ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μπασκετικά απόνερα

ΚΑΙ ΤΩΡΑ τι γίνεται; Στ΄ αλήθεια, τι θα γίνει με την αυλαία να έχει πέσει βαριά και κουρασμένη επάνω στην ελληνική Καλαθοσφαίριση; Σιγά, βρε παιδιά, εδώ τον αποκλεισμό της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ τον λογαριάζουν, οι έχοντες συμφέρον, ως επιτυχία… Οι εθνικές ομάδες κάθε αθλήματος έχουν το δικό τους βιβλίο επιτυχιών και αποτυχιών. Ετσι όσοι «άσπονδοι φίλοι» του κορυφαίου με κριτήριο τις διακρίσεις κατά την τελευταία 25ετία ομαδικού αθλήματος καλό είναι να μετρούν λόγια και γραπτά.

Μπασκετικά  απόνερα | tovima.gr

ΚΑΙ ΤΩΡΑ τι γίνεται; Στ΄ αλήθεια, τι θα γίνει με την αυλαία να έχει πέσει βαριά και κουρασμένη επάνω στην ελληνική Καλαθοσφαίριση; Σιγά, βρε παιδιά, εδώ τον αποκλεισμό της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ τον λογαριάζουν, οι έχοντες συμφέρον, ως επιτυχία… Οι εθνικές ομάδες κάθε αθλήματος έχουν το δικό τους βιβλίο επιτυχιών και αποτυχιών. Ετσι όσοι «άσπονδοι φίλοι» του κορυφαίου με κριτήριο τις διακρίσεις κατά την τελευταία 25ετία ομαδικού αθλήματος καλό είναι να μετρούν λόγια και γραπτά. Να δεχθούμε αυτή την απογοητευτική παρένθεση μέσα στους κανόνεςσυχνά διαστρεβλωτικούς από τα έσω του παιχνιδιού- και να μην ξεχνούν διάφοροι αυτοχαρακτηριζόμενοι ως επαΐοντες ότι το μητρώο της εθνικής ομάδας, διαχρονικά, είναι τόσο μεστό διεθνών διακρίσεων ώστε να υπερέχει του αριθμού αθροιστικά όλων των άλλων ομαδικών αθλημάτων.

***

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2010 ανήκει στην κρίση της Ιστορίας. Και η Ιστορία δεν γράφεται εν βρασμώ. Οσο επιτρέπει η πυρακτωμένη επικαιρότητα να έχουμε υπόψη μας ότι στην αποτυχία συνετέλεσαν παράγοντες ενδογενείς και εξωγενείς. Οι ενδογενείς εστιάζονται στο μερίδιο ευθύνης για τους αθλητές και τον προπονητή. Οι εξωγενείς αφορούν μια υπερεκτίμηση της ομάδας, ίσως από παραπλάνηση της αγωνιστικής συμπεριφοράς στη σειρά των φιλικών αγώνων προετοιμασίας. Ετσι βοηθούντος και του λαϊκισμού καθώς σε κάποια έντυπα και στην τηλεόραση είδαμε την ευτέλεια του συσχετισμού της τραγωδίας του 1922 με την μπασκετική ρεβάνς… Επίσης η αναζήτηση άλλοθι στον δρόμο του προγράμματος. Οσοι καταφεύγουν σ΄ αυτή τη μίζερη εξήγηση πλανώνται. Π.χ. πολλοί αναφέρονται στην αποδιοργάνωση της ομάδας μετά τα άθλια γεγονότα στον αγώνα με τη Σερβία. Στην αντίπαλη ομάδα υπήρξαν επιπτώσεις. Οσον αφορά την κρίσιμη αναμέτρηση με την Ισπανία να μην ξεχνάμε δύο βαρυσήμαντες απουσίες που αν υπήρχαν στη δική μας ο αποπροσανατολισμός θα ήταν καραμέλα. Το ερώτημα αφορά στο πώς αντιμετώπισαν- επιτυχώς- το πρόβλημα οι «αντίπαλοί» μας.

***

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει πώς θα πορευθεί από εδώ και εμπρός η εθνική ομάδα σ΄ έναν δρόμο με φιλόδοξους στόχους και πολλά εμπόδια. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2011 και Ολυμπιακοί 2012. Αυτοί είναι στόχοι υψιπετείς και εφικτοί, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις. Ολοι μιλούν για ενίσχυση με νέους παίκτες. Πώς όμως θα επιτευχθεί αυτό όταν η εγχώρια δεξαμενή έχει χαμηλή στάθμη και η εισαγωγή ξένων έχει παγιωθεί ως παρενέργεια για το εθνικό μας συγκρότημα; Δύο νέα πρόσωπα στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη με σαφή δείγματα αγωνιστικότητας ξεχάστηκαν στον πάγκο. Πόσοι άραγε από τους 4-5 νέους καλαθοσφαιριστές που είναι σε πορεία εξέλιξης θα βοηθήσουν, στο νέο κεφάλαιο, την εθνική ομάδα; Βέβαια μια σίγουρη- αν όλα πάνε καλά για τον αθλητή στις ΗΠΑ- ενίσχυση λέγεται Κώστας Κουφός. (Και εδώ υπάρχει κάποιο ερωτηματικό για το 2010). Στο παθητικό του κ. Καζλάουσκας καταλογίζεται ότι δεν μερίμνησε να δώσει «ανάσες» στους καταπονημένους βασικούς παίκτες. Βαρύ ολίσθημα.

***

ΠΑΘΟΣ μάθει θέντα, ο λόγος του μεγάλου Αισχύλου. Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Το ζητούμενο πόσο διδακτικά ήσαν τα αδύνατα σημεία στην Αγκυρα και στην Πόλη. Οσο και αν κάποιοι απωθούν στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι υπαρκτό και πιεστικό το θέμα του ομοσπονδιακού προπονητή. Οχι από προκατάληψη ή άλλους λόγους αλλά γιατί ο γνήσιος αγωνιστικός δεσμός ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν φάνηκε τόσο ικανός σε πνεύμα νίκης και έμπνευση επιτυχίας κάτω από αντίξοες συνθήκες. Γόρδιος δεσμός και ψύχραιμη αποτίμηση των αναγκών της επερχόμενης διετίας για τον ΕΟΚ. Οψόμεθα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk