Αναδεικνύεται η εικόνα μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, αλλά ταυτόχρονα αναζωπυρώνονται έριδες, τριβές και ζηλοφθονίες μεταξύ κορυφαίων στελεχών

Τα 5 αγκάθια του ανασχηματισμού

Με την πρώτη ματιά, το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης μερικών από τα προβλήματα που λίμναζαν επί δώδεκα μήνες στην κυβέρνηση. Η δυστοκία που εμφανίστηκε όμως τις ώρες που συμπληρωνόταν η υπουργική λίστα, αλλά και όσα ακολούθησαν μετά την ορκωμοσία, αποκαλύπτουν μια σειρά από επικίνδυνους υφάλους, από τους οποίους κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή το νέο κυβερνητικό σκάφος.

Με την πρώτη ματιά, το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης μερικών από τα προβλήματα που λίμναζαν επί δώδεκα μήνες στην κυβέρνηση. Η δυστοκία που εμφανίστηκε όμως τις ώρες που συμπληρωνόταν η υπουργική λίστα, αλλά και όσα ακολούθησαν μετά την ορκωμοσία, αποκαλύπτουν μια σειρά από επικίνδυνους υφάλους, από τους οποίους κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή το νέο κυβερνητικό σκάφος.

Ακόμη και σήμερα, ένα πλήθος αρμοδιοτήτων διεκδικούνται από τους νέους υπουργούς. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: ο τομέας των επενδύσεων, ο οποίος εμπίπτει στις αρμοδιότητες τουλάχιστον τριών υπουργείων. Την πρωτοκαθεδρία διεκδικεί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Ρητώς και βάσει της ανακοίνωσης της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, υπεύθυνος για τις επενδύσεις είναι και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Ενα τμήμα των επενδύσεων, αυτό που σχετίζεται με την ενέργεια, διεκδικεί να διατηρήσει υπό την εποπτεία της η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Και την ίδια στιγμή, εξ ορισμού αρμόδιος για τις επενδύσεις στις υποδομές είναι ο κ. Δ. Ρέππας. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταφορά της εποπτείας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο υπουργείο Εργασίας, τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης καλείται να πατάξει την ακρίβεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αυτή τη στιγμή έχει εκδοθεί μόνο ένα προεδρικό διάταγμα απόδοσης αρμοδιοτήτων, ενώ εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 20-25. Αυτό, κατά πολλούς, προμηνύει ένα ακόμη διάστημα κυβερνητικής αδράνειας.

Το πλήθος των αναπληρωτών υπουργών έχει προκαλέσει την έκπληξη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και τη δυσφορία υπουργών. Προς το παρόν παραμένει νεφελώδες και το τοπίο των αρμοδιοτήτων που θα «απονεμηθούν» από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στους αναπληρωτές. Για παράδειγμα, ουδείς γνωρίζει ακόμη τι ακριβώς θα κληθεί να διεκπεραιώσει η κυρία Φώφη Γεννηματά ως αναπληρώτρια της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, ενώ μεγαλύτερο ενδέχεται να είναι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου

, η οποία παραμένει σε θέση υφυπουργού.

Πολλοί αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη με τον αναπληρωτή της κ. Γ. Κουτρουμάνη. Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θεωρήθηκε ότι εισέπραξε τη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού για τη δημόσια άρνησή της να είναι υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές, με αποτέλεσμα την τοποθέτηση του κ. Ν. Σηφουνάκη ως αναπληρωτή, ενώ η ανάθεση καθηκόντων τα οποία είχε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος στον κ. Τηλ. Χυτήρη κρίθηκε ως επιβεβλημένη, λόγω της εμπειρίας του νέου αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού. Η δημιουργία ενός νέου διδύμου στο υπουργείο Εξωτερικών είναι μάλλον μία από τις πλέον ξεκάθαρες περιπτώσεις, καθώς έλειπε η παραδοσιακή θέση του αναπληρωτή, αρμοδίου για τα ευρωπαϊκά θέματα, την οποία κατέλαβε η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου . Η τοποθέτηση, τέλος, του κ. Σ. Ξυνίδη σε θέση αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης με αρμοδιότητα για τις επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα έκανε κάποιους να απορούν για την αναβάθμιση του Γραμματέα του ΠαΣοΚ, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη διαχείριση του κόμματος τον προηγούμενο χρόνο.

Ηδημιουργία της νέας ομάδας πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης έχει ανατρέψει ριζικά τις σχέσεις μεταξύ των κορυφαίων της κυβέρνησης και τους συσχετισμούς δυνάμεων. Η περίπτωση που επισημάνθηκε κατά κόρον ήταν αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου , ο οποίος από συντονιστής υπουργών, όπως είχε περιγραφεί ο ρόλος του τον προηγούμενο Οκτώβριο, έχει πλέον απροσδιόριστες αρμοδιότητες και δεν μετέχει στις συσκέψεις του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου.

Η ενίσχυση του κ. Ι. Ραγκούση , καθώς και η τοποθέτηση της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη στη θέση της επικεφαλής της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας Υποστήριξης του έργου του Πρωθυπουργού, συνδυάστηκε με την αποδυνάμωση του κ. Χ. Παμπούκη, ο οποίος μπορεί να μην έχει κομματικά ερείσματα αλλά είναι ένα από τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου. Παράλληλα αναβαθμίστηκαν οι ρόλοι των κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδου, την ίδια στιγμή όμως εκτός «στρατηγείου» παρέμειναν όλα τα παλαιά και έμπειρα στελέχη της κυβέρνη- σης Οι παλαιοί που έμειναν εκτός «στρατηγείου»

και ειδικότερα οι κκ. Δ. Ρέππας, Ευ. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου .

Τα νέα αυτά σχήματα έχουν ήδη δημιουργήσει παρασκηνιακές τριβές και πολλά κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη προβλέπουν με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας συγκρούσεις στην πορεία της κυβέρνησης με τη νέα της δομή και σύνθεση.

Ενα από τα στοιχεία που προξένησαν την ενόχληση πολλών- και κυρίως παλαιών – υπουργών, είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφηκε η λειτουργία του νεοσύστατου κέντρου σχεδιασμού (που ειρωνικά αποκαλούν ορισμένοι διευθυντήριο) της κυβέρνησης. Κάποια από τα στελέχη αυτά εξέφρασαν από το ίδιο βράδυ της ανακοίνωσης την απορία τους π.χ. για το αν θα καλούνται από τη νέα αυτή ομάδα συναδέλφων τους προκειμένου να δίνουν εξηγήσεις και αναφορά ή για να παίρνουν εντολές και κατευθυντήριες εντολές. Πολλοί θεωρούν ήδη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να μετατραπούν οι υπουργοί σε διεκπεραιωτές του μνημονίου και είναι χαρακτηριστικό ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν του ανασχηματισμού, με δημόσιες δηλώσεις τους η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Δ. Ρέππας είχαν απορρίψει «προκαταβολικά» αυτή τη λογική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk