Χαμηλή πληρότητα και κάμψη στις ξένες αγορές
Απώλειες που φθάνουν το 20% στις διανυκτερεύσεις και είναι κατά πολύ υψηλότερες όσον αφορά τον τζίρο (περίπου 25%- 30%) είναι ο πρόσφατος απολογισμός του εφετινού καλοκαιριού στη Χαλκιδική. Η μέση πληρότητα δεν ξεπέρασε το 85% τον Αύγουστο στη Χαλκιδική, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος. Η πτώση της μέσης πληρότητας κατά 7% ως 10% σε σχέση με το 2009, αλλά και η μείωση της ελληνικής αγοράς ως και 10% με ταυτόχρονα λιγότερες …

Απώλειες που φθάνουν το 20% στις διανυκτερεύσεις και είναι κατά πολύ υψηλότερες όσον αφορά τον τζίρο (περίπου 25%- 30%)
είναι ο πρόσφατος απολογισμός του εφετινού καλοκαιριού στη Χαλκιδική.
Η μέση πληρότητα δεν ξεπέρασε το 85% τον Αύγουστο στη Χαλκιδική, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος. Η πτώση της μέσης πληρότητας κατά 7% ως 10% σε σχέση με το 2009, αλλά και η μείωση της ελληνικής αγοράς ως και 10% με ταυτόχρονα λιγότερες διανυκτερεύσεις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής, αφού από τις 22 Αυγούστου και μετά «οι Ελληνες είναι ελάχιστοι», όπως σημειώνει, παρ΄ όλο που έγιναν εκπτώσεις και προσφορές. Προβληματισμός επικρατεί και για τον Σεπτέμβριο, αφού μετά το πρώτο δεκαήμερο η πληρότητα δεν ξεπερνά το 40%, σε μια εποχή που βασίζεται κυρίως στις ξένες αγορές, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος. Πέρα όμως από τη ρωσική αγορά που παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αντίθετα με άλλες περιοχές όπου η παρουσία ρώσων τουριστών αυξήθηκε και της σερβικής που ενισχύθηκε λόγω της κατάργησης της βίζας, όλες οι άλλες αγορές κινήθηκαν πτωτικά. Πολύ ανησυχητική είναι η κάμψη της βρετανικής αγοράς κατά 25%, αλλά και της γερμανικής κατά 10%, όπως τονίζει ο κ. Τάσιος. Την ίδια ώρα, στα επίπεδα των μειωμένων τιμών του 2010 κυμαίνονται και οι τιμές των συμβολαίων με τα τουριστικά γραφεία για το 2011, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Αλλά και η προβολή της Χαλκιδικής (ως πρώτος χερσαίος προορισμός στην Ελλάδα)
για τον θρησκευτικό τουρισμό και για τον τουρισμό υπαίθρου, ενώ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η αυτόνομη προβολή του προορισμού με στόχευση τις αγορές της Γαλλίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας, καθώς και της Τουρκίας.

