Κατερίνα Μπατζελή «Τώρα θέλω να ηρεμήσω»

Η ΚΥΡΙΑ Κατερίνα Μπατζελή, 52 ετών και μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η «σιδηρά κυρία του Κάμπου», όπως την αποκαλούσαν στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, προσπαθεί λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό να ηρεμήσει. Ούτε δηλώσεις ούτε συνεντεύξεις ούτε συζητήσεις με συναδέλφους της βουλευτές, ούτε καν μπαίνει στον κόπο να ψάξει τι έφταιξε και έμεινε εκτός κυβέρνησης. Ηταν άλλωστε η μοναδική από τα μέλη της κυβέρνησης που «πλήρωσε», όπως είπαν οι συνάδελφοί της, την άρνησή της να είναι περιφερειάρχης στην Κεντρική Ελλάδα. «Θέλω να ηρεμήσω» διαμηνύει σήμερα στους πάντες, «μη με ρωτάτε τι έγινε», αποφεύγοντας ακόμη και να πάει στη Βουλή αυτές τις ημέρες. Αλλά, όταν ερωτάται για τον Πρωθυπουργό και τη στάση που κράτησε απέναντί της, η κυρία Μπατζελή δεν διστάζει να μιλήσει αποκαλύπτοντας τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ στην Ιπποκράτους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν συνάντησε τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ηταν σαν να μπήκε στο γραφείο του προέδρου υπουργός, παρατήρησαν πολλοί συνάδελφοί της, και να εξήλθε απλή βουλευτής. Και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη! Και όμως εκείνο το βράδυ δεν είπε το παραμικρό στις επίμονες ερωτήσεις των συμβούλων του προέδρου για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση.

Η ΚΥΡΙΑ Κατερίνα Μπατζελή, 52 ετών και μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η «σιδηρά κυρία του Κάμπου», όπως την αποκαλούσαν στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, προσπαθεί λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό να ηρεμήσει. Ούτε δηλώσεις ούτε συνεντεύξεις ούτε συζητήσεις με συναδέλφους της βουλευτές, ούτε καν μπαίνει στον κόπο να ψάξει τι έφταιξε
και έμεινε εκτός κυβέρνησης. Ηταν άλλωστε η μοναδική από τα μέλη της κυβέρνησης που «πλήρωσε», όπως είπαν οι συνάδελφοί της, την άρνησή της να είναι περιφερειάρχης στην Κεντρική Ελλάδα. «Θέλω να ηρεμήσω» διαμηνύει σήμερα στους πάντες, «μη με ρωτάτε τι έγινε», αποφεύγοντας ακόμη και να πάει στη Βουλή αυτές τις ημέρες. Αλλά, όταν ερωτάται για τον Πρωθυπουργό και τη στάση που κράτησε απέναντί της, η κυρία Μπατζελή δεν διστάζει να μιλήσει αποκαλύπτοντας τι
ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ στην Ιπποκράτους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, όταν συνάντησε τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ηταν σαν να μπήκε στο γραφείο του προέδρου υπουργός, παρατήρησαν πολλοί συνάδελφοί της, και να εξήλθε απλή βουλευτής. Και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη! Και όμως εκείνο το βράδυ δεν είπε το παραμικρό στις επίμονες ερωτήσεις των συμβούλων του προέδρου για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση.

«O κ. Παπανδρέου ήταν πράγματι άψογος μαζί μου» είπε σε συνομιλία της με «Το Βήμα» και προσέθεσε: «Ακουσε τους λόγους που του εξέθεσα για να μην πάω υποψήφια περιφερειάρχης, συζητήσαμε και για άλλα θέματα και στο τέλος με ρώτησε τι κάνει ο πιτσιρικάς γιος μου. Στην πολιτική, ξέρετε,τον πρώτο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός.Αυτό που προέχει τώρα για όλους μας,βουλευτές και υπουργούς, είναι να στηρίξουμε τις επιλογές του για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ώστε να πάμε μπροστά.Μόνο αυτό θέλω τώρα». «Εμείς πρέπει να ακολουθούμε»
Είναι η πρώτη φορά που κάνει λόγο, έστω και έμμεσα, για το ζήτημα της μη συμμετοχής της στο νέο κυβερνητικό σχήμα και θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου. Αντιθέτως, όπως σημειώνει, «ο Πρωθυπουργός έχει στρατηγική και κάνει σχηματισμούς νίκης. Εμείς πρέπει να ακολουθούμε. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε» . Και όταν ερωτάται τι νομίζει ότι έφταιξε ή ποιος πρότεινε και έμεινε εκτός κυβέρνησης, απαντά κοφτά: «Δεν με αφορά», για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως: «Εκείνο που με ενδιαφέρει τώρα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα να πάει σύσσωμη και ενωμένη σε εκλογική νίκη. Νίκη σε όλες τις περιφέρειες. Να πάει μπροστά. Δεν έχει σημασία πια για μένα τι έχει γίνει».

Τη μοιραία Πέμπτη στο περιθώριο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου οι υπουργοί και υφυπουργοί που επρόκειτο να «επιστρατευθούν» ώστε να γίνουν υποψήφιοι περιφερειάρχες εκλήθησαν στο γραφείο του προέδρου. Η κυρία Μπατζελή ήταν ακριβής στο ραντεβού της. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ι. Μαγκριώτη και την κυρία Φώφη Γεννηματά. Μπαίνοντας στο γραφείο του κ. Παπανδρέου διασταυρώθηκε με τον κ. Μαγκριώτη που έμπαινε και με τον κ. Ι.Μίχα που είχε αμέσως μετά σειρά. Αντήλλαξαν μερικές κουβέντες. Φάνηκε να δυσανασχετεί με τις τηλεοπτικές κάμερες που είχαν στηθεί στην είσοδο του γραφείου και κατέγραφαν όποιον έμπαινε και όποιον έβγαινε. «Ποιος τις κάλεσε;» αναρωτήθηκε, χωρίς ωστόσο να πάρει οποιαδήποτε απάντηση. Οταν η πόρτα έκλεισε, ουδείς γνώριζε τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στο γραφείο. Η κυρία Μπατζελή δεν θέλει να αποκαλύψει.

Μπήκε, σύμφωνα με κομματικά στελέχη από την Ιπποκράτους, στο γραφείο του Πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου, ευγενής όπως πάντα, σηκώθηκε να τη χαιρετήσει. Ρώτησε πώς τα πάει και πώς πάνε τα πράγματα.

Εν συνεχεία ανέπτυξε το σχέδιό του για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τη σημασία που αποδίδει σε αυτήν και για τις ισχυρές υποψηφιότητες που θέλει. Της είπε περίπου ότι πρέπει να επιστρατευθεί και αυτή. Η κυρία Μπατζελή, πιστή πάντοτε στις κομματικές διαδικασίες, έκανε λόγο, όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες της, στις προτάσεις των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής, των τοπικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων και όλων των βουλευτών της Περιφέρειας της Κεντρικής Ελλάδας που δεν πρότειναν εκείνη αλλά τον κ. Περγαντά.

«Πώς θα πήγαινε κόντρα σε έναν υποψήφιο που ήθελε όλος ο κομματικός μηχανισμός;» έλεγαν αργότερα και τα μέλη της Νομαρχιακής αλλά και οι στενοί συνεργάτες της, για να συμπληρώσουν: «Ο κ. Παπανδρέου ούτε πίεσεούτε είπε τίποτε άλλο, ότι δηλαδή θα έμενε εκτός κυβέρνησης. Απλώς της είπε ότι θα ξαναδούμε το θέμα».

Είναι αλήθεια ότι προέβαλε σοβαρούς λόγους, όπως έλεγαν, για να μην είναι υποψήφια. Ισως να ήταν και η μόνη από όλους τους υπό επιστράτευση υπουργούς και υφυπουργούς που πρόβαλε συγκεκριμένους λόγους:

«Δεν πρόκειται από εμένα να τους μάθετε ποτέ» έλεγε όταν τη ρωτούσαν. Σε κάποια στιγμή μάλιστα είπε σε συναδέλφους της ότι στην περιφέρεια αυτή υπάρχουν πολλοί Ευρυτάνες με μεγάλη επιρροή από τους οποίους μπορούσαν να επιλέξουν κάποιον. Οι πάντες γνώριζαν άλλωστε ότι τη νίκη στη συγκεκριμένη περιφέρεια τη φέρουν οι ψηφοφόροι από την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Ευρυτανία. Με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να είναι υποψήφια και γνώριζε τις συνέπειες της απόφασής της.

Πήγε αποφασισμένη να αρνηθεί το χρίσμα
Στη μοιραία συνάντηση στα γραφεία του ΠαΣοΚ,στην οδό Ιπποκράτους,η κυρία Μπατζελή είχε πάει καλά προετοιμασμένη αλλά και αποφασισμένη,όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες της,να μην υποχωρήσει από την απόφασή της να μην είναι υποψήφια περιφερειάρχης.

Στην πραγματικότητα,τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό την ανέμενε και την είχε προετοιμάσει εδώ και πολύ καιρό,όταν κάποιες πληροφορίες που έφθασαν στο γραφείο της στον 6ο όροφο του υπουργείου στην πλατεία Βάθης την έφερναν όχι μόνο ως υποψήφια περιφερειάρχη στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και ότι θα έκανε περίπατο στις εκλογές,την ώρα που η ΝΔ είχε ανακοινώσει τον δικό της υποψήφιο,τον κ.Αθ.Χειμάρα.Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξει καμία μέτρηση για εκείνη,χωρίς κάποιος από το κόμμα ή την κυβέρνηση να της έχει πει το παραμικρό.

Μόνο φίλοι και βουλευτές τη ρωτούσαν αν θα είναι υποψήφια και αυτή απαντούσε ότι «το έμαθα από τις εφημερίδες».Προσπάθησε με κάθε τρόπο να στείλει μηνύματα. Συζήτησε το θέμα με πολλούς συναδέλφους της,ακόμη και με πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου,έλεγε συνεχώς ότι δεν θα είναι υποψήφια με όποιο κόστος.

MOJITO ΣΤΟ KΟΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ…ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΑΜΟΥ

Εύχαρις η κυρία Μπατζελή διορθώνει τη γραβάτα του διαδόχου της κ. Σκανδαλίδη υπό το βλέμμα της νέας υφυπουργού κυρίας Αποστολάκη

Το βράδυ του ανασχηματισμού της περασμένης Δευτέρας- ξημερώματα Τρίτης βρήκε την κυρία Μπατζελή στο Κολωνάκι, στην οδό Σκουφά,σε ένα καφέ μαζί με τις πιο στενές φίλες και τους συνεργάτες της απολαμβάνοντας ένα δροσερό mojito. Φαινόταν ήρεμη,συζητούσε τα πάντα εκτός από πολιτική.Το τηλέφωνό της εκείνο το βράδυ δεν χτύπησε ποτέ. Ή μάλλον χτύπησε αλλά δεν ήταν από το Μαξίμου,ήταν δημοσιογράφοι που τη ρωτούσαν αν της έγινε κάποια πρόταση.«Τι πρόταση; Γάμου;» απαντούσε με χιούμορ. Ηταν σαν να γνώριζε τι θα ακολουθούσε.Την άλλη ημέρα το πρωί πήγε στο γραφείο της,άδειασε σε τέσσερις κούτες τα προσωπικά της αντικείμενα και έφυγε.Το μεσημέρι ξαναπήγε για να ενημερώσει τον διάδοχό της κ.Κ. Σκανδαλίδη και τους υφυπουργούς κυρία Μιλένα Αποστολάκη και κ.Ι.Κουτσούκο.Αφησε μάλιστα έτοιμα πέντε νομοσχέδια και το σχέδιο για την επιδότηση των αγροτών.Ηταν αυτά που για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κ.Θ. Πάγκαλος τα αξιολογούσε με κόκκινο,ότι καθυστερούσαν.Είπε στον κ.Σκανδαλίδη ότι θα τον στηρίξει με κάθε μέσο και τον ίδιο και την πολιτική του και αποχώρησε.

Το τελευταίο διάστημα πολλά μέλη της κυβέρνησης παρατηρούσαν κάποια μηνύματα που την αφορούσαν: ότι,φέρ΄ ειπείν, δεν την είχαν καλέσει σε ορισμένες συσκέψεις.Δεν έδινε σημασία,αφού μόλις πριν από μερικές εβδομάδες,αν και δεν ήταν ειδική στα επικοινωνιακά,όταν συζητείτο το κρίσιμο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, είχε στρέψει την προσοχή όλων στις παράνομες προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk