Στην αποδεκατισμένη από τη συντονισμένη εκστρατεία ισπανικών και γαλλικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών οργάνωση έχει σημάνει η ώρα του «ασθενούς φύλου»

Οι Αμαζόνες της ΕΤΑ πίσω από τις μάσκες

ΤΡΕΙΣ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΙ, καθισμένοι μπροστά από το σύμβολο της ΕΤΑ- το φίδι για την πολιτική και το τσεκούρι για τον ένοπλο αγώνα- ανακοίνωσαν προ ημερών ότι η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων διακόπτει τις ένοπλες ενέργειες. Το μήνυμα, που έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από τις Αρχές της Ισπανίας, διάβασε σε DVD που δόθηκε στο ΒΒC ο μεσαίος από τους μασκοφόρους. Η φωνή όμως ήταν γυναικεία. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ανήκει σε μια από τις δύο ισχυρές γυναίκες της ΕΤΑ: την Ιράτσε Σορσάμπαλ ή την Ισασκούν Λεσάκα. Στην αποδεκατισμένη από τη συντονισμένη εκστρατεία ισπανικών και γαλλικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών οργάνωση έχει σημάνει η ώρα των Αμαζόνων. Γυναίκες έχουν αναλάβει το πολιτικό και το στρατιωτικό σκέλος της. Ανήλθαν στην ιεραρχία αφού πρώτα απέδειξαν ότι μπορούν να σκοτώνουν.

ΤΡΕΙΣ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΙ, καθισμένοι μπροστά από το σύμβολο της ΕΤΑ- το φίδι για την πολιτική και το τσεκούρι για τον ένοπλο αγώνα- ανακοίνωσαν προ ημερών ότι η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων διακόπτει τις ένοπλες ενέργειες. Το μήνυμα, που έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από τις Αρχές της Ισπανίας, διάβασε σε DVD που δόθηκε στο ΒΒC ο μεσαίος από τους μασκοφόρους.
Η φωνή όμως ήταν γυναικεία. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ανήκει σε μια από τις δύο ισχυρές γυναίκες της ΕΤΑ: την Ιράτσε Σορσάμπαλ ή την Ισασκούν Λεσάκα. Στην αποδεκατισμένη από τη συντονισμένη εκστρατεία ισπανικών και γαλλικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών οργάνωση έχει σημάνει η ώρα των Αμαζόνων. Γυναίκες έχουν αναλάβει το πολιτικό και το στρατιωτικό σκέλος της. Ανήλθαν στην ιεραρχία αφού πρώτα απέδειξαν ότι μπορούν να σκοτώνουν.

Στο παρελθόν διαδήλωναν κρατώντας τις φωτογραφίες των φυλακισμένων συγγενών τους ή γίνονταν δεκτές στην ΕΤΑ ακολουθώντας τους συζύγους τους και έπαιζαν υποστηρικτικό ρόλο. Σήμερα τη διοικούν. Το υπ΄ αριθμόν ένα και το υπ΄ αριθμόν δύο της οργάνωσης είναι γυναίκες και πλαισιώνονται από άλλες τρεις, όλες 30 ως 40 ετών. Είναι δημοσιογράφοι, νοσοκόμες, ακόμη και νηπιαγωγοί.

Αφετηρία της μαζικής εισόδου των γυναικών στην ΕΤΑ θεωρείται η δράση της Ολάια Καστρεσάνα, μιας 22χρονης από το Σαν Σεμπαστιάν. Από Δευτέρα ως Παρασκευή δίδασκε σε νηπιαγωγείο ενώ τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές μεταμορφωνόταν σε τρομοκράτισσα. Ωσπου μια βόμβα έσκασε στα χέρια της τον Ιούλιο του 2001 την ώρα που την τοποθετούσε σε θέρετρο της Ανατολικής Ισπανίας. Η δύναμη της έκρηξης ήταν τέτοια ώστε εκτόξευσε βροχή από μπάζα και κομμένα μέλη της σε κοντινή πισίνα. Η Καστρεσάνα ανακηρύχθηκε «μάρτυρας». Το παράδειγμά της στρατολόγησε και άλλες. Σύντομα η αστυνομία παρατήρησε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι γυναίκες στην οργάνωση. Η πρώτη που ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος ήταν η Σολεδάδ Ιπαραγίρε. Ειδικεύτηκε στην παγίδευση αυτοκινήτων με εκρηκτικά και συμμετείχε σε 14 πολιτικές δολοφονίες προτού την εντοπίσει η αστυνομία το 2004 στη Νότια Γαλλία, επί χρόνια ασφαλές καταφύγιο όσων βάσκων αυτονομιστών περνούσαν τα σύνορα κυνηγημένοι από τους Ισπανούς. Ζούσε σε ειδυλλιακό αγροτόσπιτο με τον άντρα της, ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ, και τον οκτάχρονο γιο τους. Σε αυτήν αποδίδεται η φράση: «Μαύρα παπούτσια και γένια δύο ημερών; Σκοτώστε τον, είναι αστυνομικός».

Πιο αδίστακτη ήταν η Ιντόια Λόπεθ Ριάνιο, που εκτίει κάθειρξη για 23 δολοφονίες. Εφερε το ψευδώνυμο «Λα Τιγρέσα» («Η τίγρη») και τη φήμη της «αστυνομικοφάγου». Η πραγματικότητα και ο μύθος εμπλέκονται γύρω από το πρόσωπό της: εκτυφλωτικά πράσινα μάτια, υπερβολική αγάπη για τη νυχτερινή ζωή, σεξ με αστυνομικούς. Στα 46 της σήμερα ασχολείται με το τάι τσι και τις εικαστικές τέχνες στη φυλακή. Λέγεται ότι έχει μετανιώσει- «η τίγρη που έγινε γατάκι».

Τον αυξημένο ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στην οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών αποδεικνύουν τα στοιχεία από τις συλλήψεις: πριν από 10 χρόνια μόνο το 12% ήταν γυναίκες. Σήμερα πλησιάζουν το 50%! Η ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1959 με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου βασκικού κράτους. Το αρχικά σημαίνουν Βασκική Πατρίδα και Ελευθερία. Από το 1968, όταν άρχισε την ένοπλη δράση, έχει σκοτώσει περισσότερα από 820 άτομα- οι 340 άμαχοι.

IΡΑΤΣΕ ΣΟΡΣΑΜΠΑΛ
Η «Μητέρα» με το Καλάσνικοφ

Απέκτησε το ψευδώνυμο «Μητέρα» όταν πριν από ενάμιση χρόνο η ίδια και ο τότε επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΤΑ τράκαραν με κλεμμένο αυτοκίνητο στη Γαλλία.Προτού διαφύγουν, άνοιξαν λακκούβα στο έδαφος και έκρυψαν έναν υπολογιστή τον οποίο εντόπισε η αστυνομία. Περιείχε τη φωτογραφία της Σορσάμπαλ με ένα μικρό παιδί.

Η φωτογραφία αυτή εξέπληξε τις ισπανικές αρχές που δεν γνώριζαν τίποτε για την προσωπική ζωή της.

Η Σορσάμπαλ είναι 38 ετών και στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 πέρασε δύο χρόνια σε γαλλική φυλακή όπου έκανε απεργία πείνας επί έναν μήνα,ζητώντας να μην εκδοθεί στην Ισπανία.Δεν τα κατάφερε.Οι Ισπανοί όμως την άφησαν ελεύθερη λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.Αναφέρει ότι στη διάρκεια της κράτησής της οι αστυνομικοί της ισπανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας τη βασάνισαν και την κακοποίησαν σεξουαλικά.

Οταν αφέθηκε ελεύθερη συνέχισε τη δράση της αλλά παράλληλα έγινε δασκάλα της βασκικής γλώσσας σε σχολείο. Υστερα από τη σύλληψη του πολιτικού αρχηγού της ΕΤΑ πριν από έναν χρόνο η Σορσάμπαλ ανέλαβε τη θέση του.Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία είναι σήμερα«το σημαντικότερο μέλος της ιδεολογικής δομής της οργάνωσης».

IΣΑΣΚΟΥΝ ΛΕΣΑΚΑ
Η «λογοτέχνις» που έγινε αρχηγός

Την αποκαλούν «Λογοτέχνιδα» επειδή συντάσσει τις προκηρύξεις της ΕΤΑ.Γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια στην Παμπλόνα και από πολύ νεαρή δραστηριοποιήθηκε στην οργάνωση. Ξεχώρισε για τις επιδόσεις της στον «κάλε μπορόκα» («αγώνα στους δρόμους»),δηλαδή στη ρίψη μολότοφ κατά τραπεζών, αστυνομικών τμημάτων,δημόσιων κτιρίων,συγκοινωνιών και οτιδήποτε συμβολίζει το ισπανικό κατεστημένο.Συνέχισε τη δράση της στην ΕΤΑ ως υπεύθυνη στρατολόγησης νέων μελών. Από το 2005 εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εναντίον της αλλά παραμένει άφαντη.

Η ισπανική αστυνομία πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια η Λεσάκα έχει περάσει από τη συγγραφή προκηρύξεων στην ένοπλη δράση.Θεωρείται ότι συμμετείχε στο τελευταίο χτύπημα της οργάνωσης, το περυσινό καλοκαίρι στη Μαγιόρκα, κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί.

Εδώ και έναν χρόνο το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας υποπτεύεται βασίμως ότι η Λεσάκα έχει αναλάβει καθοριστικό ηγετικό ρόλο στην οργάνωση- ενδεχομένως το στρατιωτικό σκέλος ή ακόμη και την ηγεσία ολόκληρης της ΕΤΑ.

Σήμερα,μαζί με τη Σορσάμπαλ,είναι από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην Ισπανία και τη Γαλλία.

1973 Η ΕΤΑ κάνει χίλια κομμάτια τον διάδοχο του Φράνκο

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ αιματηρή ενέργεια της ΕΤΑ πραγματοποιήθηκε επί δικτατορίας του Φράνκο, τον Δεκέμβριο του 1973. Και έφερε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Δράκος». Σχεδιαζόταν επί μήνες και εκτελέστηκε στην εντέλεια. Η οργάνωση τοποθέτησε βόμβα σε υπόνομο στη Μαδρίτη και την ανατίναξε ακριβώς την ώρα που περνούσε το αυτοκίνητο του ναυάρχου Λουίς Καρέρα Μπλάνκο, τον οποίο ο ίδιος ο Φράνκο είχε επιλέξει ως διάδοχό του και εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε εκσφενδόνισε το αυτοκίνητο στον τρίτο όροφο κτιρίου. Πολλοί χαιρέτισαν την ενέργεια αυτή της ΕΤΑ, η οποία συνέβαλε εν μέρει στην επιστροφή της Ισπανίας στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του Φράνκο, λίγο αργότερα, εφόσον εξόντωσε τον διάδοχό του.

Βάσκοι, λαός ανάδελφος
ΜΥΣΤΗΡΙΟ καλύπτει την προέλευση των Βάσκων. Το λίκνο τους είναι η Παμπλόνα, στην επαρχία της Ναβάρας, η οποία όμως σήμερα διοικητικά δεν ανήκει (ούτε επιθυμεί να ανήκει) στη Χώρα των Βάσκων. Οι Βάσκοι θεωρούνται απόγονοι κατοίκων της παλαιολιθικής Δυτικής Ευρώπης που αφομοιώθηκαν λιγότερο από τους Ινδοευρωπαίους. Η γλώσσα τους δεν είναι ινδοευρωπαϊκή, ούτε μοιάζει με άλλη ομιλούμενη γλώσσα σήμερα. Ο όρος «Βάσκοι» προέρχεται από το λατινικό «vascones» που με τη σειρά του προκύπτει από το ελληνικό «ουασκόνοι» τους οποίους αναφέρει ο Στράβων.

Τη σημερινή μορφή της (εουσκάρα μπατούα), βασισμένη στην αρχαία βασκική, ανέπτυξε η Βασκική Γλωσσική Ακαδημία τη δεκαετία του ΄60. Την ομιλεί ένας στους τρεις των περίπου 2 εκατομμυρίων Βάσκων- το υψηλότερο ποσοστό (58%) στις ηλικίες 18-24 ετών και το χαμηλότερο (25%) στους 65+. Πριν από 20 χρόνια, την ομιλούσε ο ένας στους τέσσερις Βάσκους.

Σε αυτούς οφείλουν την ύπαρξή τους οι Ιησουίτες (τους ίδρυσε ο Βάσκος Ιγνάθιο ντε Λογιόλα το 1534) και η Χιλή (4,5 εκατομμύρια Χιλιανοί είναι βασκικής καταγωγής). Βασικής καταγωγής, μεταξύ άλλων, είναι οι σχεδιαστές μόδας Πάκο Ραμπάνε και Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα, οι ποδοσφαιριστές Σάμπι Αλόνσοκαι Ροδόλφο Αρουραμπαρένα, ο φιλόσοφος Φερνάντο Σαμπατέρ, η κομμουνίστρια Πασιονάρια, ακόμη και ο Σιμόν Μπολίβαρ, η Εβίτα Περόν και ο Τσε Γκεβάρα.

6 Φεβρουαρίου 1986. Μαδρίτη. Σε πρώτο πλάνο, καλυμμένο με κουβέρτα, το πτώμα του ισπανού αντιναυάρχου Κριστόμπαλ Κολόν ντε Καρβαχάλ, που έπεσε νεκρός από τρομοκράτες της ΕΤΑ
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk