ΓΝΩΜΗ

Θα υπάρξει γιατρειά;

Οσοι κατηγορούν τον Γιώργο Παπανδρέου για την παράδοξη διαδικασία του ανασχηματισμού έχουν άδικο: ο κάθε υπεύθυνος λειτουργεί με τις δικές του προδιαγραφές και αυτό που μετράει είναι ο τελικός απολογισμός. Που καμιά Πυθία δεν μπορεί να τον προβλέψει, τόσο αστάθμητοι είναι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράμετροι μιας αποτυχίας ή μιας επιτυχίας. Και τώρα, αισιοδοξία ή απαισιοδοξία; Αυτή τη στιγμή, εδώ και σε πολλές άλλες χώρες, επικρατεί η αγωνία για το μέλλον. Και όλοι γνωρίζουμε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση και για να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία, πέρα από πηγές χρηματοδότησης και από καλό σχέδιο αναπτυξιακών επιλογών, το βασικό «όπλο» είναι η αισιοδοξία.

Οσοι κατηγορούν τον Γιώργο Παπανδρέου για την παράδοξη διαδικασία του ανασχηματισμού έχουν άδικο: ο κάθε υπεύθυνος λειτουργεί με τις δικές του προδιαγραφές και αυτό που μετράει είναι ο τελικός απολογισμός. Που καμιά Πυθία δεν μπορεί να τον προβλέψει, τόσο αστάθμητοι είναι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράμετροι μιας αποτυχίας ή μιας επιτυχίας.

Και τώρα, αισιοδοξία ή απαισιοδοξία; Αυτή τη στιγμή, εδώ και σε πολλές άλλες χώρες, επικρατεί η αγωνία για το μέλλον. Και όλοι γνωρίζουμε ότι για να ξεπεραστεί η κρίση και για να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία, πέρα από πηγές χρηματοδότησης και από καλό σχέδιο αναπτυξιακών επιλογών, το βασικό «όπλο» είναι η αισιοδοξία.

Ολα αυτά δεν απαγορεύουν μερικές παρατηρήσεις για τη νέα κυβέρνηση. Ας υπογραμμιστεί πρώτα ότι ο ανασχηματισμός ήταν αναγκαίος από καιρό, γιατί το προηγούμενο σχήμα πέρασε μεν αλώβητο από σαράντα κύματα, αλλά απέδειξε ταυτόχρονα μεγάλες αδυναμίες συντονισμού, παραγωγικότητας και αποφασιστικότητας.

Θα υπάρξει τώρα καλύτερος συντονισμός; Δεν είναι αυταπόδεικτο ότι ένα θεόρατο Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να συντονιστεί καλύτερα από ό,τι ένα μικρό, κυρίως όταν δεν είναι από τη πρώτη στιγμή ξεκάθαρο το ποιος συντονίζει ποιον και το ποια είναι η λογική της κατανομής των αρμοδιοτήτων; Παρά την προώθηση του κ. Ραγκούση και το συμβολικό θεατράκι της μεταφοράς του πάλαι ποτέ «πρωινού καφέ»- για λίγο ή για πάντα;από το Μαξίμου στο ΥΠΕΣ. Και δεν είναι επίσης αυταπόδεικτο ότι σε περίοδο τέτοιας μεγάλης κρίσης μπορεί να «δοκιμάζονται» αρκετοί απρόοπτοι υπουργοί και υφυπουργοί που η πολιτική τους υπόσταση εδράζεται κυρίως στην πρωθυπουργική φιλία, αν όχι στις παρέες τους.

Θα υπάρξει αρτιότερη επικοινωνία; Η ανάθεση των ΜΜΕ στον έμπειρο Τηλέμαχο Χυτήρη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό με δύο προϋποθέσεις: ότι δεν του ανατέθηκε ρόλος υπερπροέδρου και αρχισυντάκτη κυρίως των δημόσιων μέσων και ότι η πλειάδα των επικοινωνούντων θα παίζει συλλογικό παιχνίδι. Πάντως, ως τώρα, και σε σχέση τουλάχιστον με την ΕΡΤ, δεν φάνηκε να απασχολεί την κυβέρνηση μια έστω και περιορισμένη αυτονόμησή της: οι όποιες αποφάσεις πάρθηκαν (καθυστερημένα) μακριά από την όχι και τόσο «Αγία Παρασκευή» ενώ συνεχίζεται έναν χρόνο μετά τις εκλογές μια βολική για το παρεμβατικό αρμόδιο υπουργείο μεταβατική περίοδος προσωρινότητας.

Βεβαίως δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στα του μνημονίου. Εξάλλου δεν θα υπήρχε ακόμη και σε περίπτωση που η τυχοδιωκτική Νέα Δημοκρατία ξανάπαιρνε την εξουσία στα χέρια της παρά τα όσα αραδιάζει ο Αντωνάκης Σαμαράς και οι εκπρόσωποι-κεκράκτες του, με το συχνά κωμικά επιτηδευμένο εισαγγελικό ύφος τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk