ΦΩΣ στη δολοφονική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας κυρίας Κωνσταντίνας Κούνεβα τον Νοέμβριο του 2008- πέφτει από απόρρητη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για τις επιθέσεις με βιτριόλι που έχουν σημειωθεί τα τελευταία
χρόνια στην Αθήνα! Οι αστυνομικοί έπειτα από πολύμηνη έρευνα και συγκέντρωση δεκάδων καταθέσεων πιθανολογούν ότι οργανωτής των επιθέσεων ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο και φυσικός αυτουργόςκαταζητούμενος Αλβανός που εμφανίζεται στα έγγραφα της Αστυνομίας με…
23 ψευδώνυμα. Η ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε στα ίχνη τους με βάση εξομολογήσεις επιχειρηματιών της νύχτας, στο περιθώριο της έρευνας για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ εξετάστηκε η εμπλοκή επίορκων αστυνομικών που σχετίζονταν με κυκλώματα σωματεμπορίας.

Η «άκρη του νήματος» στην υπόθεση Κούνεβα βρέθηκε από την ανάλυση στοιχείων και μαρτυριών ύστερα από την επίθεση, πάλι με καυστικό υγρό, εναντίον του δικηγόρου κ. Παύλου Σαράκη στον Ν. Κόσμο τον Δεκέμβριο του 2007. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνδύασαν επίσης στοιχεία με ένα παλαιότερο, όσο και άγνωστο περιστατικό επίθεσης με καυστικό υγρό, το 2002 εναντίον ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Εχουν καταλήξει δε στο συμπέρασμα ότι «όλες οι επιθέσεις με καυστικό υγρό φαίνεται ότι έχουν γίνει από τα ίδια άτομα που αναλαμβάνουν ύστερα από εντολές άλλων να “σημαδεύουν” επιδεικτικά τα θύματά τους. Φαίνεται όμως πως αυτή τη φορά “καίει” και τους ίδιους το βιτριόλι και αυτός ο σπάνιος τρόπος δράσης τους».

Επίθεση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο
Τα σημαντικότερα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής από την επίθεση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε σημειωθεί έναν χρόνο νωρίτερα από αυτήν στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, τα μεσάνυχτα της 21ης Δεκεμβρίου 2007, στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχείας στον Νέο Κόσμο, με θύμα τον δικηγόρο κ. Σαράκη που ασχολείται με σημαντικές ποινικές υποθέσεις.

Σε κατάθεση που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. λίγη ώρα μετά την επίθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αντιλήφθηκα έναν άνδραπου δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια αν είναι Ελληνας ή αλλοδαπός, να με πλησιάζει από την αριστερή πλευρά κρατώντας στο χέρι του ένα πλαστικό κύπελλο μεγάλου μεγέθους το οποίο περιείχε οξύ.Το εκσφενδόνισε στο πρόσωπό μου με μανία λέγοντάς μου “πάρ΄ τα”, αλλά και κάτι άλλο που δεν μπόρεσα να συγκρατήσω. Το οξύ με έκαψε,φούσκωσε αμέσως το πρόσωπό μου. Σίγουρα ο δράστης δεν ήταν μόνος του, διότι κάποιος τον ειδοποίησε ότι κατέφθανα.Πιστεύω ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, ίσως και συμβόλαιο από άγνωστο σε εμένα άτομο που το ανέθεσε σε ομάδα μπράβων». Αρχικώς το ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε νονούς της νύχτας που είχαν σχέση με κυκλώματα μαστροπείας καθώς ο δικηγόρος ανελάμβανε πολλές φορές εμπλεκομένους σε υποθέσεις σωματεμπορίας. Η περαιτέρω έρευνα όμως δεν επέφερε σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Σε κατάθεση που έδωσε τον Οκτώβριο του 2008 ο δικηγόρος αναφέρθηκε σε πιθανή εμπλοκή στην επίθεση πολυμελούς ομάδας αστυνομικών – ανάμεσά τους και ο διοικητής αστυνομικής υπηρεσίας της Ασφάλειας Αττικής-, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε «ροζ» κύκλωμα. Σύμφωνα με καταγγελίες οι αστυνομικοί οργάνωσαν αυτή την επίθεση κατά του δικηγόρου διότι τον θεώρησαν τον συντάκτη ανώνυμης επιστολής που στάλθηκε στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και κατήγγειλε τη δράση τους. Και πάλι όμως δεν συγκεντρώθηκαν αποδεικτικά στοιχεία.

Η κατάθεση Τρομπούκη
Η έρευνα για τους «τιμωρούς με το βιτριόλι» έδειχνε στάσιμη ως τον Οκτώβριο του 2009. Ο δικηγόρος ανέλαβε την υπεράσπιση κατηγορουμένων για την υπόθεση της «συμμορίας Βλαστού» και της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου. Σε επισκεπτήριο του δικηγόρου στα κρατητήρια της Σχολής Ευελπίδων ο επιχειρηματίας Γιώργος Τρομπούκης που κατηγορείται ότι παρέλαβε τα λύτρα της απαγωγής τού ανέφερε ότι «ξέρω ποιοι σού έριξαν το βιτριόλι. Είχα ακούσει τον 36χρονο επιχειρηματία Γ. Α. (σ.σ.: είχε εμπλακεί και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες) να μιλάει το καλοκαίρι του 2008 σε συνεργάτη του για επίθεση με καυστικό υγρό».

Ο Τρομπούκης κλήθηκε αμέσως για νέα κατάθεση στις 16 Οκτωβρίου 2009 στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, όπου σημείωσε ότι «ο Γ.Α. είναι κουμπάρος μου και έκανε τέτοιου τύπου δουλειές με βιτριόλι. Μάλιστα μού είχε πει ότι παλαιότερα είχε ρίξει βιτριόλι και σε έναν 70χρονο ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων στη Γλυφάδα που ονομάζεται Ελευθέριος Θεοδωρής». Επιπλέον, αιγύπτιος συνεργάτης του Τρομπούκη κατέθεσε ότι γνώριζε για τον σχεδιασμό των επιθέσεων από τον επιχειρηματία Γ.Α. Μάλιστα φέρεται να του είχε αναφέρει ότι θα στείλω να ρίξει το βιτριόλι «ο Γιάννης ο Αλβανός».

Η τρίτη παρόμοια επίθεση
Προκειμένου να διασταυρωθούν αυτές οι μαρτυρίες η Ασφάλεια Αττικής προχώρησε σε δύο ενέργειες. Πρώτον, επέδειξε φωτογραφία του «Γιάννη του Αλβανού» στον Παύλο Σαράκη, ο οποίος κατέθεσε ότι «τα χαρακτηριστικά του προσομοιάζουν με του δράστη της επίθεσης εναντίον μου». Δεύτερον, αναζήτησε στοιχεία για την αναφερόμενη άγνωστη επίθεση με βιτριόλι που είχε δεχθεί ο επιχειρηματίας στη Γλυφάδα. Ο Ελευθέριος Θεοδωρήςκλήθηκε για κατάθεση στην Ασφάλεια τον Δεκέμβριο του 2009 και επιβεβαίωσε ότι στις 5 Ιουλίου 2002 δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τού έριξαν οξύ στο πρόσωπο. Απέδωσε δε αυτήν την επίθεση σε οικονομικές διαφορές που είχε με δύο επιχειρηματίες για τη διαχείριση νυχτερινών κέντρων. Οι επιχειρηματίες αυτοί- σύμφωνα με την κατάθεση του Θεοδωρή- χρησιμοποιούσαν μπράβους από την ομάδα του προαναφερόμενου επιχειρηματία Γ. Α. Σημειώνεται ότι ο 70χρονος επιχειρηματίας απεβίωσε προ μερικών εβδομάδων.

Ωστόσο, κατά τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής οι συγκρίσεις και οι συνδυασμοί στις επιθέσεις με καυστικά υγρά είναι δεδομένοι. Και πλέον θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν επιχειρηματίας, που εμπλέκεται σε εταιρεία καθαρισμού και είχε επαφές με το ίδιο σύστημα νονών, να τους ανέθεσε την εξόντωση και την «επιδεικτική τιμωρία» της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Ηδη για τις επιθέσεις με βιτριόλι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά του καταζητούμενου Αλβανού και κατά ενός 36χρονου έλληνα επιχειρηματία που συνεργαζόταν με τον δολοφονηθέντα Γ.Α.

Η επίθεση στην Κούνεβα
Η επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου στα Ανω Πετράλωνα όταν ένας ή δύο άγνωστοι έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και στο σώμα της μαχητικής συνδικαλίστριας, με συνέπεια να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και βαριές σωματικές βλάβες. Η κυρία Κούνεβα είναι γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και εργαζόταν σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα τον Πειραιά, η οποία αναλάμβανε έργα καθαρισμού δημοσίων υπηρεσιών και εταιρειών. Είχε προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για εργασιακό μεσαίωνα στις εταιρείες καθαρισμού. Μέχρι προ μερικών εβδομάδων δεν είχε ανακύψει κανένα σημαντικό στοιχείο για τους δράστες της επίθεσης και η έρευνα ουσιαστικά είχε αρχειοθετηθεί. Και αυτό παρ΄ ότι οι δράστες είχαν επικηρυχθεί με 1.000.000 ευρώ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

O AΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ… 23 ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ
Από την εξονυχιστική έρευνα της Ασφάλειας Αττικής και από τη διαδικασία αναγνώρισης του αρχείου σεσημασμένων της ΕΛ.ΑΣ.ανέκυψε ότι ο επονομαζόμενος «Γιάννης ο Αλβανός» είναι ένας 26χρονος από τη γειτονική χώρα που είχε κατηγορηθεί για δολοφονίες στην Αλβανία και ληστείες στην Ελλάδα,και ο οποίος είχε αποφυλακισθεί- άγνωστο με ποιο σκεπτικό- τον Ιούλιο του 2006 από τις φυλακές Ναυπλίου.Το εντυπωσιακό είναι ότι,όπως αναφέρεται σε έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.,ο «Γιάννης ο Αλβανός» που φαίνεται να σχετίζεται με τις επιθέσεις για βιτριόλι έφερε 23 διαφορετικά ονόματα,γεγονός-ρεκόρ ίσως στα παγκόσμια εγκληματολογικά χρονικά.Ανάμεσα σε αυτά είναι: Ντεμίρι,Παπά,Εκίμι,Πράπα,Λάλα,Νό- τι,Αρμπεν,Ορκες,Γιόργκο,Εριον, Μάριον κ.τλ.ενώ στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ.υπάρχουν εννέα διαφορετικά ονόματα του πατέρα και της μητέρας του!