιερίας Ν. Κιλκίς
Ν. Ευρυτανίας Ν. Αχαΐας Ν. Γρεβενών Ν. Σερρών
Ν. Ευβοίας Ν. ?ρτας Ν. Κοζάνης Ν. Καβάλας
Ν. Κορίνθου Ν. Πρεβέζης Ν. Καστοριάς Ν. Δράμας
Ν. Αργολίδος Ν. Μαγνησίας Ν. Φλώρινας Αργοσαρωνικός

3) Γ΄ ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τους νομούς:

Ν. Θεσπρωτίας Ν. Ηρακλείου Ν. Ροδόπης Ν. Λευκάδας
Ν. Ιωαννίνων Ν. Λασιθίου Ν. Έβρου Ν. Κεφαλονιάς
Ν. Χανίων Ν. Ξάνθης Ν. Κέρκυρας Ν. Ζακύνθου
Ν. Ρεθύμνης

4) Γ΄ ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τις κατωτέρω περιοχές με Φ.Π.Α. 16%

Ν. Δωδεκανήσου Ν. Λέσβου Ν. Χίου Ν. Σάμου
Ν. Κυκλάδων Βόρειες Σποράδες Λήμνος Θάσος
Σαμοθράκη Σκύρος

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρονική περίοδος επιβολής του μέτρου καθορίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής απόφασης των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών και για επτά ημέρες.
Η απόφαση αποστέλλεται άμεσα στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι οποίες μεριμνούν για την τήρηση των ανωτέρω προσδιοριζόμενων τιμών, επιβάλλοντας σε περίπτωση θετικής απόκλισης τις από το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Οι αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οφείλουν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την άμεση δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής και να παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία στους ενδιαφερόμενους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk