ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΕΛΟΡΘΑ,ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

«Ελαβα επιστολή από τα 22 εξαδέλφια μου ότι διαταράσσω την ειρήνη του χωριού»

«ΤΟ 10%-15% των Βάσκων υποστηρίζει την ΕΤΑ» τονίζει, μιλώντας στο «Βήμα», ο Αντόνιο Ελόρθα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. «Αυτοί έχουν ως ιδεολογία τον βασκικό εθνικισμό», ο οποίος, σύμφωνα με τον ειδικό στους ισπανικούς εθνικισμούς, κινείται στα όρια του «βιολογικού ρατσισμού, σαν να υπάρχει βιολογικό ασυμβίβαστο με τους Ισπανούς. Αυτή η ιδεολογία σχηματίστηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ενισχύθηκε στα χρόνια του Φράνκο».

«ΤΟ 10%-15% των Βάσκων υποστηρίζει την ΕΤΑ» τονίζει, μιλώντας στο «Βήμα», ο Αντόνιο Ελόρθα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. «Αυτοί έχουν ως ιδεολογία τον βασκικό εθνικισμό», ο οποίος, σύμφωνα με τον ειδικό στους ισπανικούς εθνικισμούς, κινείται στα όρια του «βιολογικού ρατσισμού, σαν να υπάρχει βιολογικό ασυμβίβαστο με τους Ισπανούς. Αυτή η ιδεολογία σχηματίστηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ενισχύθηκε στα χρόνια του Φράνκο»..

«Το “βασίλειο” υποστήριξης που προσφέρουν στην ΕΤΑ είναι οι κωμοπόλεις οι οποίες διαθέτουν από 25.000-30.000 κατοίκους. Η υποστήριξη είναι απόλυτη στα χωριά των 2.000-3.000 κατοίκων. Εκεί ο εθνικισμός ελέγχει τα πάντα,δεν μπορείς να επιβιώσεις αν έχεις αντίθετη άποψη, εκτός αν δεν την εκφράζεις ποτέ. Υπάρχει μεγάλη πίεση. Αν υποψιαστούν ότι υποστηρίζεις το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ή τους Σοσιαλιστές (ΡSΟΕ) και είσαι, για παράδειγμα, σε ένα μπαρ, κάποιος θα σε χτυπήσει στο κεφάλι και θα γυρίσει να σου πει:“Συγγνώμη, δεν σε είδα”» εξηγεί ο κ. Ελόρθα.

Βάσκος ο ίδιος, πολύ δραστήριος στην ισπανική Αριστερά και επί χρόνια κυνηγημένος από την ΕΤΑ, περιγράφει το χωριό καταγωγής του: «Μοιάζει βγαλμένο από ταινία του Σέρτζιο Λεόνε.Ο κόσμος με κοιτάζει στραβά».

Θυμάται έναν φίλο του που δολοφονήθηκε από την ΕΤΑ. «Αν και ήταν αγαπητός και δημοφιλής, κανείς δεν τόλμησε να πατήσει στην κηδεία του. Οι δρόμοι ήταν έρημοι,όλοι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους με τα παράθυρα κλειστά».

Γιος δημοκρατικού αγωνιστή του ισπανικού εμφυλίου, ο κ. Ελόρθα έγραψε κάποτε ότι «στα τρομερά χρόνια του Φράνκοτο χωριό μου προσέφερε αλληλεγγύη σε κάθε κυνηγημένο.Σήμερα,αντιθέτως,δείχνει αλληλεγγύη στον δολοφόνο». Αποτέλεσμα; «Ελαβα επιστολή υπογεγραμμένη από 22 εξαδέλφια μου, στην οποία ανέφεραν ότι διαταράσσω την ειρήνη του χωριού.Πρόκειται για ασφυκτικό περιβάλλον». Θεωρεί ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΤΑ ότι αναστέλλει τις ένοπλες ενέργειες οφείλεται στο ότι η οργάνωση αποδεκατίστηκε ύστερα από τις συλλήψεις δεκάδων κορυφαίων μελών της.

Επιπλέον, στις τελευταίες εκλογές στη Χώρα των Βάσκων τα εθνικιστικά κόμματα έχασαν πρώτη φορά την εξουσία και το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, το κόμμα Μπατασούνα, έχει τεθεί εκτός νόμου.

«Η ανακοίνωση έγινε για να ευχαριστήσει το Μπατασούνα, όχι χάριν της ειρήνης» σημειώνει. Και τονίζει ότι η ώρα που τα στόματα θα ανοίξουν πλησιάζει: «Με τη νέα κυβέρνησηάρχισαν επιτέλους να γίνονται αναφορές στα σχολεία για τα θύματα της τρομοκρατίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος