Δεν είπε αλλά και δεν υποσχέθηκε σπουδαία πράγματα ο πρόεδρος της Επιτροπής στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο

Φτωχός συγγενής ο Μπαρόζο

ΔΕΝ ΗΤΑΝ η πρώτη φορά που ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Ομως την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Επιτροπής απηύθυνε στους ευρωβουλευτές έναν λόγο τον οποίο οι Βρυξέλλες έσπευσαν προκαταβολικά να ονομάσουν Δήλωση προς την Ενωσηόπως ονομάζεται στην Αμερική η ομιλία του προέδρου κάθε χρόνο στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής. Ατύχησε όμως ο ευρωπαίος πρόεδρος. Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος διακόπτεται συνεχώς από χειροκροτήματα, ακόμη και πολιτικών αντιπάλων του, και στο τέλος της ομιλίας του επευφημείται ζωηρά επί πολλή ώρα από όρθιους βουλευτές και γερουσιαστές. Ο κ. Μπαρόζο απέσπασε στο τέλος της ομιλίας του κάποια χλιαρά χειροκροτήματα από τους 600 περίπου ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες- και αυτοί επειδή φοβήθηκαν μήπως γίνει πράξη η «προειδοποίηση» που τους έγινε από την Κομισιόν ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο αρκετών ευρώ αν δεν προσέλθουν-, άλλο ένα γεγονός πρωτοφανές για το Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ η πρώτη φορά που ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Ομως την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Επιτροπής απηύθυνε στους ευρωβουλευτές έναν λόγο τον οποίο οι Βρυξέλλες έσπευσαν προκαταβολικά να ονομάσουν Δήλωση προς την Ενωσηόπως ονομάζεται στην Αμερική η ομιλία του προέδρου κάθε χρόνο στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής. Ατύχησε όμως ο ευρωπαίος πρόεδρος. Στην Ουάσιγκτον
ο πρόεδρος διακόπτεται συνεχώς από χειροκροτήματα, ακόμη και πολιτικών αντιπάλων του, και στο τέλος της ομιλίας του επευφημείται ζωηρά επί πολλή ώρα από όρθιους βουλευτές και γερουσιαστές. Ο κ. Μπαρόζο απέσπασε στο τέλος της ομιλίας του κάποια χλιαρά χειροκροτήματα από τους 600 περίπου ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες- και αυτοί επειδή φοβήθηκαν μήπως γίνει πράξη η «προειδοποίηση» που τους έγινε από την Κομισιόν ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο αρκετών ευρώ αν δεν προσέλθουν-, άλλο ένα γεγονός πρωτοφανές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν είπε σπουδαία πράγματα ο κ. Μπαρόζο. Ηταν προφανές ότι εκείνο που ήθελε να παρουσιάσει είναι ότι η ΕΕ εργάζεται ήδη στα θεσμικά και άλλα πλαίσια της Συνθήκης της Λισαβόνας, ότι με επιτυχία αντιμετώπισε την οικονομική κρίση, ότι έχει να υποβάλει σχετικές προτάσεις και ότι ελέγχει την κατάσταση- κάτι που του αμφισβητήθηκε προτού καν κατέβει από το βήμα, όταν ο γνωστός Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ των Πρασίνων του φώναξε: «Είσαι ένας πρόεδρος απών από την Ευρώπη την ώρα που η Ευρώπη χρειάζεται πρόεδρο» και ο Μάρτιν Σουλτς της κεντροαριστερής πτέρυγας τον χρέωσε ότι «κάνει υποχωρήσεις στο γαλλογερμανικό διευθυντήριο».

Κατά βάθος όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε επίδειξη ισχύος για την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ στον πρόεδρο Χέρμαν βαν Ρομπάι με τον οποίο ακόμη και οι τυπικές σχέσεις τους περνούν κρίση. Είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι οι δύο πρόεδροι ανταγωνίζονται ποιος πρώτος θα σφίξει το χέρι του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον οποίο θα συναντηθούν στη Λισαβόνα στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Νοέμβριο.

Ο κ. Μπαρόζο αισιοδοξεί ότι η Ευρώπη «θα τα βγάλει πέρα», ότι η ανάκαμψη «προχωρεί γοργά, αν και όχι ισόνομα», κατέκρινε τους «μόνιμα απαισιόδοξους» και τους «αρνητές των επιτυχιών» της ΕΕ, τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται νέες «μορφές χρηματοδότησης έργων υποδομής», «σοβαρές οικονομικές πρωτοβουλίες», μάλιστα έκανε σχετικές προτάσεις και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει προσωπικά ο ίδιος «νέες ρυθμίσεις», «κανονισμούς λειτουργίας» και «εμβάθυνση» στις αγορές. Ειδικότερα για τα έργα υποδομής, δήλωσε ότι θα προτείνει την «έκδοση ευρωομολόγων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Σημειώνεται ότι σχετική πρόταση είχε κάνει από μηνών η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα και στο παρελθόν οι παρατάξεις των Σοσιαλιστών και της Κεντροαριστεράς.

Είναι αμφίβολο αν η αισιοδοξία του προέδρου Μπαρόζο ανταποκρίνεται στα αισθήματα και στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων. Κατά σύμπτωση- αλλά ο συμβολισμός είναι εντυπωσιακός- την ίδια στιγμή που μιλούσε στο Στρασβούργο, μισό εκατομμύριο και πλέον διαδήλωναν στη Γαλλία εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να ανεβάσει στα 65 την ηλικία της πλήρους συνταξιοδότησης, στο Λονδίνο ακινητοποιήθηκε το μετρό από την 24ωρη απεργία των υπαλλήλων και τεχνικών, ενώ στο Μιλάνο και στη Ρώμη κεντροδεξιά κόμματα αλλά και χιλιάδες αριστεριστές οργάνωναν συγκεντρώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αλλά και η πρακτική εφαρμογή των ιδεών του κ. Μπαρόζο αμφισβητείται. Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών της Στοκχόλμης εξέφρασε 24 ώρες αργότερα «απορία» για την «αντινομία» που βρίσκει στα προτεινόμενα- το να βελτιωθεί η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθεί νέο σύστημα κανονισμών στα κέντρα χρηματοδότησης και στις αγορές. «Οργή και απογοήτευση»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έγινε αποδέκτης και της κριτικής για την Κάθριν Αστον, μολονότι δεν έχει δικαιοδοσία στις δραστηριότητές της. Ο γάλλος ηγέτης της κεντροδεξιάς πτέρυγας Ζοζέφ Παρτί εξέφρασε «οργή και απογοήτευση» για την απουσία της από τις διαπραγματεύσεις Αμπάς- Νετανιάχου, η οποία «στην ουσία ισοδυναμεί με αδυναμία της ΕΕ να δώσει το “παρών” σε ένα πρόβλημα υψίστης σπουδαιότητας για όλη την Ευρώπη», ενώ ο Βέλγος Γκυ Φερχόφσταντ εκ μέρους των Φιλελευθέρων καυτηρίασε την «απουσία της (Αστορ) από την ομιλία» του κ. Μπαρόζο. Η αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις και τις σχέσεις ασφάλειας της ΕΕ έχει γίνει μόνιμος στόχος συγκεκριμένων κατηγοριών, θεωρείται «εξωπραγματική, απούσα από τα προβλήματα της ΕΕ και διόλου συνεργάσιμη» γράφει η γερμανική «Βild».

«Ρητορική επίδειξη»…
Η απογοήτευση από τη«ρητορική επίδειξη Μπαρόζο» («Le Soir»,των Βρυξελλών) έχει πολύ ευρύτερη βάση και εκδηλώθηκε τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και από αρθρογράφους σε Γερμανία,Δανία,Ισπανία και αλλού.Ο πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε να θίξει προβλήματα που απασχολούν την ΕΕ- το Μεσανατολικό, τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν,τις σχέσεις με τη Ρωσία,την Κίνα και με τις άλλες χώρες της Ασίας,το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις κυρώσεις στην Τεχεράνη,το πρόβλημα της διεύρυνσης για το οποίο υπάρχει οξεία διάσταση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ορισμένες κυβερνήσεις και της άποψης του Ευρωκοινοβουλίου. Ακόμη και για το ζήτημα των Ρομά ο πρόεδρος της Κομισιόν αγνόησε την πίεση όλων σχεδόν των παρατάξεων να καταλογίσει ευθύνες στη Γαλλία και περιορίστηκε να δηλώσειότι «όλοι στην Ευρώπη οφείλουν να τηρούν τους νόμους.Ρατσισμός και ξενοφοβία δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk