Στελέχη της Ρηγίλλης εκφράζουν επιφυλάξεις για την αντιμνημονιακή πολιτική του κόμματος

Οι τρεις γλώσσες της ΝΔ για το μνημόνιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ που θα τη βοηθήσει να βρει τη σωστή πορεία προς ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναζητεί η ΝΔ, τα στελέχη της οποίας κινούνται σε δύο διαφορετικές λογικές: α) μία που έχει ως βασική πολιτική στόχευση και κεντρικό διακύβευμα των εκλογών την καταδίκη του μνημονίου, β) και μία που δεν αποδέχεται τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών για το μνημόνιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφιταλαντεύεται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη στρατηγική της στις εκλογές και επικρατεί σύγχυση ως προς το διακύβευμα της αναμέτρησης, δημιουργώντας εσωτερικό ζήτημα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ που θα τη βοηθήσει να βρει τη σωστή πορεία προς ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναζητεί η ΝΔ, τα
στελέχη της οποίας κινούνται σε δύο διαφορετικές λογικές: α) μία που έχει ως βασική πολιτική στόχευση και κεντρικό διακύβευμα των εκλογών την καταδίκη του μνημονίου, β) και μία που δεν αποδέχεται τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών
για το μνημόνιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφιταλαντεύεται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη στρατηγική της στις εκλογές και επικρατεί σύγχυση ως προς το διακύβευμα της αναμέτρησης, δημιουργώντας εσωτερικό ζήτημα.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν στελέχη που δεν αποδέχονται τη λογική του δημοψηφίσματος κατά του μνημονίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ από την άλλη κάποια άλλα κάνουν λόγο για αναγκαία δημιουργία πλειοψηφικής ομάδας δυνάμεων «που θα απορρίπτει τα αδιέξοδα του μνημονίου».

Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι φραστικές καταγγελίες κατά του μνημονίου, αφού αποτελούν βασικό στοιχείο της εκλογικής τακτικής της Ρηγίλλης, σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Εξάλλου η ΝΔ θα επιχειρήσει να πείσει ότι υφίστανται διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν υπέρ και όσων τάχθηκαν κατά του μνημονίου. Το αρνητικό όμως για τη ΝΔ μέχρι στιγμής είναι ότι παρά την κάμψη του ΠαΣοΚ στις σφυγμομετρήσεις δεν υπάρχουν σημαντικές διαρροές προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την καταψήφιση του μνημονίου.

Από τις μετρήσεις τίθεται σε αμφισβήτηση η εκστρατεία κατά της κυβέρνησης με σημαία το μνημόνιο και στόχο τη φθορά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προσωπικά, ως τις εκλογές. Επίσης αναδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να πείσει και τους δικούς της ψηφοφόρους για τη στρατηγική που ακολουθεί, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GΡΟ μόλις το 13,4% δηλώνει πως συμφωνεί με την πολιτική που έχει επιλέξει ο κ. Σαμαράς κατά του μνημονίου και υπέρ ενός άλλου… «μείγματος» πολιτικής. Η αμφιταλάντευση της ΝΔ αποτυπώνεται σαφέστατα στις παρασκηνιακές συζητήσεις με κορυφαίους βουλευτές της ΝΔ. Κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος ο κ. Σαμαράς έθεσε το δίλημμα μεταξύ των ψηφοφόρων για το αν θα ταχθούν υπέρ ή κατά του μνημονίου. «Η ΝΔ θα αρχίσει να οικοδομεί μεγάλο πλειοψηφικό συνασπισμό δυνάμεων που απορρίπτει τα αδιέξοδα του μνημονίου» είναι η άποψή του, με την οποία αρκετοί βουλευτές, κυρίως της φιλελεύθερης πτέρυγας, διαφωνούν.

Αλλα στελέχη, κυρίως οι αντιπρόεδροι της ΝΔ κκ. Δ. Αβραμόπουλος (αν και μίλησε πρόσφατα για μνημόνιο υποταγής και ζήτησε την καταδίκη του) και Στ. Δήμας, αλλά και ορισμένοι βουλευτές ( Κ. Χατζηδάκης , Κυρ. Μητσοτάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Παπαθανασίου κ.ά.) κινούνται σε μετριοπαθέστερη γραμμή. Εμφανίζονται να διατυπώνουν την άποψη υιοθέτησης ηπιότερων τόνων κατά του μνημονίου και υποχώρησης του σκληρού καταγγελτικού ύφους.

Αρκετοί στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά (όπως ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, κ.ά.) διαφωνούν με την όποια αναθεώρηση της στρατηγικής, θεωρώντας πως η ΝΔ οφείλει- λόγω του αρνητικού κλίματος- να κερδίσει από τη δυσφορία των πολιτών για να μη στραφούν προς την Αριστερά. «Δεν μπορεί να γίνει στροφή ή άμβλυνση του μετώπου κατά του μνημονίου, γιατί θα δικαιωθεί το ΠαΣοΚ που υποστηρίζει πως δεν έχουμε αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» υποστηρίζουν συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ, οι οποίοι εκτιμούν ότι η γραμμή της Ρηγίλλης δεν θα αλλάξει και θα είναι μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση στη λογική: «καταδίκη σε όσους ψήφισαν “ναι” στο μνημόνιο».

Τo στρατηγικό αδιέξοδο της Ντόρας

Σύγχυση επικρατεί μεταξύ των υποστηρικτών της κυρίαςΝτόρας Μπακογιάννηως προς τις κινήσεις της τέως υπουργού.Η στροφή που έκανε προ ημερών,δηλώνοντας ότι δεν θα στηρίξει υποψηφίους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές,προβλημάτισε πάρα πολλούς.Αρκετοί μάλιστα μίλησαν για υπαναχώρηση από τον αρχικό σχεδιασμό της,αλλά οι στενοί συνεργάτες της αναφέρουν ότι από τη στιγμή που δεν έχει κόμμα δεν μπορεί να δώσει γραμμή,αλλά ούτε και να ανακοινώσει στηρίξεις σε υποψηφίους.

Η καθυστέρηση στην εξαγγελία του κόμματος έχει οδηγήσει πολλούς πολιτικούς φίλους της να αναθεωρήσουν την άποψή τους για το εγχείρημά της και κατά πόσον αυτό θα προχωρήσει.Η ίδια επιμένει ότι όλα θα επιταχυνθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές,οπότε και θα ανακοινωθεί,σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα,το κόμμα της.

Αν και η ίδια επιμένει πως βαδίζει σε σταθερή πολιτική τροχιά,εντείνονται τα σχόλια- ακόμη και στελεχών που συντάχθηκαν μαζί της στις εσωκομματικές εκλογές- σχετικά με τις κινήσεις της».

Η μόνιμη φράση που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες είναι:«Η Ντόρα κάνει λάθη στρατηγικής. Είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο». Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί βουλευτές και στελέχη που δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τη νέα ηγεσία της ΝΔ δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.Μάλιστα θεωρούν ότι έπρεπε πολύ νωρίτερα να σημειωθούν οι απαραίτητες κινήσεις και να αναγγελθεί το κόμμα,το οποίο όπως υπογραμμίζουν«δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα φόρουμ».

Η επανεμφάνιση Καραμανλή

Επειτα από απουσία πολλών εβδομάδων ο κ.Κ. Καραμανλήςετοιμάζεται για την επανεμφάνισή του στη ΔΕΘ. Ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το «παρών» στη Θεσσαλονίκη, κατά την τριήμερη παρουσία του προέδρου της ΝΔ κ.Αντ. Σαμαράκαι σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικά στελέχη του «καραμανλικού» στρατοπέδου στην πόλη τού επιφυλάσσουν ενθουσιώδη υποδοχή.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν θετική εικόνα για τον κ. Καραμανλή ο οποίος, τους τελευταίους μήνες, βάλλεται λόγω της σιωπής που τηρεί και θα προσπαθήσουν να αντιστρέψουν, όσο μπορούν, το αρνητικό κλίμα για αυτόν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των συνεργατών του ο Πρωθυπουργός,αν και έως πριν από λίγες ημέρες δεν είχε αποφασίσει αν θα παραστεί στη ΔΕΘ, δεν προτίθεται να προβεί σε δημόσια δήλωση,αλλά και μόνο η παρουσία του είναι ικανή,όπως αναφέρουν πολιτικοί φίλοι του,να κυριαρχήσει.Και αυτό θα φανεί,ειδικά με τις κινήσεις των «καραμανλικών»,οι οποίοι και με δηλώσεις θα επιχειρήσουν να ενισχύ σουν το προφίλ του που έχει πληγεί.

Παρ΄ όσα αφήνονται να διαρρέουν στην «πολιτική αγορά» δεν έχει σκοπό να παρέμβει ακόμη και θα συνεχίσει να πορεύεται στην οδό της…

σιωπής,ενώ αυτό που τον απασχολεί είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία.Γνωρί- ζει,όμως,ότι η ΝΔ ενδέχεται να μποϊκοτάρει την Εξεταστική με αποχή από την ψήφιση και τις εργασίες της και εμφανίζεται ικανοποιημένος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk