Στους ώμους των κκ. Χρυσοχοΐδη, Λοβέρδου και Παπουτσή πέφτει το βάρος της επίλυσης προβλημάτων που παρέμειναν άλυτα τους πρώτους 12 μήνες της κυβέρνησης- Οι προτεραιότητες, οι στόχοι και τα εμπόδια

Η «τρόικα» για τα δύσκολα

ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ καλούνται από την περασμένη Τρίτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, να βάλουν σε νέες βάσεις την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και να δώσουν ταυτότητα στη νέα κυβέρνηση. Οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος και Χρ. Παπουτσής, στελέχη με κυβερνητική εμπειρία και τριβή στην πολιτική, άρχισαν από την πρώτη ώρα που ανέλαβαν τα νέα καθήκοντά τους να καταστρώνουν σχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς και για τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για τη λεπτομερή ανάπτυξη των σχεδίων τους, ωστόσο και οι τέσσερις έχουν καθορίσει τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής που θα εφαρμόσουν ρίχνοντας το βάρος τους σε μέτρα που θα ξεπαγώσουν την οικονομία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να στρέψει σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ σε προγράμματα που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα των νέων ως 35 ετών με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα δίνει τη μάχη για «δίκαιες τιμές» στα προϊόντα. Ο κ. Λοβέρδος σήκωσε τα μανίκια ευελπιστώντας ότι θα βγάλει από το «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία εξορθολογίζοντας τις δαπάνες και οφειλές τους. Ο κ. Παπουτσής προχωρεί ταχύτατα στη δημιουργία οικονομικής αστυνομίας με ευρείες αρμοδιότητες.

ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ καλούνται από την περασμένη Τρίτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, να βάλουν σε νέες βάσεις την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και να δώσουν ταυτότητα στη νέα κυβέρνηση. Οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος και Χρ. Παπουτσής, στελέχη με κυβερνητική εμπειρία και τριβή στην
πολιτική, άρχισαν από την πρώτη ώρα που ανέλαβαν τα νέα καθήκοντά τους να καταστρώνουν σχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς και για τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών.
Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για τη λεπτομερή ανάπτυξη των σχεδίων τους, ωστόσο και οι τέσσερις έχουν καθορίσει τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής που θα εφαρμόσουν ρίχνοντας το βάρος τους σε μέτρα που θα ξεπαγώσουν την οικονομία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης σκοπεύει
να στρέψει σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ σε προγράμματα που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα των νέων ως 35 ετών με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα δίνει τη μάχη για «δίκαιες τιμές» στα προϊόντα. Ο κ. Λοβέρδος σήκωσε τα μανίκια ευελπιστώντας ότι θα βγάλει από το «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία εξορθολογίζοντας τις δαπάνες και οφειλές τους. Ο κ. Παπουτσής προχωρεί ταχύτατα στη δημιουργία οικονομικής αστυνομίας με ευρείες αρμοδιότητες.

Ανδρέας Λοβέρδος
Προτεραιότητα τα νοσοκομεία
Ο κ. Λοβέρδος είναι ο υπουργός ο οποίος μαζί με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δοκιμάστηκε περισσότερο την προηγούμενη περίοδο. Αντί να πάει σε ένα απάνεμο υπουργείο, βρέθηκε μπροστά στο βουνό των προβλημάτων της Υγείας, με τον βρόχο του μνημονίου να σφίγγει ξανά απειλητικά γύρω από τον λαιμό του. Μόνο η δαπάνη για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ έχει υπερβεί κατά 25% τη δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών υγείας έχει καταρρεύσει, τα νοσοκομεία δεν ξέρουν τι «πωλούν» και τα Ταμεία τι «αγοράζουν». Και όλα αυτά την περίοδο που κορυφώνεται η κρίση και όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στο ΕΣΥ, το οποίο είναι διαλυμένο.

Οπότε ο υπουργός θα κάνει τη μόνη δουλειά που του επιτρέπουν οι συνθήκες: θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τις κάθε λογής οφειλές που εμποδίζουν την ανάπτυξη ευρύτερων πολιτικών στον χώρο της Υγείας και ταυτόχρονα φιλοδοξεί να βελτιώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων και να εφαρμόσει πολιτικές πρόληψης. Το θέμα είναι ότι αντίστοιχες εξαγγελίες έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του τα τελευταία 20 χρόνια και ο κόσμος δικαίως τις αντιμετωπίζει με καχυποψία. Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος εκλέγεται σε λαϊκές γειτονιές της Β΄ Αθηνών, γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και την αδιαλλαξία της τρόικας, οπότε αμέσως μετά τη ΔΕΘ αναμένεται να καθορίσει τις προτεραιότητες στο νέο υπουργείο του. Ταυτοχρόνως θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο των αρμοδιοτήτων για τη διατροφή και τον αθλητισμό που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του αλλά, όπως διαμηνύει από την πρώτη ώρα που πάτησε το πόδι του στην οδό Αριστοτέλους, όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, δεν θα περιμένει τα προεδρικά διάταγματα. «Εγώ δουλεύω και εκεί που έχω αρμοδιότητες και εκεί που θα αποκτήσω» επισημαίνει.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπτυξιακός νόμος με κίνητρα

Μπορεί να φέρει την ανάπτυξη ένας υπουργός με μπερδεμένες αρμοδιότητες, χωρίς να έχει λόγο στα θέματα της ενέργειας, με «παγωμένο» το ΕΣΠΑ και με μια αργόσυρτη Δικαιοσύνη η οποία μπορεί να φέρει στα όρια της τρέλας ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο επενδυτή; Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης με μια «προίκα» περίπου 10 δισ. ευρώ στα χέρια του πιστεύει ότι όλα είναι δυνατά. Ωσπου να ετοιμάσει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη στράφηκε στα πρακτικά ζητήματα: προειδοποίησε τους κερδοσκόπους και τις πολυεθνικές να ρίξουν τις τιμές στα προϊόντα- «δίκαιες τιμές» είναι το σύνθημά του- και «πάγωσε» την τιμή του ψωμιού. Το κρυφό χόμπι του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν και παραμένει η καθημερινή παρακολούθηση της διακύμανσης των τιμών καταναλωτή. Αυτά τα νούμερα αποτελούν για εκείνον μόνο την αποτύπωση της αγοράς αλλά και ένα είδος καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας που υπάρχει στην κοινωνία.

Τα υπόλοιπα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πιο σύνθετα: ο κ. Χρυσοχοΐδης κληρονόμησε από την κυρία Λούκα Κατσέλη ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο με το οποίο δεν συμφωνεί σε όλα τα σημεία. Μια βασική αλλαγή που προωθεί είναι να δοθούν επαρκή κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες. Σχεδιάζει λοιπόν να στρέψει τις ρυθμίσεις του νόμου προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων ως 35 ετών με στοχευμένες δράσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Σε αυτή την προσπάθεια είναι πιθανόν να πέσει ξανά πάνω στην κυρία Κατσέλη, η οποία ως υπουργός Εργασίας διαχειρίζεται τους κοινωνικούς πόρους και τα προγράμματα επιχειρηματικότητας. Ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει αντιληφθεί ότι το κουβάρι των αρμοδιοτήτων ίσως να μην ξεμπλέξει σύντομα, οπότε θα ακολουθήσει άλλο μονοπάτι: τις διακλαδικές πολιτικές για την ανάπτυξη.

Στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκονται η αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, τομείς που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του. Η αρμοδιότητα για τα θέματα της ενέργειας αποτελεί ένα θέμα που χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

Χρήστος Παπουτσής
Ιδρυση οικονομικής αστυνομίας

Στο Μέγαρο της Κατεχάκη υπάρχει από την προηγούμενη Τρίτη καινούργιος «σερίφης». Η επικράτεια του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη πέρασε στα χέρια του κ. Χρ. Παπουτσή και ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ έπεσε κατευθείαν στα βαθιά: αμέσως μετά την ορκωμοσία του χρειάστηκε να πραγματοποιήσει πολύωρες συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ενημερωθεί για το σχέδιο πρόληψης επεισοδίων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Από την πρώτη ώρα που βρέθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα και ότι τα Σώματα Ασφαλείας οφείλουν να σέβονται τους πολίτες. Επίσης μίλησε για εκδημοκρατισμό των σωμάτων αυτών και για την ενίσχυση της διεθνούς τους διάστασης και της συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ, ιδίως για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Την ώρα που ο κ. Παπουτσής, ένα στέλεχος που υπερασπίστηκε το φιλολαϊκό προφίλ του κόντρα σε υπουργούς της κυβέρνησης, μιλούσε για τα δικαιώματα των πολιτών και τη δημοκρατία στα Σώματα Ασφαλείας, τα στελέχη της Αστυνομίας ανησυχούσαν ενδόμυχα μήπως χαλαρώσει το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που είχε επιβάλει ο προηγούμενος υπουργός, το οποίο στην αρχή τους ξεβόλεψε, στη συνέχεια όμως τους έφερε επιτυχίες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης όμως είχε επιστρέψει στα παλιά του λημέρια, ενώ ο κ. Παπουτσής θα πρέπει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους αστυνομικούς αλλά και με τους πολίτες.

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν πήγε να αναλάβει τα καθήκοντά του αυτοσχεδιάζοντας.

Εφαρμόζοντας εντολή του Πρωθυπουργού σχεδιάζει τη δημιουργία οικονομικής αστυνομίας η οποία θα έχει στο στόχαστρό της το οικονομικό και το οργανωμένο έγκλημα, στο πρότυπο αντίστοιχων μονάδων του εξωτερικού. Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα όλα τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία αλλά και με την εξάλειψη της παραοικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk