ΚΟΥΒΑ

«Επιμένει σοσιαλιστικά» ο Κάστρο

O Φιντέλ Κάστρο απέδωσε σε λάθος μετάφραση του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέφρι Γκόλντμπεργκ τη σκληρά αυτοκριτική φράση που φέρεται να είπε, ότι «το οικονομικό μοντέλο της Κούβας δεν αποδίδει πλέον ούτε για εμάς ». «Εννοούσα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μου αποδόθηκε» εξήγησε ο ηλικίας 84 ετών «λίδερ μάξιμο» σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Εχοντας κυβερνήσει την Κούβα για σχεδόν 50 χρόνια, ο Κάστρο αποσύρθηκε λόγω ασθένειας και παρέδωσε το 2008 την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ.

«Επιμένει σοσιαλιστικά» ο Κάστρο | tovima.gr

O Φιντέλ Κάστρο απέδωσε σε λάθος μετάφραση του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέφρι Γκόλντμπεργκ τη σκληρά αυτοκριτική φράση που φέρεται να είπε, ότι «το οικονομικό μοντέλο της Κούβας δεν αποδίδει πλέον ούτε για εμάς ».

«Εννοούσα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μου αποδόθηκε» εξήγησε ο ηλικίας 84 ετών «λίδερ μάξιμο» σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Εχοντας κυβερνήσει την Κούβα για σχεδόν 50 χρόνια, ο Κάστρο αποσύρθηκε λόγω ασθένειας και παρέδωσε το 2008 την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ. « Το λέω χωρίς πίκρα ή προκατάληψη. Με διασκεδάζει τώρα να βλέπω με ποιον τρόπο ο Γκόλντμπεργκ αντελήφθη αυτό που του είπα, μετά συμβουλεύθηκε την Τζούλια Σουέιγκ, τη δημοσιογράφο που τον συνόδευε, και τελικά διαμόρφωσε μια δική του θεωρία την οποία εξέθεσε » είπε ο κ. Κάστρο. «Αυτό που πραγματικά εννοούσα είναι ότι ο καπιταλισμός δεν δουλεύει. Πιστεύω, και όλος ο κόσμος το γνωρίζει, ότι το καπιταλιστικό σύστημα πλέον είναι ατελέσφορο, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον πλανήτη.Και οδηγείται από κρίση σε κρίση, κάθε φορά σοβαρότερη» διευκρίνισε.

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας αναφερόταν στη δήλωση την οποία παρέθεσε ο αμερικανός δημοσιογράφος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα www. theatlantic.com.

Ορισμένοι έσπευσαν να εξηγήσουν τα (χαμένα στη μετάφραση, όπως φαίνεται) λόγια του Κάστρο ως ένδειξη ότι υποστηρίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αδελφού του, προέδρου Ραούλ Κάστρο. Κάποιοι έσπευσαν να διακρίνουν ακόμη και «ξαφνική» άρνηση του κομμουνισμού. Κατά την παρουσίαση του δεύτερου μέρους της αυτοβιογραφίας του, στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ο κ. Κάστρο διέψευσε αυτές τις ερμηνείες ως αυθαίρετες.

Η συνέντευξή του προς τον κ. Γκόλντμπεργκ δόθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην Αβάνα. Ο ίδιος δημοσιογράφος έγραψε στο ιστολόγιό του ότι ο κουβανός ηγέτης «αποκήρυξε» τη δική του στάση στην κρίση στον Κόλπο των Χοίρων το 1962, όταν κάλεσε τη Σοβιετική Ενωση να εξαπολύσει πυρηνικούς πυραύλους κατά των ΗΠΑ. Και αυτό ο κουβανός ηγέτης το απέδωσε σε λανθασμένη μετάφραση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk