Πρώτο κουδούνι σήμερα σε 15.000 σχολεία

Με τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλα τα σχολεία της χώρας και τη διανομή των βιβλίων στους μαθητές ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Συνολικά, σε όλη τη χώρα άνοιξαν 15.000 σχολεία, με 1.350.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς. Ως προς τα κενά στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι η κατάσταση είναι «καλή και ελεγχόμενη», αν και θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2.645 κατά το πρώτο κουδούνι.

Πρώτο κουδούνι σήμερα σε 15.000 σχολεία | tovima.gr

Με τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλα τα σχολεία της χώρας και τη διανομή των βιβλίων στους μαθητές ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά. Συνολικά, σε όλη τη χώρα άνοιξαν 15.000 σχολεία, με 1.350.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς.

Ως προς τα κενά στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι η κατάσταση είναι «καλή και ελεγχόμενη», αν και θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2.645 κατά το πρώτο κουδούνι

«Τα κενά στα σχολεία είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά και όσα υπάρχουν θα συμπληρωθούν εντός της εβδομάδας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, από τη Σιβιτανίδειο Σχολή όπου βρέθηκε για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η κ. Διαμαντοπούλου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε και το 26ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Στο 28ο γυμνάσιο Παγκρατίου μαζί με τον Βασίλη Κικίλια βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι Παιδεία και Υγεία δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση του Μνημονίου. Σχολείο του Περιστερίου επισκέφθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, του Παλαιού Φαλήρου ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Κοντά στους μαθητές του Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς, απάντησε ότι καμία από «τις καταστροφές των τελευταίων μηνών δεν συμβαίνει. Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς».

Εξάλλου, η υπουργός αναφερόμενη στα εκπαιδευτικά κενά είπε ότι «αυτά είναι πολύ λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα θα συμπληρωθούν εντός της εβδομάδας».

Η υπουργός συνέχισε: «Εύχομαι το σχολείο να δώσει γνώση, που είναι δύναμη ζωής, αρχές και αξίες που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα».

Απηύθυνε έκκληση προς όλους, Πολιτεία, εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους γονείς «να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Όλες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο».

Ο αρχιεπίσκοπος, που είναι και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, καλωσόρισε τους μαθητές της Σιβιτανιδείου Σχολής και τους ευχήθηκε δύναμη, όρεξη και υγεία. Μάλιστα, τόνισε πως έχει τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι θα βοηθήσει για την ανάπτυξη της σχολής.

Σε δημοτικό της Νίκαιας ο Κ.Παπούλιας

Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους μαθητές του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νικαίας. «Έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο όλων των σχολικών μονάδων» τόνισε ο κ.Παπούλιας, ενώ απευθυνόμενος προς τους μαθητές τους είπε «να αγαπάτε το σχολείο, τους δασκάλους σας και να διαβάζετε πολύ. Σας έχει ανάγκη η χώρα μας».

Η κ. Διαμαντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολική του παρουσία αναφέροντας ότι «με το κύρος και την αγάπη που έχει από τον ελληνικό λαό δίνει ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα, ότι όλοι μαζί, όπως και κάθε οικογένεια, προσπαθούμε ώστε τα παιδιά μας να μην καταλάβουν δυσκολίες».

Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και καταλήγοντας τόνισε: «Εύχομαι και βασίζομαι στους δασκάλους που σε όλες τις δύσκολες περιόδους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στη μάχη για την πρόοδο, τις αρχές και τις αξίες».

Το σχολείο αυτό είναι ένα από τα 800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν από φέτος, με νέο ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα. Το ωράριο είναι μέχρι τις 14:00 υποχρεωτικά, ενώ για επιπλέον δύο ώρες προαιρετικά μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όσοι γονείς το επιθυμούν.

Σε γυμνάσιο του Παγκρατίου ο Αντώνης Σαμαράς

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας παρευρεθεί -μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βασίλη Κικίλια- στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 28ο Γυμνάσιο Παγκρατίου.

«Μετά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους η Παιδεία και η Υγεία είναι τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «είμαστε εδώ κοντά στα παιδιά, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του κόσμου».

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τον ρόλο να αποφασίζει και να συντονίζει, όχι τον ρόλο του σχολιαστή και αναλυτή. Ο πρωθυπουργός δεν είναι κοντά στον κόσμο, δεν παρακολουθεί τα προβλήματα και λυπάμαι γιατί καμία ουσιαστική λύση δεν έχει».

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους μαθητές του 28ου Γυμνασίου λέγοντας: «Οι γονείς και η πατρίδα περιμένουν από εσάς να κάνετε αυτό που πρέπει. Η πατρίδα βασίζεται σε εσάς για ένα καλύτερο μέλλον, να είσαστε καλά και να είσαστε πάντα πρώτοι».

Στην επίσκεψή του, ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόταν από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο, την τομεάρχη Παιδείας Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Στο Περιστέρι η Αλέκα Παπαρήγα

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους καθηγητές του 20ου Γυμνασίου Περιστερίου προειδοποίησε ότι «ο χώρος της παιδείας πρόκειται να χτυπηθεί αλύπητα και οι εκπαιδευτικοί θα νιώσουν την ίδια επίθεση με αυτή που υφίστανται οι εργάτες στα εργοστάσια», καλώντας τους να συμμετάσχουν «σε ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο με ενιαία αιτήματα πάλης, που δεν θα καταργεί τις ιδιαίτερες δράσεις του κάθε κλάδου».

«Ο κοινωνικός σας ρόλος τελείωσε, η υποβάθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης θα πάρει τέτοια μορφή που δεν είχαμε δει ποτέ μέχρι τώρα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα δώσει στους εκπαιδευτικούς ένα διάστημα τριών-τεσσάρων ετών, έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για αντίσταση, γιατί αλλιώς θα καταλήξουν «υπάλληλοι δημάρχων».

Εξέφρασε την αντίθεσή της σε «δράσεις του στυλ εκτόξευσης παπουτσιών κατά του πρωθυπουργού», ή «ντου στη Βουλή», καθώς όπως υποστήριξε τέτοιες δράσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα συνεργασίας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών με δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, την απέκλεισε δηλώνοντας ότι «έχουμε σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με αυτό το χώρο. Αυτός ο χώρος δεν αποτελεί συγκροτημένο πολιτικό φορέα με στρατηγική, αλλά ομάδες και ομαδούλες που της χαρακτηρίζει ένας αρρωστημένος πλουραλισμός και αφερεγγυότητα». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλό για το κίνημα που δεν συνεργαστήκαμε, γιατί αν κατεβαίναμε μαζί αυτό που θα πετυχαίναμε θα ήταν η αναπαραγωγή της Βαβυλωνίας».

Στο Παλαιό Φάληρο ο Γ.Καρατζαφέρης

Το σχολείο, στο οποίο φοίτησε ο ίδιος πριν από 50 χρόνια, το 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Απευθυνόμενος στους μαθητές τους προσφώνησε «συμμαθητές και συμμαθήτριες» και πρόσθεσε: «Λένε ότι έχω καταφέρει κάποια πράγματα. Ό,τι κατάφερα, το χρωστώ σε αυτό το σχολείο, το οποίο κρατώ πάντα μέσα στη καρδιά μου. Σπουδαίοι δάσκαλοι, με μεράκι και κέφι, ανάλογο μεράκι και κέφι που έχουν και οι δικοί σας δάσκαλοι. Εάν αγαπάτε το σχολείο σας, σέβεστε τους καθηγητές σας, λατρεύετε τους γονείς σας, πιστεύετε στην πατρίδα, τότε να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι θα πετύχετε».

Σε λύκειο της Θεσσαλονίκης ο Αλ.Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρέστη στον αγιασμό στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Φέτος δυστυχώς το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει σε λιγότερα σχολειά, σε λιγότερα τμήματα και για λιγότερους εκπαιδευτικούς.

» Με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, οδηγείται το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε χρεοκοπία. Αλλά μία κοινωνία με χρεοκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα είναι καταδικασμένη να βουλιάξει.

» Η κυβέρνηση, ενώ έταζε άλλα πέρυσι τέτοιο καιρό, ως αντιπολίτευση, έχει υιοθετήσει πλήρως τις συνταγές του ΔΝΤ στην εκπαίδευση. Και δυστυχώς τα σχολειά μας οδηγούνται στη δεκαετία του ’60, με 30 μαθητές ανά τάξη. Και βεβαίως όλα αυτά λόγω των κενών που αφήνουν πίσω τους οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, χωρίς την παραμικρή πρόθεση αναπλήρωσής τους.

» Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα μιας κοινωνίας. Κι αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, αλλά επενδύουμε μονάχα σε κόστη και ζημιές, σε αριθμούς, τότε δεν πρόσκειται ποτέ αυτή η χώρα να βγει από την κρίση.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk