Θ. Πάγκαλος – Χ. Παμπούκης Το «φονικό δίδυμο» που αντέχει

Είναι και οι δύο γαλλοτραφείς. Είναι και οι δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Μέχρι πρότινος ήταν και πανίσχυροι στην κυβέρνηση. Εχουν εκρηκτικό χαρακτήρα, είναι κοσμοπολίτες, διατηρούν άριστες σχέσεις με επιχειρηματίες και στενές φιλίες με πολιτικές προσωπικότητες στο εξωτερικό. Και οι δύο στήριξαν με πάθος την εκλογή του κ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠαΣοΚ, με παρεμβατικότητα μέσα στην κυβέρνηση, ένα «φονικό δίδυμο», όπως το αποκαλούσαν.

Είναι και οι δύο γαλλοτραφείς. Και οι δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Μέχρι πρότινος ήταν και πανίσχυροι στην κυβέρνηση. Εχουν εκρηκτικό χαρακτήρα, είναι κοσμοπολίτες, διατηρούν άριστες σχέσεις με επιχειρηματίες και στενές φιλίες με πολιτικές προσωπικότητες στο εξωτερικό. Και οι δύο στήριξαν με πάθος την εκλογή του κ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠαΣοΚ, με παρεμβατικότητα μέσα στην κυβέρνηση, ένα «φονικό δίδυμο», όπως το αποκαλούσαν. Μέσα σε μια νύχτα, όμως, με τον ανασχηματισμό και τη δημιουργία της επιτελικής ομάδας σχεδιασμού υπό τον κ. Ι. Ραγκούση, και οι δύο έδειξαν να χάνουν τη δύναμή τους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τρεις ημέρες μετά ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον κ. Πάγκαλο την εποπτεία της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη και στον κ. Παμπούκη την ευθύνη της προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών.

Ο ένας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, δεν θεωρείται ότι είναι από τα πολιτικά στελέχη που «καπελώνονται» εύκολα. Το δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος σε μια προ ανασχηματισμού εμφάνισή του στην τηλεόραση προειδοποιώντας ότι είναι κάπως δύσκολο να «καπελωθώ», κυρίως από τον κ. Ραγκούση. Ο άλλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, μέχρι πρότινος το «Νο2» στην κυβέρνηση, με γραφείο δίπλα στον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με μακροχρόνιες οικογενειακές σχέσεις με την οικογένεια του κ. Παπανδρέου, παλαιότερα νομικός του σύμβουλος, με ρόλο συντονιστή και «γεφυροποιού» στην κυβέρνηση, φαινόταν αποφασισμένος ακόμη και να αποσυρθεί σε περίπτωση που «καπελωνόταν».

?

Και οι δυο τους, όμως, παρά τις όποιες διαφορές που είχαν τους τελευταίους μήνες, ενώθηκαν ξαφνικά προ του κοινού «κινδύνου» που λέγεται «υπερυπουργός στην κυβέρνηση» Δεν ήταν και τόσο δύσκολη υπόθεση και για τους δύο να συντονισθούν. Αλλωστε απαιτήθηκαν μόνον μερικοί μήνες στο παρελθόν έως ότου οι κκ. Παμπούκης και Πάγκαλος κατάφεραν να συνεργάζονται. Χωρίς να μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου, χωρίς να αμφισβητείται ο ρόλος τους από κανέναν. Και μόλις κάπως «μόνταρε» το σχήμα αντιπροέδρου και υπουργού Επικρατείας στην κυβέρνηση, θα έρχονταν τα πάνω κάτω με αυτήν την άτυπη διϋπουργική συντονιστική επιτροπή που άρχισε ήδη να συνεδριάζει, σχεδόν καθημερινώς, στο Μέγαρο της οδού Βασ. Σοφίας; Οχι βεβαίως.

Και οι δύο πήραν όμως την ρεβάνς τους, μόλις μετά από μερικά 24ωρα από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Πάγκαλος φεύγει από τη συμπρωτεύουσα με ενισχυμένο ρόλο. Οχι μόνον θα συνεχίσει να ασκεί τις έως τώρα αρμοδιότητές του, να εποπτεύει δηλαδή του κυβερνητικού έργου, και να αξιολογεί το έργο των υπουργών (περιλαμβανομένου και του υπουργού Προεδρίας και των υπουργών που μετέχουν στην άτυπη συντονιστική επιτροπή), αλλά θα παρακολουθεί και την εφαρμογή του Μνημονίου. Επιπλέον θα συμμετέχει (και ως αντιπρόεδρος θα προεδρεύει) και μιας καινούργιας διϋπουργικής επιτροπής, στην οποία μετέχει το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για την επιτροπή για θέματα Ανάπτυξης, που συγκρότησε ο Πρωθυπουργός και σ΄αυτήν συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού, αλλά και υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις κ. Παμπούκης. Επιπλέον ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αντικαθιστα τον Πρωθυπουργό σε θέματα εξωτερικών σχέσεων, θα συνεχίσει να εποπτεύει του ΚΥΣΕΑ και την Κοινωνικής Επιτροπής. Στην πραγματικότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςκ. Πάγκαλος πήρε περισσότερες αρμοδιότητες από ‘οτι είχε προηγουμένως.

Στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτερο και για τον κ. Παμπούκη. Το λέει άλλωστε και ο ίδιος. Μπορεί να μην έχει πλέον τον συντονισμό της κυβέρνησης. Πήρε όμως στην αποκλειστική του αρμοδιότητα τις επενδύσεις συν μία διϋπουργική επιτροπή για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην χώρα μας, στην οποία μετέχει επίσης το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον κ. Παμπούκης θα εξακολουθήσει να διατηρεί γραφείο και στο Μέγαρο Μαξίμου και δεύτερο γραφείο στο κτίριο του πρώην Αστέρα, όπου έχει εγκαταστήσει και τους συμβούλους του. Επιπλέον σε συνεργασία με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σ. Λύτρα θα παρέχει τις νομικές υπηρεσίες στον Πρωθυπουργό, θα καθορίσει τα νέα νομοθετήματα που αφορούν τη σύσταση υπουργείων και τις αρμοδιότητες των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών. Το σημαντικότερο για τον κ. Παμπούκη είναι ότι θα εξακολουθήσει να πηγαίνει σε διάφορες αποστολές ως «ειδικός απασταλμένος του Πρωθυπουργού». Αν λάβει κανείς υπόψη και μία άλλη διϋπουργική επιτροπή που ανακοίνωσε, επίσης στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, την Επιτροπη για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία θα προεδρεύει η κυρία Λούκα Κατσέλη γίνεται πλέον εμφανές ότι οι λεγόμενες άτυπες διϋπουργικές επιτροπές με συντονιστικό ρόλο, για τις οποίες τόσος θόρυβος προκλήθηκε και προκάλεσαν και ενδοκυβερνητικές διαμάχες αυξάνονται και πληθύνονται. Στην Επιτροπή της κυρίας Κατσέλη θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας. Κανέναν συνεπώς δεν άφησε χωρίς να μετέχει σε συντονσιτική επιτροπή ο κ. Παπανδρέου.

Αλλωστε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επιδοκιμάσει το νομοσχέδιο που παρουσίασε για τις επενδύσεις ο κ. Παμπούκης, παρ΄ότι ορισμένοι υπουργοί είχαν ενστάσεις, έκαναν παρατηρήσεις και προχώρησαν σε σκληρή κριτική εναντίον του: «Δεν υπάρχουν πολιτικά κριτήρια στις επενδύσεις» τους είπε ο Πρωθυπουργός, στηρίζοντας πλήρως τον στενό συνεργάτη του.. Ακόμα ζήτησε και είχε κατ΄ιδιίαν συνάντηση μαζί του. Ο κ. Παμπούκης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον ευατό του ως «σέντερ φορ της κυβέρνησης για να βάλει γκολ η Ελλάδα στις επενδύσεις και να εισρεύσει χρήμα στην χώρα μαςνεώ προηγουμένως βρισκόταν σε θέση λίμπερο», ενώ δήλωσε «ανακουφισμένος» με τις νέες τους αρμοδιότητες. Όσον αφορά τα περί ανάγκης επικοινωνιακής πολιτικής στην κυβέρνηση, έσπευσε να χαρακτηρίσει τις πληροφορίες αυτές κοφτά κομψά με τη λέξη «μούρδες» και έκλεισε εκεί το θέμα.

Ο κ. Πάγκαλος στις 15 Σεπτεμβρίου θα αναρτήσει και πάλι στο διαδύκτιο την πρόοδο των υπουργών, όσων τουλάχιστον είχαν παραμέινει, από τον ανασχηματισμό αμετακίνητοι στα υπουργεία τους. Την 1η Οκτωβρίου (στη νέα «βαθμολόγηση») ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει περισσότερη δουλειά, αφού θα συμπεριλάβει στο περίφημο «βαθμολόγιό» του και τους νέους υπουργούς και τις δράσεις τους έως τώρα

Ετσι αντί μίας διϋπουργικής επιτροπής βρέθηκε η νέα κυβέρνηση με τρεις. Και τρεις θα συντονίζουν υπουργούς για συγκεκριμένα θέματα. Το πρόβλημα βεβαίως, όπως επισημαίνουν πολλοί σητν κυβέρνηση, είναι ποιός θα συντονίζει όλες αυτές τις επιτροπές αυτές και κυρίως όταν υπάρξει κάποια κυβερνητική κρίση. Απάντηση στο ερώτημα αυτό, έδωσαν πριν από τον ανασχηματισμό τόσο ο κ. Πάγκαλος, όσο και ο κ. Παμπούκης: «Πραγματικός συντονιστής στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός…».

«Χρυσά χάπια» Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΦΑΝΩΣ για να κρατήσει κάποιες ισορροπίες (και πιθανόν «να χρυσώσει το χάπι» στους δύο ως τώρα ισχυρούς συνεργάτες του) ο κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη τη σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών: της Επιτροπής για θέματα ανάπτυξης υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο και της Επιτροπής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού υπό τον κ. Χ. Παμπούκη. Και όλα ξαφνικά άλλαξαν. Ο κ. Παμπούκης δήλωσε «απελευθερωμένος και ανακουφισμένος» από τα προηγούμενα καθήκοντά του και χαρακτήρισε τον νέο του ρόλο ως «σέντερ φορ» στην κυβέρνηση με στόχο «να βάλει γκολ η Ελλάδα». Ο προηγούμενος ρόλος του στο κυβερνητικό σχήμα διευκρίνισε ήταν… «λίμπερο». Οσον αφορά τις αιτιάσεις περί έλλειψης συντονισμού, έσπευσε να τις χαρακτηρίσει «μπούρδες» και έτσι έκλεισε το ζήτημα του ανασχηματισμού για τον υπουργό Επικρατείας, που αφοσιώνεται τώρα στα νέα του καθήκοντα στην προσέλκυση ξένων επνεδύσεων. Μόνο που αυτή τη φορά οι αποφάσεις και οι προτάσεις του δεν πέρασαν χωρίς κριτική, όπως πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν, αφού την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο τόσο η κυρία Λούκα Κατσέλη όσο και η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη προχώρησαν σε παρατηρήσεις, κριτική και προτάσεις για το νομοσχέδιο περί διευκόλυνσης των επενδύσεων.

«Δεν μου καίγεται καρφί»
ΜΕ ΤΗΝ ανακοίνωση ξεμερώματα Τρίτης του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν έκαναν καμία δήλωση δημοσίως και καμία εμφάνιση (ο κ. Χ. Παμπούκης μάλιστα πήγε για λίγες ημέρες στη Γαλλία), δεν υπήρξε από κανέναν η παραμικρή αιχμή. Αλλά κοινό ήταν το μυστικό στην κυβέρνηση ότι και οι δύο ήταν ενοχλημένοι. «Δεν μου καίγεται καρφί» για τον ανασχηματισμό λέγεται ότι είπε στους συνεργάτες του ο κ. Θ. Πάγκαλος με την έννοια ότι παρέμενε στην κυβέρνηση, στη θέση του, στην αντιπροεδρία της οδού Ζαλοκώστα. Αλλωστε είχε φροντίσει εγκαίρως να διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ούτε ρόλο συντονιστή στην κυβέρνηση είχε ούτε θα ήταν πρωθυπουργεύων σε περίπτωση απουσίας του Πρωθυπουργού. Παρά το γεγονός ότι δημοσίως εμφανιζόταν πως δεν είναι ενοχλημένος με το νέο κυβερνητικό σχήμα, λίγοι ωστόσο πρόσεξαν ότι απείχε από τις πολύωρες συσκέψεις που προηγήθηκαν του ανασχηματισμού. Από τις ίδιες συσκέψεις απουσίαζε και ο κ. Παμπούκης.

Σε αντίθεση με τον κ. Πάγκαλο, που θεώρησε ότι όποιες αλλαγές δεν θίγουν τις δικές του αρμοδιότητες, ο κ. Παμπούκης, έλεγαν ορισμένοι υπουργοί, συνειδητοποιούσε ότι η σημαντικότερη αρμοδιότητά του, αυτή του συντονιστή του κυβερνητικού έργου ή του «γεφυροποιού» στη διαχείριση κυβερνητικών κρίσεων, πήγε στον κ. Ραγκούση και στην άτυπη επιτροπή του. Ο συντονισμός έφυγε μέσα σε μία νύχτα από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και πήγε με νέα σύνθεση και με άτυπη συντονιστική επιτροπή στην οδό Βασ. Σοφίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk