«Θα εμφανιστώ στους βουλευτές που θα έρθουν στη Γερμανία,όπως με συμβουλεύουν οι δικηγόροι μου» διαβεβαιώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος. Την προηγούμενη Παρασκευή φαινόταν ότι είχε πληροφορηθεί όλες τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί από την ελληνική Βουλή προκειμένου να γίνει εφικτό να καταθέσει ο άλλοτε επικεφαλής της Siemens Ελλάς στο ταξίδι το οποίο προγραμματίζουν πέντε βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής (οι κκ. Τσόνογλου, Καμμένος, Παφίλης,Παπαδημούλης και Αϊβαλιώτης ).

Η κατάθεσή του χαρακτηρίζεται απ΄ όλα τα μέλη της Εξεταστικής ιδιαίτερα βαρύνουσα, αφού θεωρείται ο άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει πολλά για τη διανομή του «μαύρου» πολιτικού χρήματος στη χώρα μας. Η δική του άποψη- ότι έδωσε χορηγίες και στα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδαςέχει ήδη καταγραφεί στην απόφαση της Εισαγγελίας του Μονάχου.

Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί καθώς φαίνεται στα μέσα αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο την επομένη και οι συνεννοήσεις μεταξύ δικαστών, ελληνικής Βουλής και Εισαγγελίας Μονάχου έχουν «ανάψει». Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη πριν από τρεις εβδομάδες ο γερμανός συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου, καθηγητής κ. Σίλερ, απάντησε θετικά στο αίτημα της μητρικής Siemens να καταθέσει ο πελάτης του στην αντιπροσωπεία της Εξεταστικής. Είχαν προηγηθεί οι επιστολές του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη στη γερμανική εταιρεία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Σήφη Βαλυράκη, προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Μετά τη θετική ανταπόκριση του γερμανού δικηγόρου, αλλά και την εξίσου θετική ανταπόκριση των άλλων πρώην στελεχών της Siemens, κκ. Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, η ελληνική Βουλή απέστειλε έγγραφα στην Εισαγγελία του Μονάχου με τα οποία επιχειρεί να θέσει το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η κατάθεση. Την τελική ημερομηνία θα ορίσει η γερμανική Εισαγγελία.

Ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι θέτει και εκείνος τους όρους του για τη συγκεκριμένη κατάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γερμανία, επιτρέπει κατ΄ αρχάς την κατάθεση του πελάτη του υπό τον όρο όμως ότι θα είναι «στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που έχει ήδη αποσταλεί από την Ελλάδα, αλλά και στο πλαίσιο του νόμου». Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Χριστοφοράκος θα δεχθεί πιθανότατα ερωτήσεις για όσες πράξεις περιλαμβάνονται στο ελληνικό κατηγορητήριο και ότι δεν είναι διατεθειμένος να ερωτάται επί παντός επιστητού. Την επιλογή να εμφανιστεί και να καταθέσει στους έλληνες βουλευτές ο κ. Χριστοφοράκος την έκανε έπειτα από πολλές συζητήσεις με τους δύο συνηγόρους του στη Γερμανία και στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως η τελική απόφαση ήταν δική του. Ο ίδιος φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος «να αποκαλύψει και τη δική του πλευρά», έλεγε άνθρωπος που είναι κοντά του «και να δείξει στους έλληνες βουλευτές ότι και μέσα στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ακριβώς τα πλαίσια στα οποία ενεργούσε». Σύμφωνα με πληροφορίες, και εκείνος συντάσσεται πλήρως με το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου του Μονάχου που δικαιώνει τον Πρ. Μαυρίδη έναντι της αγωγής της Siemens: σύμφωνα με αυτό, η μητρική εταιρεία γνώριζε πλήρως πού πήγαιναν οι πληρωμές και δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα να προστατεύσει τα στελέχη που εκτελούσαν εντολές της. Σε αυτό το κλίμα θα είναι προφανώς και οι αποκαλύψεις Χριστοφοράκου στη Γερμανία.

Από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης, και κυρίως των ανακριτών Νικολακέα και Φιοράκη, αυτή η κατάθεση αναμένεται σχεδόν «με κομμένη την ανάσα», αφού θεωρούν ότι ο Χριστοφοράκος είναι ένα από τα πρόσωπα που αν μιλήσει θα αποκαλύψει διευθύνσεις και ονόματα, κυρίως εκείνων στους οποίους κατέληξαν τα εκατομμύρια ευρώ της Siemens.

Από την άλλη πλευρά, μόνο η παρουσία δικαστή μπορεί να αποτελέσει αφετηρία «υπόσχεσης» στον κ. Χριστοφοράκο για αναστολή οποιασδήποτε ποινής του επιβληθεί στο μέλλον με επίκληση του πρόσφατου νόμου Καστανίδη, που προβλέπει μια μορφή αμνηστίας σε όσους αποκαλύψουν αξιωματούχους.