Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη»

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας υλοποιείται μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον είναι η βασική εκτίμηση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βασίζεται στις λεγόμενες ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις επιδόσεις των επτά μεγαλύτερων από πλευράς οικονομικού μεγέθους κρατών μελών της ΕΕ

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας υλοποιείται μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον είναι η βασική εκτίμηση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βασίζεται στις λεγόμενες ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις επιδόσεις των επτά μεγαλύτερων από πλευράς οικονομικού μεγέθους κρατών μελών της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Μ. Βρετανία).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2010 θα είναι 1,7% στην ευρωζώνη και 1,8% στην ΕΕ. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης κρύβουν μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων.

Η Επιτροπή επισημαίνει πάντως ότι παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ παραμένει εύθραυστη, προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν.

Σημειώνει, επίσης ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη ήταν πολύ υψηλότερη από την αναμενόμενη και πως τα σημάδια της ανάκαμψης έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο εμφανή στην εγχώρια κατανάλωση.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι το 2010 η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε περισσότερο από το προβλεπόμενο, κάτι που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως της Ασίας, καθώς και στη σημαντική αύξηση στο παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2010, παγκοσμίως, θα είναι στο 5%.

Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει άνιση και περιβάλλεται από τεράστιες αβεβαιότητες.

Από τη μία πλευρά η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες είναι ισχυρή, και από την άλλη, σε αρκετές αναπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη είναι ακόμη εύθραυστη.

Τέλος, όσον αφορά στον πληθωρισμό, το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ανήλθε στο 1,5% στην ευρωζώνη και 2% στην ΕΕ.-

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία