Νωρίς το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα

Έκλεισαν οι κάλπες για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία

Ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκίας, η έκβαση του οποίου θεωρείται στοίχημα για την πορεία της Άγκυρας προς την Ευρώπη αλλά κυρίως βαρόμετρο για την πολιτική της κυβέρνησης. Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θέτουν στο στόχαστρο οι αλλαγές, υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ενώ την ημέρα σημάδεψαν επεισόδια σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό και κρατήσεις. Στις 10 το βράδυ, ενδεχομένως νωρίτερα, αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων.

Έκλεισαν οι κάλπες για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία | tovima.gr

Ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκίας, η έκβαση του οποίου θεωρείται στοίχημα για την πορεία της Άγκυρας προς την Ευρώπη αλλά κυρίως βαρόμετρο για την πολιτική της κυβέρνησης.

Την ημέρα σημάδεψαν όμως συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό, ενώ από το Σάββατο έχουν τεθεί υπό κράτηση συνολικά 138 άτομα ως ύποπτοι για εκφοβισμό ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδιναν σαφές προβάδισμα στο «ναι», το οποίο φαίνεται ότι θα επικρατήσει. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η προσέλευση ήταν «αξιοπρεπής» παρά την κακοκαιρία στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων αναμένεται να αρθεί στις 10 το βράδυ, ενδεχομένως και νωρίτερα.

Οι 26 αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση επιχειρούν να μεταβάλλουν το πνεύμα του Συντάγματος που υιοθετήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 –σε αυτό το κλίμα επιλέχθηκε και η 12η Σεπτεμβρίου, 30 χρόνια μετά το κίνημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν.

Η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα η πλευρά των κεμαλιστών, έχει επικρίνει διατάξεις που προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα έχει λόγο στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών και καταγγέλλει προσπάθεια για έλεγχο της δικαστικής εξουσίας αλλά δεν εξέφρασε διαφωνίες με την αναγκαιότητα πολλών από τις αλλαγές σε γενικές γραμμές.

To πακέτο των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύνταγμα αυξάνει τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε 17 από 11, δίνοντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την εξουσία να ορίζει κάποια από αυτά ενώ προβλέπεται και προσφυγή μεμονωμένων πολιτών.

Επανοριοθετείται η δικαιοδοσία των στρατοδικείων ενώ τα πολιτικά δικαστήρια θα μπορούν πλέον να δικάζουν στρατιωτικούς για εγκλήματα κατά της συνταγματικής τάξης (κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για δίωξη των πραξικοπηματιών του 1980).

Το πακέτο επιτρέπει επίσης τη συμμετοχή εργαζομένων σε παραπάνω από ένα συνδικαλιστικά σωματεία και αναγνωρίζει το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ αίρει την απαγόρευση απεργιών με πολιτικά κίνητρα. Οι αλλαγές αφορούν επίσης πολιτικές ελευθερίες, όπως την προστασία προσωπικών δεδομένων, τους περιορισμούς μετακινήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk