Ιωάννης Ραγκούσης Ο υπουργός που έγινε «στρατηγός»

Πότε ερρίφθη ο κύβος που ανέτρεψε τις ισορροπίες στην κυβέρνηση; Τον Αύγουστο έκαναν διακοπές στην Πάρο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Χ. Παμπούκης. Οι δύο υπουργοί έβλεπαν σχεδόν κάθε ημέρα τον Πρωθυπουργό αλλά φρόντιζαν να μη συμπέσουν και οι τρεις στον ίδιο χώρο. Η μάχη ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ήταν ακόμη αμφίρροπη. Ακόμη και όταν έγινε ο ανασχηματισμός δεν ήταν σαφές ποιος κέρδισε τον πόλεμο, μολονότι μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνεδρίασε αιφνιδιαστικά στις 8 το πρωί μια ομάδα υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχε ο κ.

Πότε ερρίφθη ο κύβος που ανέτρεψε τις ισορροπίες στην κυβέρνηση; Τον Αύγουστο έκαναν διακοπές στην Πάρο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Χ. Παμπούκης. Οι δύο υπουργοί έβλεπαν σχεδόν κάθε ημέρα τον Πρωθυπουργό αλλά φρόντιζαν να μη συμπέσουν και οι τρεις στον ίδιο χώρο. Η μάχη ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ήταν ακόμη αμφίρροπη. Ακόμη και όταν έγινε ο ανασχηματισμός δεν ήταν σαφές ποιος κέρδισε τον πόλεμο, μολονότι μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνεδρίασε αιφνιδιαστικά στις 8 το πρωί μια ομάδα υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχε ο κ. Ραγκούσης, απουσίαζαν όμως οι κκ. Θ. Πάγκαλος και Χ. Παμπούκης. Ο υπουργός Εσωτερικών αναδείχθηκε μέσα σε 24 ώρες βασικός παίκτης ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, προκαλώντας όμως και τη δυσφορία των άλλων υπουργών. Οι νεφώσεις που σκιάζουν κατά διαστήματα το κτίριο της οδού Βασ. Σοφίας δεν είναι μόνο φθινοπωρινές. Οι υπουργοί κάνουν σαφές σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι δεν πρόκειται να δεχθούν παρεμβάσεις στο έργο τους από έναν άλλον υπουργό, ακόμη και αν διαθέτει την κάλυψη του Πρωθυπουργού. Ο χαρακτηρισμός της ομάδας ως συντονιστικού οργάνου και διευθυντηρίου της κυβέρνησης έσπειρε την καχυποψία. Ακόμη και οι υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτήν έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να περιγράψουν ένα συγκεκριμένο εύρος δραστηριότητας, τον προγραμματισμό δηλαδή του κυβερνητικού έργου ώστε να μη συμπίπτουν οι μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ακυρώνοντας η μία την άλλη. Ο κ. Ραγκούσης είναι πολιτικός με ισχυρό ένστικτο και προσγείωσε το προφίλ του στα τάρταρα σε ό,τι αφορά τον νέο ρόλο του. «Δεν είμαι ούτε συντονιστής ούτε υπερυπουργός ούτε ανακατεύομαι με τα άλλα υπουργεία. Η ομάδα αυτή σχεδιάζει και προγραμματίζει τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης» επαναλαμβάνει επίμονα το τελευταίο διάστημα. Τι θα γίνεται όμως αν ένας υπουργός κινείται εκτός του επιτελικού σχεδιασμού; Ποιος θα αναλάβει να συνετίσει μέλη της κυβέρνησης που αρνούνται να σχολιάσουν ακόμη και την ύπαρξη της ομάδας σχεδιασμού;

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόστασή της αλλά και πολιτικούς πόντους στον κ. Ραγκούση. Το ίδιο και η ξαφνική μετακόμιση υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου στο υπουργείο Εσωτερικών. Η δεύτερη συνεδρίαση της ομάδας άρχισε να θέτει το ρεαλιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της. Από αυτήν έλειπαν ο Πρωθυπουργός και ο κ. Δ. Δρούτσας, οι οποίοι αναμένεται ότι εξαιτίας του προγράμματός τους θα είναι οι περισσότερο ασυνεπείς. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επίσης απουσιάζει συχνά στο εξωτερικό. «Οπότε ποιος θα συντονίζει την κυβέρνηση; Ο Ραγκούσης, η Ρεγγίνα και ο Γερουλάνος;» ρωτούν υπουργοί και βουλευτές.

Ο τρόπος που κινείται ο υπουργός Εσωτερικών στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου δημιουργεί ένα μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του. Είναι αθόρυβος, εργατικός και μεθοδικός, δεν θεωρείται τυχαία ο υπουργός με το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο. Εχει δημιουργήσει έναν κύκλο συνομιλητών με τους οποίους συζητεί για τα μεγάλα θέματα της χώρας και της κυβέρνησης και από ό,τι φαίνεται μεταφέρει τα συμπεράσματά του στον Πρωθυπουργό. Παρ΄ ότι τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης διασπείρονταν φήμες για ψύχρανση της σχέσης του με τον κ. Παπανδρέου, στην πορεία του χρόνου ήταν οι επικριτές του αυτοί που ξεθώριασαν στο κάδρο της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο ο κ. Παμπούκης που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε μια γκρίζα ζώνη. Οι προσεκτικοί παρατηρητές του πρωθυπουργικού επιτελείου σημείωσαν ότι στην ομάδα σχεδιασμού και προγραμματισμού δεν εκλήθησαν (και είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχουν τελικώς) ο κ. Ν. Αθανασάκης και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γ. Ελενόπουλος, με τους οποίους ο κ. Ραγκούσης, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες της Ιπποκράτους, δεν κατάφερε να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος. Αντιθέτως, συμμετέχουν οι κκ. Δ. Στεφάνου και Γ. Πετρουλάκης.

«Ο πρόεδρος ανέθεσε τη δουλειά στον Γιάννη»

Ο κ. Ραγκούσης αναδείχθηκε μέσα σε 24 ώρες βασικός παίκτης ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, προκαλώντας όμως και τη δυσφορία των άλλων υπουργών

Η κατάσταση της χώρας αλλά και της οικονομίας αυξάνει το μέγεθος της πρόκλησης για όλους τους υπουργούς και δύο φορές για τον υπουργό Εσωτερικών. Το έργο που του ανέθεσε ο Πρωθυπουργός είναι σύνθετο, απαιτητικό και είτε θα τον βγάλει στον αφρό είτε θα τον φορτώσει με βαρίδια τα οποία δεν πρόκειται να μοιραστούν στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο ίδιος το αντιλαμβάνεται και δεν πανηγυρίζει για την αναβάθμισή του. Από την άλλη πλευρά, ίσως τα πράγματα να έχουν διαφορετική εξήγηση στο μυαλό του κ. Παπανδρέου. Στενός συνεργάτης του επί πολλά έτη επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια υπουργικών συμβουλίων να συντονίζονται καλύτερα οι υπουργοί, διαπίστωσε όμως ότι κανένας δεν τον άκουγε. «Ο Γιάννης ψήφισε τα μεγάλα νομοσχέδιά τουακριβώς όπως είχε προγραμματίσεικαι τώρα έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί και σε άλλες δραστηριότητες.Στον πολιτικό σχεδιασμό έχει ταλέντο και ο πρόεδρος τον εμπιστεύεται. Ηθελε κάποιον για να προγραμματίζει τις δράσεις της κυβέρνησης και ανέθεσε τη δουλειά στον Γιάννη. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Ας προσγειωθούμε!» επισημαίνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk